Organisatie

Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. Het instituut vormt samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING) en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) het KNAW Humanities Cluster.

Directie

Algemeen directeur: Prof. dr. Antal van den Bosch

Directeur bedrijfsvoering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorzitter Onderzoeksraad: Prof. dr. Irene Stengs

Hoofd Digitale Infrastructuur: Gertjan Filarski

Bedrijfsvoering

De niet-wetenschappelijke diensten op het instituut, zoals personeelszaken, financiën, communicatie, DTP, receptie en secretariaat zijn ondergebracht bij het bedrijfsbureau van het KNAW Humanities Cluster.

Directeur bedrijfsvoering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Communicatie

De medewerkers van de afdeling communicatie zijn verantwoordelijk voor de organisatie van interne en externe communicatieactiviteiten en uitingen. Hieronder vallen ook werkzaamheden als webredactie en DeskTopPublishing (DTP). Het secretariaat biedt daarnaast ondersteuning aan het MT.

Communicatie & PR: Drs. Simone Wolff
Webredacteur: Dr. Mathilde Jansen

Collecties

Al meer dan 60 jaar verwerft het Meertens Instituut archieven en worden er collecties aangelegd door onderzoekers. Dit unieke materiaal op het terrein van de Nederlandse etnologie en variatielinguïstiek behoort tot het nationale erfgoed van Nederland.

Coördinator bibliotheek: Lidy Jansen
Collectiemanager: Drs. Douwe Zeldenrust

Digitale Infrastructuur

De afdeling Digitale Infrastructuur beweegt zich op het grensvlak van ICT, onderzoek en cultureel erfgoed. Daarnaast beheert zij verschillende websites namens het Meertens Instituut waarmee algemene informatie en resultaten van onderzoek voor algemeen publiek en andere onderzoekers ontsloten wordt.

Hoofd: Gertjan Filarski

Wetenschapscommissie

De wetenschapscommissie is een door de KNAW benoemde commissie die zowel de directie van het instituut adviseert als de directie van de KNAW. Momenteel bestaat de wetenschapscommissie uit de volgende leden:

Prof. dr. ir. John Nerbonne (voorzitter), Rijksuniversiteit Groningen

Prof. dr. Liliane Haegeman, Universiteit Gent

Prof. dr. Valdimar Hafstein, Universiteit van IJsland

Prof. dr. Henkjan Honing, Universiteit van Amsterdam

Prof. dr. Roeland van Hout, Radboud Universiteit Nijmegen

Prof. dr. Marc Jacobs, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO

Prof. dr. Joep Leerssen, Universiteit van Amstedam

Prof. dr. Alexandra Lenz, Institüt for Germanistiek Wien

Prof. dr. Andreas Witt, Universiteit Keulen