• 15 oktober 2020

  Geluidskunstwirk presenteert ’t gezamelikke culturele erfgood va de Euregio (persbericht in Nederlands en Limburgs dialect)

  Datum
  15 oktober 2020

  Gedeelde gesjiedenis Euregio te beloestere via geluidskunstwirk: ee geluidskunstwirk, bestoande oet ing kolleksie va gesjproake berichte, is ’t indrukwekkende resultaat va ee speciaal projekt in de Euregio. Dit projekt, dat Terra Mosana heisjt, besjtudeert de gesjiedenis va de Euregio (grofweg ’t gebied tusje Mèstrich, Luuk, Oake, Birringe, Jülich, Leopoldsburg en Tongere). Tijdens dit projekt zunt de dialecte, tale en maneere va sjpreake tusje ’t hede en ’t verlede in ee speciaal geluidskunstwirk gebungeld. Dit geluidskunstwirk presenteert ’t gezamelikke culturele erfgood va de Euregio.

  We schakelen over op het Nederlandse persbericht, lees het persbericht in het Limburgs hier verder. Met dank aan Universiteit Maastricht voor de Limburgse versie!

  Lees meer...
 • 15 oktober 2020

  E-data & Research oktober 2020 verschenen

  Datum
  15 oktober 2020

  Lees alles over het delen en hergebruiken van data in de nieuwste E-data & Research. Met in dit nummer aandacht voor het onderzoek voor het RIVM van Antal van den Bosch, directeur van het Meertens Instituut, die met zijn onderzoeksteam twitterdata gebruikt om het vertrouwen in de besluitvorming en het draagvlak voor de coronamaatregelen te meten. Verder een artikel over onderzoek van Folgert Karsdorp (Meertens Instituut) en Mike Kestemont die een berekening maakten van het aantal verloren gegane teksten in de middeleeuwse ridderepiek op basis van statistische methoden uit de ecologie. Vanuit het IISG en CLARIAH PLUS werd gewerkt aan een nieuwe methode om geboorte-, overlijdens- en huwelijksakten aan elkaar te linken. Ook hierover meer in het oktobernummer.

  Lees meer...
 • 13 oktober 2020

  Nieuwe enquêtes Staat van het Nederlands online

  Datum
  13 oktober 2020

  Laat weten welke talen je in welke omstandigheden gebruikt en help het gebruik van Nederlands en tal van andere talen in kaart brengen in het onderzoek naar de Staat van het Nederlands.

  Ook na de Week van het Nederlands kan iedereen die Nederlands spreekt zijn stem blijven laten horen. De nieuwe enquêtes voor het tweejaarlijkse onderzoek naar de Staat van het Nederlands staan online. Hiermee willen de Taalunie, het Meertens Instituut in Nederland, de Universiteit Gent in België, het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Anton de Kom Universiteit van Suriname te weten komen welke talen mensen wanneer gebruiken of waarnemen, en wat ze hiervan vinden.

  Lees meer...
 • 28 september 2020

  Meertens Instituut maakt digitaal erfgoed zichtbaar in het Geheugen van Nederland

  Datum
  28 september 2020

  Foto-archieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken. Samen vertelt dit digitale erfgoed talloze verhalen. Geheugen van Nederland is een campagne met als doel om deze verhalen een podium te geven.

  Lees meer...
 • 28 september 2020

  Brabantse accenten gezocht voor klankkast Miet

  Datum
  28 september 2020

  Conceptontwikkelaar Lubert Priems is op zoek naar Brabanders die in hun eigen taal, dialect of accent allerlei verschillende woorden uitspreken. Met de opnames maakt hij een klankkast, waarmee hij langs verzorgingstehuizen reist. "Twee onderzoekers van het Meertens Instituut, Leonie Cornips en Jolien Makkinga, onderzochten of het spreken en horen van de eigen taal het welzijn van ouderen beïnvloedt. Dat blijkt absoluut het geval te zijn."

  Taalwetenschapper Leonie Cornips en cultureel antropoloog Jolien Makkinga bestudeerden voor hun onderzoek het taalgebruik in verzorgingstehuizen. Zij ontdekten hierbij dat het spreken en horen van de eigen taal als een soort medicijn voor ouderen werkt: "Het biedt troost."

  Lees meer...