• 18 december 2019

  Nieuwsbrief december 2019

  Datum
  18 december 2019

  In de nieuwsbrief van december leest u een uitgebreid verslag van het publiekssymposium De Boerderij, dat in november plaatsvond op het Meertens Instituut. Verder aandacht voor de nieuwe Artist in Residence, Jasmijn Visser, die in het nieuwe jaar de relatie gaat onderzoeken tussen de Nederlandse cultuur enerzijds en het klimaat en het weer anderzijds. Op die manier hoopt ze de discussie over klimaatverandering te stimuleren. Ook staan we stil bij de eerste resultaten van het wereldwijde onderzoek naar Nederlandse taal, cultuur en identiteit onder geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen. In de Vraag van de Maand geeft projectleider Nicoline van der Sijs een nadere toelichting op de vraag hoe deze emigranten Sinterklaas vieren.

  Foto: http://www.meertens.knaw.nl/beeldenbank/app/detail/106  afbeelding Ús mem

 • 12 december 2019

  Presentatie van de Staat van het Nederlands in Suriname

  Datum
  12 december 2019
  Op donderdag 28 november zijn op de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo de resultaten van het onderzoek naar de Staat van het Nederlands in Suriname gepresenteerd. Het rapport werd officieel overhandigd aan de heer Yuro Dipotaroeno, directeur onderdirectoraat ontwikkelingsdiensten van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.
   
  Met de Staat van het Nederlands laat de Taalunie elke twee jaar het gebruik van het Nederlands en andere talen onderzoeken in sociale situaties. Voor Suriname is dit nu voor het eerst in kaart gebracht. Onlangs verschenen al de resultaten voor Nederland en België.
 • 4 december 2019

  Artist in Residence onderzoekt hoe we klimaatverandering bespreekbaar kunnen maken

  Datum
  4 december 2019

  Vanaf 1 februari 2020 heeft het Meertens Instituut een nieuwe Artist in Residence. Jasmijn Visser verbindt onderzoek, data en collecties van het Meertens Instituut met kunst. Daarbij wil ze de relatie tussen de Nederlandse cultuur enerzijds en het klimaat en het weer anderzijds zichtbaar maken aan de hand van taal. Dit zal resulteren in het hoorspel Mooi Weer Spelen. Ze hoopt hiermee de discussie over klimaatverandering verder te stimuleren. 

 • 27 november 2019

  Nationale onderzoeksagenda artificiële intelligentie

  Datum
  27 november 2019

  Nederland staat voor een keuze: laten we Artificiële Intelligentie (AI) op ons afkomen of geven we de revolutie mede vorm? Met de nationale onderzoeksagenda artificiële intelligentie 'AI Research Agenda for the Netherlands (AIREA-NL)' kiest NWO voor het tweede. Het Meertens Instituut heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de agenda.  

  Lees meer...
 • 15 november 2019

  Geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen houden vast aan eigen taal en cultuur

  Datum
  15 november 2019
  Eerste wereldwijde onderzoek naar Nederlandse taal, cultuur en identiteit onder geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen
   
  Nederlanders en Vlamingen die naar een ander land emigreren, blijven vasthouden aan hun eigen taal en cultuur. Dat blijkt uit de allereerste wereldwijde inventarisatie van het behoud of verlies van de Nederlandse taal, cultuur en identiteit. De inventarisatie is uitgevoerd door het Meertens Instituut in opdracht van de Taalunie. De bevinding is opvallend, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat Nederlanders en Vlamingen die in de vorige eeuw naar Canada of Australië waren vertrokken, vaak hun taal snel opgaven. Lees meer...