• 13 december 2018

  Laatste Vertelcultuur verschijnt als dubbeldik kerstnummer

  Datum
  13 december 2018

  Deze maand verschijnt het laatste nummer van het e-zine Vertelcultuur in zijn huidige vorm. Voortaan zullen de artikelen geplaatst worden in het elektronische tijdschrift Neerlandistiek. Dat betekent dat ze niet meer samen gebundeld zijn als in een tijdschrift, maar verschijnen als aparte blogs. Wel zal Vertelcultuur een eigen plek en archief binnen Neerlandistiek krijgen.

  Deze ‘laatste’ Vertelcultuur in deze vorm verschijnt daarom als dubbeldik kerstnummer. U kunt lezen over de verkinderlijking van het Roodkapje-sprookje, de rauwe aspecten van het volkssprookje, de epische vertelcultuur op de Balkan, de ups en downs van de figuur van de kerstman, een mysterieuze stem uit het water, en de waarheid over tekenaar, amateur-folklorist, wannabe-occultist en fantast Jan Eldermans.

  De verschillende afleveringen van Vertelcultuur zijn hier te downloaden.

 • 12 december 2018

  Nieuwsbrief december 2018

  Datum
  12 december 2018

  In de nieuwsbrief van december een interview met Elise 't Hart, artist in residence aan het Meertens Instituut. Zij brengt de huisgeluiden van de audiocollecties tot leven in een serie podcasts. Verder aandacht voor het crowdsourcingsproject Historische Kranten, waarin vrijwilligers transcripties maken van zeventiende-eeuwse kranten, en een bijzonder collectiestuk: een verzameling van 25.000 kerstkaarten. In de Vraag van de Maand vertelt Kristel Doreleijers waarom het onderzoeksproject Vertrokken Nederlands aanwezig was op het DRONGO talenfestival.

  Foto: audioarchief van het Meertens Instituut door Elise 't Hart

 • 10 december 2018

  95 procent van crowdsourcingproject Historische Kranten afgerond

  Datum
  10 december 2018

  Na de verschijning van de eerste Nederlandse krant op 14 juni 1618 nam het aantal kranten en krantenafleveringen in de loop van de 17e eeuw snel toe: in totaal verschenen er in die eeuw 36 Nederlandstalige krantentitels. De inhoud van twaalf Nederlandse 17de-eeuwse krantentitels kan op website Delpher worden geraadpleegd. De Gotische tekst van die kranten is door de computer met optische tekenherkenning gelezen, zodat gebruikers woorden kunnen opzoeken in de krantenteksten.

  Lees meer...
 • 4 december 2018

  Vraag-en-antwoordpagina over Zwarte Piet

  Datum
  4 december 2018

  De controverse rond Zwarte Piet laat zien hoe eens schijnbaar triviale elementen uit de feestcultuur fundamentele vragen over democratie, gelijkheid, rechtsorde en identiteit kunnen oproepen. In de controverse worden steeds dezelfde vragen gesteld en komen vaak vergelijkbare kwesties aan de orde. Omdat het hier gaat om grote onderwerpen die raken aan de basis van onze staat en samenleving, zijn er geen eenduidige of eenvoudige antwoorden te geven. Het Meertens Instituut heeft een vraag-en-antwoordpagina gemaakt om, gebaseerd op ons lopende wetenschappelijke onderzoek, het verband duidelijk te maken tussen deze terugkomende vragen en de grotere onderwerpen waaraan zij raken.

  Foto: Flickr.com, Vanuit het perspectief van het paard (CC BY-NC 2.0)


   

 • 21 november 2018

  Geluidskunstenaar maakt serie podcasts over Meertens-audiocollectie

  Datum
  21 november 2018
  Geluidskunstenaar Elise 't Hart is sinds oktober Artist in Residence bij het Meertens Instituut. Zij beluistert opnames uit de grote audiocollectie van het instituut, en is daarbij vooral geïnteresseerd in huisgeluiden, zoals krakende vloeren en rinkelende kopjes. Het zijn de geluiden die de onderzoekers juist negeren wanneer zij dialecten, liedjes of volksverhalen bestuderen. De komende maanden maakt 't Hart een serie podcasts die te beluisteren zijn via onze website: https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/artist-in-residence Lees meer...