• Nieuwsbrief december 2013

  Gepubliceerd op woensdag, 29 januari 2014 14:13

  In de nieuwsbrief van december een interview met Marc van Oostendorp over zijn boek Heb je nou je zin! Verder aandacht voor een gevonden snippertje van een eeuwenoud handgeschreven boek en een antwoord op de vraag: Heeft de discussie over Zwarte Piet verandering teweeggebracht?

  Lees hier de nieuwsbrief van december of meld u aan voor de nieuwsbrief.

 • Nieuwe zoekmachine voor digitale teksten

  Gepubliceerd op dinsdag, 26 november 2013 09:45

  De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag heeft samen met onder andere de universiteitsbibliotheken en het Meertens Instituut een nieuwe zoekmachine geïntroduceerd: Delpher. Met Delpher kunt u in heel veel digitale bronnen tegelijk zoeken: gedigitaliseerde kranten vanaf de zeventiende eeuw, Nederlandstalige boeken en tijdschriften, en nog veel meer. Dat soort bronnen zijn niet of nauwelijks te raadplegen via algemene zoekmachines als Google, terwijl ze wel heel bruikbaar zijn voor allerlei taalonderzoek.

  Lees meer...

 • Nieuw handboek over Nederlandse taalvariatie

  Gepubliceerd op vrijdag, 08 november 2013 15:08

  Language and Space: Dutch is een 950 pagina’s tellend boek met state of the art-overzichten van oudere en nieuwere benaderingen van het onderzoek van traditionele en nieuwe dialecten en dochtertalen van het Nederlands, binnen en buiten het taalgebied. Aan het boek, geredigeerd door Frans Hinskens en Johan Taeldeman, werkten ruim 40 auteurs mee uit binnen- en buitenland.

  Lees meer...

 • Nieuwsbrief november 2013

  Gepubliceerd op maandag, 04 november 2013 09:24

  In de nieuwsbrief van november een interview met Frans Hinskens over het te verschijnen boek Language and Space: Dutch, een handboek over onderzoek naar taalvariatie in het Nederlandse taalgebied. Verder aandacht voor een aantal nieuwe boeken in de collectie van Willem van Warmelo, een dialectkaart met benamingen voor het woord 'spijbelen' en een antwoord op de vraag: Sinds wanneer heeft de Sint een knecht?

  Lees meer...

 • Piet en Sint - veelgestelde vragen

  Gepubliceerd op woensdag, 23 oktober 2013 14:03

  In de discussie over Zwarte Piet worden regelmatig vragen opgeworpen over Zwarte Piet en Sinterklaas in heden en verleden. Op een aantal van die vragen wordt hieronder antwoord gegeven. Volg deze link voor de nieuwste versie van deze tekst.