7 januari 2021

  Centrum voor DierMens Studies wil dieren serieus nemen

  In de natuurwetenschappen worden dieren als objecten bestudeerd, en in de sociale- en de geesteswetenschappen staat de mens centraal. Het nieuwe Centrum voor DierMens Studies wil in de wetenschap meer aandacht voor de relatie tussen beide, waarbij ook dieren als actieve, sociale en intelligente individuen worden beschouwd. Ook wil het Centrum door het interdisciplinaire vakgebied DierMens Studies te promoten een brug slaan tussen natuurwetenschappen en sociale- en geesteswetenschappen.

  Lees meer...
  5 januari 2021

  Nieuwsbrief december 2020

  In de nieuwsbrief van december besteden we aandacht aan het nieuwe Cultural AI Lab. Hierin gaat het Meertens Instituut samen met een aantal kennis- en erfgoedinstellingen onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden voor cultureel onderzoek en hoe techniek bewust gemaakt kan worden van culturele context. Verder hebben we Meertenstips voor thuis tijdens de lockdown. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan diverse onderzoeken. Meertens in Beeld gaat over liedjes in donkere dagen.

  22 december 2020

  Meertens-tips voor thuis aangevuld voor de 'kerstlockdown'

  Wie had aan het begin van dit jaar gedacht dat we 2020 zouden afsluiten met een 'blokjeskerst'? 'Kerst wordt anders dan andere jaren', zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie van 3 november. De behoefte om met een ritueel een periode af te sluiten is iets universeels, en zeker dit jaar keken we uit naar het gezellig samenzijn met familie. Tijdens de 'kleine kerst' van 2020 is er wel meer tijd voor rust, eigen interesses en (achterstallig) leeswerk, en daarom hebben we enkele lees- en doetips voor jullie op een rijtje gezet.

  Lees meer...
  22 december 2020

  Gezocht: burgerwetenschappers die vragen over taal en alledaagse leefcultuur willen beantwoorden

  Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert taal en cultuur in Nederland, en Nederlandse taal en cultuur in de wereld. Sinds de oprichting van het instituut in 1930 vormen correspondenten uit Nederland en Vlaanderen, en zelfs daarbuiten, voor ons een belangrijke bron van onderzoeksgegevens. Vroeger vulden zij dialectologische en volkskundige vragenlijsten in; de eerste vragenlijst verstuurde Piet Meertens al in 1931.

  Lees meer...
  30 november 2020

  Nieuwsbrief november 2020

  In de nieuwsbrief van november een interview met Diedrik van der Wal. Hij werkt als collectiespecialist aan het Meertens Instituut en schreef het boek Alles begint met A. Verder aandacht voor een nieuw onderzoeksproject naar het Europees geurerfgoed dat binnenkort van start gaat, de Nederlandse Dataprijs en een nieuwe editie van Staat van het Nederlands. In de videoserie 'Maak kennis met het Meertens' vertellen verschillende wetenschappers over het onderzoek naar historische geuren.