2 juli 2020

  Louis Peter Grijp Fonds ter stimulering van het Nederlandse lied

  Het Concertgebouw te Amsterdam beschikt over een nieuw fonds om de uitvoering van het Nederlandse lied te stimuleren. Het fonds is vernoemd naar Louis Peter Grijp (1954-2016), de pionier van het onderzoek naar de geschiedenis van het Nederlandse lied. Grijp werkte tussen 1990 en 2016 als liedonderzoeker aan het Meertens Instituut en was hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

  Lees meer...
  26 juni 2020

  Nieuwsbrief juni 2020

  In de nieuwsbrief van juni geven we de aftrap voor het 90-jarig jubileum van het Meertens Instituut. Op 1 juli 1930 begon Piet Meertens zijn eerste werkdag aan het nieuw opgerichte ‘Centraal Bureau voor de Nederlandsch en Friesche dialecten’. Maar hoe ging het collectioneren in een tijd zonder computers en sociale media? Verder is er aandacht voor het Brits-Nederlandse onderzoek naar nepnieuwsgevoeligheid en een nieuw rapport van de Nederlandse Taalunie over talige diversiteit in het onderwijs. In plaats van de Vraag van de Maand introduceren we een nieuwe rubriek: Meertens in Beeld, met een filmpje over het Songbook van Ruud de Wild. 

  Foto: Onderzoek in Urk, 1931. Linksachter staat Piet Meertens, samen met informanten en medewerkers (foto Meertens Instituut).

  26 juni 2020

  Dutch Crossing - Journal of Low Countries Studies

  Onlangs verscheen het themanummer van Dutch Crossing over de internationale verspreiding van Nederlandse literatuur. Onderzoekers van NL Lab, de cross-disciplinaire onderzoeksgroep van KNAW HuC die zich richt op de studie van Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden, werkten eraan mee. De publicatie is voortgekomen uit het door FWO en NWO gefinancierde onderzoeksproject Eastbound: The distribution and reception of translations and adaptations of Dutch-language literature, 1850-1990. Zij is te lezen in open access.

  26 juni 2020

  Oproep: help mee met het toegankelijk maken van historische taal- en cultuurvragen!

  Al sinds 2012 maken we dankbaar gebruik van de enthousiaste inzet van vrijwilligers die ons helpen met het toegankelijk maken van de beroemde vragenlijsten van het Meertens Instituut. Vanaf 1931 zijn door het Dialectenbureau, de voorloper van het Meertens Instituut, vragenlijsten rondgestuurd naar informanten verspreid over Nederland, en later ook Vlaanderen. Het doel was de variatie in de Nederlandse taal en cultuur in kaart te brengen. Op basis van de antwoorden werden de dialectkaarten en etnologische kaarten gemaakt, die tegenwoordig in digitale vorm in de Kaartenbank van het Meertens Instituut te vinden zijn. De historische vragenlijsten en verzamelde antwoorden zijn nu ook voor iedereen toegankelijk via de Vragenlijstenbank.

  Lees meer...
  26 juni 2020

  Top 5 vreemdste corona-nepnieuwsverhalen

  In mei lanceerde een team van onderzoekers van de University of Wolverhampton (VK), het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit online enquêtes om de invloed van nepnieuws op het brede publiek te onderzoeken. Het Brits-Nederlandse team stelde deelnemers vragen over hun online gedrag tijdens de coronacrisis en hun gevoeligheid voor complottheorieën. Met de uitkomsten willen de onderzoekers overheden adviseren in het bestrijden van fake news. Nadat de antwoorden van meer dan duizend deelnemers werden verzameld, zijn de gegevens nu geanalyseerd.

  Lees meer...