18 januari 2022

  Neusgierige wetenschappers verzamelen geurtaal en geurgebruiken

  Hoe ruikt januari voor u? Zwavelig naar vuurwerk en ranzig naar oliebollen? Heumig of muf vanwege het binnen zitten? Drassig naar regen en modder? Aromatisch omdat alcohol tijdelijk door rooibosthee wordt vervangen? Branderig naar stookkachels; voor de een balsemiek en voor de ander een meur? Of is januari geurloos omdat u met reukloosheid bent getroffen?

  Lees meer...
  23 december 2021

  Nieuwsbrief december 2021

  In de nieuwsbrief van december een interview met Irene Stengs over haar onderzoek naar collectieve gedenkplekken zoals recentelijk die voor Peter R. de Vries.

  Verder aandacht voor de herbenoeming van Antal van den Bosch als directeur van het Meertens Instituut en de klankkast Miet. Peter Jan Margry beschijft hoe hij door een bijzondere samenloop van omstandigheden stuitte op een oud naambord van het Meertens Instituut. 

  beeld: Irene Stengs

  23 december 2021

  Klankkast Miet vrolijkt ouderen op in Roosendaal

  Miet, de virtuele Brabantse dame vol verhalen in het dialect, is in Roosendaal neergestreken tijdens haar tour langs Brabantse verzorgingstehuizen. Taalwetenschappers van het Meertens Instituut ontdekten dat het spreken en horen van de eigen taal als een soort medicijn voor ouderen werkt: 'Het biedt troost.' Op basis van dit onderzoek is een klankkast gemaakt, Miet, die verhalen bevat die ouderen aan de wetenschappers hebben verteld. In Limburg werd eerder al Mia gemaakt om ouderen op te vrolijken in verzorgingstehuizen. Miet is nu in verzorgingstehuis De Bloemschevaert in Roosendaal, maar is - helaas maar begrijpelijk - in de huidige periode niet te bezoeken voor geïnteresseerde bezoekers van buiten.

  Lees ook:

  Beeld: Stichting Laudio

  14 december 2021

  Antal van den Bosch herbenoemd als directeur Meertens Instituut

  Het bestuur van de KNAW heeft Antal van den Bosch herbenoemd als directeur van het Meertens Instituut voor een tweede termijn van vijf jaar met ingang van 1 januari 2022. Vanaf maart 2020 combineert hij zijn directeurschap met de leerstoel Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

  Lees meer...
  30 november 2021

  Nieuwsbrief november 2021

  In de nieuwsbrief van november besteden we aandacht aan het publieksrapport 'Dialect in het onderwijs' van Kristel Doreleijers, die promotieonderzoek doet bij Tilburg University en het Meertens Instituut. Verder een oproep om deel te nemen aan het onderzoek over geurwoorden van het onderzoeksproject Odeuropa. In Meertens in Beeld is Leonie Cornips aan het woord over taalgebruik in het Duits-Nederlandse grensgebied.