17 februari 2020

  NWO-subsidie voor onderzoek naar digitale samenleving

  Onderzoekers van het Meertens Instituut en Tilburg University ontvangen een NWO-subsidie voor hun project Better informing citizens about current debates. Met nu.nl  ontwikkelen ze technologie die de veelheid aan meningen inzichtelijk weergeeft op de discussie-website nujij.nl, zodat bijvoorbeeld alleen de meest constructieve berichten per mening zichtbaar zijn. 

  Op deze manier maken de onderzoekers de variatie aan nieuwsberichten en opinies op internet inzichtelijker zodat gebruikers beter een eigen standpunt kunnen formuleren. Het bevorderen van de digitale vaardigheden en weerbaarheid van burgers is een belangrijke doelstelling in dit onderzoeksprogramma van NWO.

  Prof. dr. Inald Lagendijk, voorzitter van de NWO-beoordelingscommissie: "Het genereren van meer wetenschappelijke kennis over alle aspecten van digitalisering is voor iedereen van belang. De kennis uit deze onderzoeken gaat Nederlandse burgers helpen om optimaal digitaal vaardig te worden, en levert aanknopingspunten om hier bijpassende technologieën voor te ontwikkelen."

  Over het onderzoeksprogramma

  Binnen het programma Digitale samenleving kent NWO 3 miljoen euro toe aan vijf nieuwe onderzoeken. Doel van het onderzoeksprogramma is om de inzet van digitale technieken beter af te stemmen op maatschappelijke wensen, behoeften en vaardigheden en andersom. Hiermee sluiten de onderzoeken inhoudelijk aan op de Digital Society Research Agenda van VSNU.

  In de projecten werken wetenschappers cross-disciplinair samen in consortia waar ook maatschappelijke organisaties en bedrijven deel van uitmaken. Het programma draagt bij aan de doelstellingen van de topsectoren Creatieve Industrie en ICT. De toegekende onderzoeken zijn hier te vinden

  14 februari 2020

  E-data & Research februari 2020 verschenen

  Lees alles over het delen en hergebruiken van data in de nieuwste E-data & Research. Met in dit nummer onder andere aandacht voor de nieuwe Vragenlijstenbank van het Meertens Instituut, waarin alle vragenlijsten vanaf 1931 te vinden zijn. 

  E-data & Research verschijnt drie keer per jaar en wordt mogelijk gemaakt door: CentERdataCLARIAHDANSKNAW Humanities Cluster, de Koninklijke BibliotheekODISSEI en het Rijksmuseum. Op de website edata.nl staan alle uitgebrachte nummers. De digitale versie is daar nu al beschikbaar; de papieren E-data & Research wordt volgende week verspreid. 

  Gratis E-data & Research ontvangen?

  Een gratis abonnement op E-data & Research kunt u online aanvragen. Voor vragen of suggesties voor artikelen kunt u contact opnemen met de redactie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De volgende E-data & Research verschijnt in juni.

  13 februari 2020

  Vacature directeur bedrijfsvoering - KNAW Humanities Cluster

   

  Het KNAW Humanities Cluster (HuC) is een samenwerkingsverband van drie instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Meertens Instituut. We zijn voor het KNAW Humanities Cluster op zoek naar een directeur bedrijfvoering.

  Ga naar Directeur bedrijfsvoering - Humanities Cluster KNAW - Amsterdam op Academic Transfer om de vacature te bekijken. 
   
  12 februari 2020

  Nieuwe Vragenlijstenbank geeft inzicht in ontwikkeling taal en cultuur

  Vanaf 1931 zijn door het Dialectenbureau, de voorloper van het Meertens Instituut, vragenlijsten rondgestuurd naar informanten verspreid over Nederland en later ook Vlaanderen. Het doel was de variatie in de Nederlandse taal en cultuur in kaart te brengen. De informanten moesten antwoorden geven op vragen als: "Hoe noemt men de doeken waarin de zuigelingen gewikkeld worden?", of: "Hechtte men er belang aan of de eerste persoon die men met nieuwjaar ontmoette een man of een vrouw was?" Vragenlijsten en verzamelde antwoorden zijn nu voor iedereen toegankelijk via de Vragenlijstenbank.

  Lees meer...
  4 februari 2020

  Nieuwsbrief januari 2020

  In de nieuwsbrief van januari besteden we aandacht aan de Vragenlijstenbank. Hierin is een groot deel van de vragenlijsten terug te vinden die sinds 1931 door het Meertens Instituut verstuurd worden naar informanten in Nederland en Vlaanderen. De met de hand geschreven antwoorden zijn ingescand en deels overgetypt door vrijwilligers, waardoor ze nu makkelijk doorzoekbaar zijn. Verder leest u meer over een nieuwe tentoonstelling in Huis van het Boek in samenwerking met dj Ruud de Wild, de Koninklijke Bibliotheek en het Meertens Instituut. Stagiair Guido Moerwijk geeft een antwoord op de vraag hoe de Glorieuze overtocht in 1688 werd beschreven in 17e eeuwse Nederlandse kranten. 

  Afbeelding: Aankomst van Willem III in Londen in december 1688. Prent van Romeyn de Hooghe.