27 maart 2020

  Help onze stagiaire bij haar onderzoek naar stille tochten!

  Regelmatig stellen we hier studenten aan u voor die stage lopen bij het Meertens Instituut en uw hulp kunnen gebruiken bij het doen van hun onderzoek. Deze keer is het de beurt aan UvA-student Lisanne Renes. Voor haar afstudeeropdracht over stille tochten heeft ze onderzoeksgegevens nodig die ze met behulp van een vragenlijst wil verzamelen. We stellen Lisanne en haar onderzoek hieronder graag aan u voor!

  Lees meer...
  23 maart 2020

  Verhalenbank aangevuld met verhalen waarin corona een rol speelt

  De Verhalenbank van het Meertens Instituut is nu aangevuld met Nederlandstalige verhalen waarin corona een rol speelt. Dit zijn veelal grappen, broodjeaapverhalen, memes, fake news-berichten en complottheorieën die in razendsnel tempo worden gedeeld. De teller staat al op 71; neem een kijkje in de Verhalenbank.

  Afbeelding: herkomst onbekend

   

  23 maart 2020

  Prijsvraag #mijnlied: win 'Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied'!

  Afgelopen weekend had eigenlijk een nieuwe tentoonstelling van start moeten gaan in het Huis van het Boek in Den Haag: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken.' In verband met de maatregelen rondom het COVID-19-virus is de opening van de tentoonstelling tot nader bericht uitgesteld.

  Voor de tentoonstelling is radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild op zoek gegaan naar de rijke geschiedenis van het Nederlandse lied. Tijdens zijn zoektocht is hij begeleid door Martine de Bruin, liedexpert van het Meertens Instituut, en zelfstandige gastconservator Garrelt Verhoeven. Op zoek naar manuscripten, liedboeken, liedblaadjes en bladmuziek met Nederlandse muziek heeft Ruud samen met de twee experts in verschillende bibliotheken en collecties gestruind. Martine en Garrelt gidsten Ruud langs het muzikale erfgoed en bovendien konden zij putten uit de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut. Daarnaast heeft het Meertens Instituut maar liefst 61 stukken aan de tentoonstellingsmakers in bruikleen gegeven.
  19 maart 2020

  Quarantaine Colleges over taal en meer

  Op 12 maart, toen de eerste quarantainemaatregelen genomen werden om het coronavirus tegen te gaan, plaatste taalwetenschapper Marc van Oostendorp deze tweet op Twitter:

  "Universitaire collega's! Laten we van de nood een deugd maken. Velen van ons zullen de komende weken video's maken voor onze studenten. Waarom zouden we die video's niet ook zoveel mogelijk openbaar maken net als het andere studiemateriaal zodat ook anderen kunnen meegenieten?"

  Universiteit van Nederland, een onderwijsorganisatie die colleges opneemt van Nederlandse hoogleraren en beschikbaar stelt op internet, pakte dit idee op. De organisatie zal samen met docenten open en gratis colleges opnemen en onder de naam Quarantaine Colleges beschikbaar stellen voor iedereen op een speciaal kanaal.

  Lees meer...
  19 maart 2020

  Meertens Instituut gesloten tot en met 6 april

  Het Meertens Instituut volgt in de bestrijding van het coronavirus de richtlijnen van het RIVM. Om de sociale interactie te beperken zijn de kantoren en de bibliotheek van het Meertens Instituut aan de Oudezijds Achterburgwal 185 in Amsterdam gesloten tot en met 6 april. Zo nodig wordt deze datum in overeenstemming met de nationale richtlijnen aangepast.

  Het Meertens Instituut is wel per mail en telefonisch te bereiken. Mail bij algemene vragen en aangelegenheden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor dringende zaken en vragen vanuit de pers belt u afdeling Communicatie (Simone Wolff) via 020 - 4628 539.