Louis Peter Grijp-lezing 2021: Computationeel musicoloog Ashley Burgoyne spreekt over het Eurovisie Songfestival

Douze points in programmeren: ‘Hit song science’ en het Eurovisie Songfestival

Hoe voorspelbaar is het Eurovisie Songfestival? Het is al lange tijd een van de meest bekeken televisieprogramma’s in Europa, maar het festival trekt ook gokbedrijven aan. Minstens vijftien bookmakers zijn online te volgen, allemaal met het doel om een winnaar aan te wijzen. Is dit allemaal zinloos gokken, of zijn er wel betekenisvolle patronen te ontdekken in de puntenverdeling van het Eurovisie Songfestival?
Net zoals op veel andere domeinen heeft de bigdatarevolutie een grote impact op de muziekwetenschap. In deze lezing zal Ashley Burgoyne een inkijkje geven in de wereld van de ‘hit song science’, toegespitst op het Songfestival, op basis van analyses die hij met zijn studenten heeft uitgevoerd. De lezing is toegankelijk voor een breed publiek (zowel programmeurs als niet-programmeurs) en zal eindigen met een toekomstperspectief op de ‘Open Up’-festivaleditie 2021 in Rotterdam.​

Over de spreker

John Ashley Burgoyne is universitair docent computationele muziekwetenschap bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam bij zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Bourgoyne leert studenten wat meetbaar is in muziek en hoe het kwantificeerbare ook muzikaal kan zijn. Zijn onderzoek gaat over alledaags luisteren en de vraag welke muzikale kenmerken onze aandacht kunnen trekken in de tijd van streaming.
Lees ook het interview met Bourgoyne in de Meertens Nieuwsbrief van april 2021.
Jaarlijkse lezing

De Louis Peter Grijp-lezing is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd ter nagedachtenis van de in 2016 overleden onderzoeker Louis Grijp, die internationale bekendheid verwierf als onderzoeker naar Nederlandse lied- en muziekcultuur en als musicus in het gezelschap Camerata Trajectina. De lezing wordt jaarlijks op, of omtrent de dag van het Nederlandse Lied – 10 mei, de dag waarop in 1932 het Wilhelmus het Nederlandse volkslied werd – uitgesproken door een excellent onderzoeker op liedgebied.Praktische informatie

Datum lezing: 10 mei 2021
Locatie: online (Zoom)
Aanvangstijd: 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur).
Aanmelden via afdeling communicatie: communicatie@meertens.knaw.nl. Toegang gratis; u ontvangt vlak voor de lezing een zoomlink.

De lezing is op 10 mei vanaf 16 uur ook te volgen via een livestream op YouTube.

Deze lezing wordt georganiseerd door het Meertens Instituut en de Universiteit Utrecht, en gesponsord door Musico Reizen.