• Pratende koeien leren verstaan in het Rundveemuseum

  Op zondag 8 augustus kunnen bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland achter het museumgebouw. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.00 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er maar 20 personen worden toegelaten. Van de bezoekers wordt verwacht dat ze goed ter been zijn, het weiland ligt wat verder weg.

  Lees meer...
 • Publiekspresentatie resultaten Staat van het Nederlands 2021

  Welke talen en variëteiten gebruiken Nederlandstaligen met wie en wanneer? Hierop krijgen we elke twee jaar actuele antwoorden met het onderzoek naar de Staat van het Nederlands.

  Lees meer...
 • Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid, de strijd om vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën, met een bijdrage van Joris Oddens (NL-Lab). 

  De tentoonstelling is vooralsnog gesloten. Reserveren is mogelijk vanaf 15 maart 2021. Opstand & Vrijheid is zeven dagen per week gratis te bezichtigen zodra het Nationaal Archief weer geopend is.
  Meer informatie

 • Smellinar van Odeuropa

  Het onderzoeksproject Odeuropa, dat onderzoek doet naar geuren in het verleden, is een reeks lezingen over geurerfgoed en sensory mining opgestart: de Smellinars. De kick off met antropoloog David Howes, pionier op het gebied van sensory studies, was op 26 mei. Op 23 juni volgt Smellinar II.

  Meer informatie en aanmelden
   

 • NIAS conferentie: Studies of Belonging

  Van 9 tot 11 juni organiseert collega-instituut NIAS de interdisciplinaire conferentie 'Studies of Belonging.
  Mapping Belonging as a field of study and establishing future networks'. Markus Balkenhol, Ernst van den Hemel en Irene Stengs, allen verbonden aan de afdeling etnologie van het Meertens Instituut, organiseren tijdens de conferentie het panel 'The Secular Sacred'.

  Meer informatie en aanmelden

   

 • Boekpresentatie van 'Vurige liefde'

  Met veel genoegen nodigen Uitgeverij Prometheus en Peter Jan Margry, etnoloog en historicus aan het Meertens Instituut, u uit voor de boekpresentatie van Vurige liefde. Het geheim rond het Bloedig Bruidje van Welberg. De presentatie vindt plaats op vrijdag 10 september in de Cuyperskerk van Steenbergen. Zie ook deze link voor meer informatie.

  Datum: vrijdag 10 september 2021
  Plaats: St. Gummaruskerk, Westdam 83 te Steenbergen
  Inloop: 15:30
  Aanvang programma: 16:00

  Graag aanmelden door het aantal personen te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. 'Boekpresentatie Vurige liefde'.

  Lees meer...
 • De Strijd om het Binnenhof: televisieserie met bijdragen van onderzoekers Meertens Instituut en NL-Lab

  In januari gaat de NTR-televisieserie De Strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari tot en met 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. In een aantal afleveringen zijn onderzoekers van het Meertens Instituut en NL-Lab vertegenwoordigd met hun expertise.

  Lees meer...
 • NL-Lab Presenteert: Nederland Schrijven

  Op 21 april 2021 organiseert NL-Lab een online bijeenkomst in het kader van zijn lopende onderzoeksprogramma Nederland schrijven. Dit programma gaat over de manieren waarop overheid en wetenschap Nederland in kaart brengen en meten in verkenningen, rapporten en adviezen. Nederland schrijven kijkt daarbij naar verleden, heden en toekomst.

  Lees meer...
 • Stigmata en verschijningen, een collectief fantasma in katholiek Nederland

  In het interbellum hing katholiek Nederland collectief een hersenschim rond de jonge Janske Gorissen aan, die zich in extreme mate met Jezus Christus identificeerde. Naar aanleiding van zijn net verschenen boek Vurige liefde (Prometheus) gaat Peter Jan Margry in gesprek over dit opzienbarende ‘fantasma’.

  Datum: maandag 20 september 2021 van 20.00 – 21.30 uur
  Locatie: SPUI25, Amsterdam
  Aanmelden

  Lees meer...
 • NIAS Talk @Spui25: “Mapping Belonging as a Field of Study”

  Tijdens deze publieke online lezing zullen Jan Willem Duyvendak en Fenneke Wekker het thema “belonging” als academische discipline in kaart brengen. Wetenschappelijke aandacht voor “belonging”, te vertalen als thuisgevoel, heeft de afgelopen jaren binnen uiteenlopende disciplines een vlucht genomen, aangewakkerd door discussies over populisme, globalisering, de vluchtelingencrisis en groeiende ongelijkheid.

  Lees meer...