• Talk of Europe Creative Camp #2

  For more information on the creative camp and how to apply, see the call for participation.

 • Workshop The Structure of Verse

  Workshop organized at Leiden University in the framework of the Horizon project Knowledge and Culture. The two-day workshop aims at bringing together scholars and graduate students interested in formal aspects of poetry, song, chant and related phenomena, including typological, experimental and computational approaches.

 • Presentatie: Woordenschatverwerving in het dialect en het Nederlands, versterkt het elkaar of juist niet?

  Sinds februari 2014 zijn Leonie Cornips en Kirsten van den Heuij bezig met een onderzoek naar de cognitieve voordelen van meertaligheid bij tweetalige kinderen die naast het Nederlands ook een Limburgs dialect verwerven.

  Op woensdag 28 januari 2015 zullen zij samen met Ryanne Francot en Meie Otten  de voorlopige bevindingen van hun onderzoek presenteren aan de Road veur 't Limburgs.  De vraag die centraal staat is: Hebben deze Nederlands-Limburgs sprekende kinderen een cognitief voordeel van hun meertaligheid? Zij zullen spreken over de variatie en complexiteit van woordenschatontwikkeling in het dialect in Limburg, gesproken door 4 t/m 9 jarigen anno 2014.

  Lees meer...
 • Symposium Dutch in Yiddish, Yiddish in Dutch

  Het Menasseh ben Israel Instituut organiseert voor de tiende maal het jaarlijkse symposium Jiddisj. Met een lezing van Marc van Oostendorp.

  Lees meer...
 • Barts Boekenclub met Annemieke Houben

  BBC is een literair programma maar naast schrijvers komen ook allerlei ander aspecten van het boek aan bod zoals de uitgeverij, de lezers, de winkel etc. Na het zaalprogramma gaat de avond in een nog lossere sfeer door in het beroemde theatercafé van Het Betty Asfalt Complex.

  Meer informatie: Facebook Barts Boekenclub

 • Jubileumconcert Camerata Trajectina

  In 2014 viert Camerata Trajectina zijn 40-jarige jubileum. In 1974 werd het oude-muziekensemble opgericht door twee Utrechtse studenten muziekwetenschap. Het groeide uit tot een professioneel ensemble, gespecialiseerd in Nederlandse liederen van de Middeleeuwen tot en met de Gouden Eeuw. Het jubileumconcert vindt plaats op 30 november 2014, 16:00 in de Geertekerk, Utrecht. Kaartverkoop via www.oudemuziek.nl/agenda

  Lees meer...
 • DRONGO festival

  Op 27 september 2014 vindt voor de derde keer het DRONGO festival plaats in de Centrale Bibliotheek van de OBA (Amsterdam). Het DRONGO festival viert meertaligheid, met een gevarieerd en interessant programma voor jong en oud. Het Meertens Instituut is aanwezig op de informatiemarkt van het festival. 

 • Lezing Irene Stengs: 'AndrĂ© Rieu Popular Culture': Global Spectacles, Local Performances

  Lezing in het kader van onderzoeksseminar Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden.

  Foto door bindyworld, 'Number 1 Fan', bron Flickr.com (cc).
   

 • Workshop Maps and Grammar

  Recent decades have seen rapid developments in geographical linguistics as well as in mapping technology. The Workshop Maps and Grammar aims to bring together linguistic researchers with experts in geographic mapping. By exchanging ideas we will gain increased insights into the new opportunities of mapping technology and the specific problems of mapping linguistic structures. For more information and registration visit the website of the project.

 • Taalconferentie 2014 te Gent met een lezing van Ton van der Wouden

  In zijn voordracht gaat Ton van der Wouden in op partikels, kleine woordjes als “toch” en “‘ns” en “juist” – moeilijk te vertalen, maar van groot belang voor een natuurlijke “toon” van je tekst, en met subtiele verschillen binnen het taalgebied.

  Lees meer...