• 13
  november - 31 december

  Expositie: Schilderijen uit een posthumaan tijdperk

  Datum
  13 november t/m 31 december 2017
  Plaats:
  Meertens Instituut

  Van 13 november tot en met 31 december 2017 toont het Meertens Instituut een selectie van schilderijen van mediawetenschapper en beeldend kunstenaar Szilvia Mondel, die langs urbanesque landschappen en futuristische metropolissen voert. Op een abstracte wijze reflecteren de schilderijen op onze wereld waarin technologie en robotisering een steeds grotere rol innemen. Mondels artistieke aandacht gaat daarbij vooral uit naar de invloed van de technologisering van onze leefomgeving, en hoe onze perceptie van de werkelijkheid verandert door deze toepassing van technologie.

  Niet toevallig valt deze tentoonstelling samen met de Nederland Leest-campagne, waarin de schrijfrobot Asibot van het Meertens Instituut centraal staat.

  Lees meer...
 • maandag
  20
  november

  Meertens-publiekslezing: De techniek achter AsiBot, de literaire robot

  Datum
  20 november 2017
  Plaats:
  Spui25, Amsterdam

  Is een computer in staat om een verhaal te schrijven? Die vraag kreeg taaltechnoloog Folgert Karsdorp deze zomer van het CPNB. Hij moet er nog steeds een beetje om lachen, want zover is de technologie nog lang niet. Een lopende tekst kan hij nog wel genereren, maar een coherent geheel is het niet. Maar toen kreeg Karsdorp een idee: zou het niet veel leuker zijn om een Nederlandse schrijver een interactie aan te laten gaan met een computer?

  Inmiddels is het experiment een feit: AsiBot, de literaire robot die Karsdorp met het Meertens Instituut en Universiteit Antwerpen ontwikkelde, heeft een verhaal geschreven met bestsellerauteur Ronald Giphart. Het verhaal is op 1 november gepresenteerd tijdens de kick-off van de bibliotheekcampagne Nederland Leest. Op 20 november vertelt Folgert Karsdorp namens het Meertens Instituut tijdens een toegankelijke publiekslezing meer over de werking van en de techniek achter de robot.

  Lees meer...
 • woensdag
  29
  november

  Taal Centraal: symposium over taal in het onderwijs

  Datum
  29 november 2017
  Plaats:
  Hogeschool Rotterdam

  Op 29 november organiseren ScienceGuide en de Hogeschool Rotterdam een symposium over taal in het onderwijs, Taal Centraal. Tijdens dit symposium staan twee discussies centraal: de taalbeheersing van het Nederlands en het oprukkende Engels in het hoger onderwijs.

  Lees meer...
 • woensdag
  29
  november

  Lezing: Waardering voor religie en religieus erfgoed op twitter

  Datum
  29 november 2017
  Plaats:
  Universiteit Maastricht

  Dit jaar viert de provincie Limburg haar 150ste verjaardag. Dit wordt luister bijgezet met vier lezingen in de lezingencyclus 150 jaar Religieus Erfgoed in de Provincie Limburg in de maanden oktober en november.

  Op 29 november 2017 geeft Ernst van den Hemel, religiewetenschapper aan het Meertens Instituut, in deze reeks de lezing: "Waardering voor religie en religieus erfgoed op twitter: nieuwe blikken op nationalisme en regionale identiteit."

  Lees meer...
 • vrijdag
  6
  april

  Sociolinguistics Circle 2018

  Datum
  6 april 2018
  Plaats:
  Maastricht

  The Sociolinguistics Circle is an annual one-day conference that aims at bringing together students and researchers of language variation, sociolinguistics and social dynamics of language with a connection to the Low Countries.

  The next, fifth edition will be hosted by the chair Languageculture in Limburg of Maastricht University, Faculty of Arts and Social Sciences, and will take place on April 6, 2018.

  Lees meer...