• dinsdag
  17
  september

  Lezing over wederopbouwboederijen

  Datum
  17 september 2019
  Tijd:
  19.45 - 21.30
  Plaats:
  Grebbelinie Bezoekerscentrum, Renswoude

  Sophie Elpers geeft een lezing over de strijd van de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Zij belicht de verschillende standpunten en geeft een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. 

  Lees meer...
 • dinsdag
  24
  september

  The Art of Modern Pilgrimage

  Datum
  24 september 2019
  Tijd:
  20.00 - 21.30 uur
  Plaats:
  Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

  Mecca, Santiago de Compostella, Jeruzalem, Père-Lachaise, Graceland... The phenomenon of pilgrimage, in all shapes and sizes, is becoming more popular all around the world, but why? Media narratives, like Hollywood movies and best seller novels, encourage people to become pilgrims and share their own stories online. Therefore, the motives of these 'modern pilgrims' are not strictly religious or spiritual, some of them don't even identify as being religious. To make it even more complicated, the stories that they share online appear to sometimes cause paradoxical situations.

  Lees meer...
 • zaterdag
  5
  oktober

  Onze Taal-congres ‘Moedertaal – de taal van je leven’

  Datum
  5 oktober 2019
  Tijd:
  9.30 - 16.30 uur
  Plaats:
  Beatrix Theater, Utrecht

  Het is de eerste taal die je leert en de laatste die je vergeet: je moedertaal. Hoe leer je die aan? Wat hoor je erover op school? Hoe zit het met streektalen, meertaligheid en migratie? Met vergeten en herinneren? In een afwisselend programma vol lezingen, optredens, columns en discussies komt het allemaal voorbij. Tevens is er een debat over de standaardtaal onder leiding van Marc van Oostendorp en met medewerking van Leonie Cornips. Beiden werken als taalkundige aan het Meertens Instituut. Meer informatie

 • donderdag
  21
  november

  Lezingenmiddag over volkskundig publicist D.J. van der Ven

  Datum
  21 november 2019
  Plaats:
  Meertens Instituut

  Lezingenmiddag na de voltooiing van de collectie Dirk Jan van der Ven (1891-1973). Van der Ven bouwde gedurende zijn leven een omvangrijke verzameling op: zo’n honderd verhuisdozen boordevol boeken, tijdschriften, foto’s, artikelen, brochures en correspondentie. De afgelopen vijf jaar is deze collectie op het Meertens Instituut uitgepakt en nader ontsloten. Om dit te vieren wordt er een middag georganiseerd over Van der Ven, zijn rol in de volkskunde van toen en zijn betekenis voor de etnologie van nu.