• 4
  dec t/m 3 februari

  Mia, de theatrale vertaling van wetenschappelijk dialectonderzoek

  Datum
  4 december t/m 3 februari 2019
  Plaats:
  Limburgs Museum, Venlo
  Het Limburgs Museum in Venlo verwelkomt vanaf dinsdag 4 december een nieuwe ‘inwoner’: Mia. Mia is de theatrale vertaling van een wetenschappelijk onderzoek waarin aangetoond wordt dat dialect spreken in een verzorgingshuis bijdraagt aan geluk van oudere bewoners. Mia is een onderzoek dat uitgevoerd werd door Jolien Makkinga, sociaal cultureel antropologe van het Meertens Instituut en Leonie Cornips, hoogleraar taalcultuur van de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut.
   
  Mia was in oktober en november in diverse verzorgingshuizen in Maastricht te bezoeken. Speciaal voor het Noord-Limburgse bezoek is een nieuwe dialectversie - uiteraard in het Venloos - gemaakt. 
   
  Mia is vanaf 4 december te bezoeken in het Limburgs Museum tot en met 3 februari 2019. Van dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur. Meer informatie.
   
  Meer weten?
  Een reportage over Mia op Omroep Venlo is hier te vinden.
  Mia’s podcast over dit wetenschappelijk onderzoek en meer informatie is te vinden op: www.stichtinglaudio.nl/mia
   
 • woensdag
  12
  december

  HuC Live!

  Datum
  12 december 2018
  Plaats:
  Compagnietheater, Amsterdam

  The main theme of the event will be Bridging the Gulf which we explore through a claim by Clifford Geertz: ‘I think the perception of there being a deep gulf between science and the humanities is false.’ We will try to explain why we are building that bridge and why it could be important to you.

  Lees meer...
 • donderdag
  13
  december

  Joris zoekt Troost: Als iconen sterven

  Datum
  13 december 2018
  Plaats:
  NPO 2

  In vier afleveringen onderzoekt Joris Linssen hoe de rouw- en uitvaartcultuur de afgelopen eeuw veranderde. In Joris zoekt Troost kijkt hij Nederland en de Nederlander in het diepst van de ziel. Hoe laten we ons troosten in tijden van rouw en verdriet? De dood is van alle tijden, maar het ritueel rondom het afscheid is drastisch veranderd. Eeuwenoude tradities hebben plaatsgemaakt voor nieuwe rituelen.

  Lees meer...
 • dinsdag
  22
  januari

  Naamkundemiddag 2019

  Datum
  22 januari 2019
  Plaats:
  Nationaal Archief, Den Haag

  Het programma van de Naamkundemiddag bij het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis op dinsdag 22 januari 2019 is bekend. De naamkundemiddag vindt plaats in de Fruinzaal van het Nationaal Archief dat naast Den Haag Centraal gelegen is. 

  Lees meer...