Research Data Management

Onderzoeksdata zijn gegevens die gebruikt zijn als bron voor een analyse, of gegevens die verzameld zijn gedurende een onderzoek. Onderzoeksdata bestaan in verschillende vormen, bijvoorbeeld:

  • enquêteresultaten,
  • interviews,
  • afbeeldingen,
  • geografische data,
  • secundaire bronnen (gegevens verkregen uit archief- en literatuuronderzoek).

Uit oogpunt van wetenschappelijke integriteit moeten de bij het onderzoek gebruikte data:

  • controleerbaar zijn en
  • duurzaam en veiligopgeslagen zijn.

Onderzoekers en andere dataverzamelaars kunnen bij het Meertens Instituut hun data opslaan. De data worden bij het Meertens Instituut opgeslagen volgens de richtlijnen van het CoreTrustSeal en de KNAW.

De voorbereiding

We onderscheiden twee situaties: ten eerste (de eerste fase) tijdens het onderzoek waarbij onderzoekers werken met data (zowel digitaal als analoog – het vertrekpunt van het Meertens Instituut is dat onderzoeksdata drageronafhankelijk is). En ten tweede (de tweede fase) na afronding van het onderzoek. In de eerste fase ondersteunt de onderzoeksdatamanager (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) de onderzoeker, in de tweede fase ondersteunt de collectiemanager (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) de onderzoeker.

Het is van belang in een vroeg stadium te realiseren welke data gebruikt en/of geproduceerd gaan worden bij het onderzoek en ook om een schatting van de uiteindelijke omvang daarvan te maken.Soms bevatten de data gevoelige informatie (bijvoorbeeld in het geval van interviews). Het is noodzakelijk om daar van tevoren over na te denken en onder andere toestemming aan de betrokkenen te vragen om de data te archiveren en eventueel openbaar te maken.

De volgende documenten bevatten achtergrondinformatie en handvaten:
* Het beheren, documenteren en delen van data: de Datanotitie en het Datamanagementplan van het Meertens Instituut.
* Het voorbereiden en selecteren van data:
Selection of Research Data, Guidelines for appraising and selecting research data (pdf) 
* Informatie over bestandsformaten: een lijst met preferred formats en geaccepteerde bestandsformaten

Deponeren van data

Externe onderzoekers kunnen hun data aan het Meertens Instituut schenken of deponeren. Bij deponeren sluit het Meertens Instituut een licentieovereenkomst af met de onderzoeker. Voor het deponeren van data en collecties kunt u contact opnemen met Douwe Zeldenrust, collectiemanager.