Pim Fortuyn als messias
Peter Jan Margry deed op het Meertens Instituut al langere tijd onderzoek naar bedevaartplaatsen en heiligenverering. Met de moord op Pim Fortuyn – op 6 mei precies 10 jaar geleden – kwam daar een nieuw soort onderzoek bij, naar de verering van beroemdheden zoals bijvoorbeeld Lady Diana of Jim Morrison. In Nederland was Pim Fortuyn de eerste die zo’n messiasrol kreeg toebedeeld. Margry haalde de collectie Fortuyn – bestaande uit duizenden brieven, kaartjes, objecten en knuffels, indertijd door de bevolking op een aantal herdenkingsplekken neergelegd, naar het Meertens Instituut.
door Mathilde Jansen

Authenticiteit
Margry vertelt hoe hij tien jaar geleden, vlak na de moord op Fortuyn, toevallig in Den Haag rondliep. Daar werd hij geconfronteerd met grote mensenmassa’s die de politicus voor de Tweede Kamer niet alleen wilden herdenken, maar ook uiting wilden geven aan hun verontwaardiging en woede. Dat was het moment waarop een nieuwe onderzoekslijn zich aandiende. Margry: "Het was de eerste dagen na de moord. Dat was fascinerend natuurlijk. Ik heb foto’s gemaakt, met mensen staan praten, zitten bekijken wat er gebeurde, maar zonder het idee om daar nou een speciaal project van te maken. Een paar dagen later werd ik door Trouw gebeld. Die zeiden: het lijkt wel alsof Fortuyn als een heilige vereerd wordt. Kun je daar niet een stukje over schrijven. En zo is het eigenlijk gekomen."
Paars pluche
De dood van Pim Fortuyn is daarmee uniek in de Nederlandse geschiedenis. Geen andere Nederlander kreeg eenzelfde messiasrol toebedeeld als Fortuyn: "Theo van Gogh heeft ook een belangrijke memorial gekregen, maar de betekenis ervan is niet vergelijkbaar met die van Pim Fortuyn. Pim was voor grote aantallen mensen in de Nederlandse samenleving – vooral voor hen die met de problemen van de multi-culturele samenleving te maken hebben –een soort vernieuwer. Die los stond van alle paarse pluchemensen die maar eindeloos bleven zitten en die hun stem ogenschijnlijk niet hoorden."En Geert Wilders? "Wilders is in het vacuüm van Fortuyn gestapt, heeft zijn politieke agenda voor een deel overgenomen, maar heeft niet eenzelfde charisma. Er zijn natuurlijk veel mensen die in Wilders geloven en die zijn functie heel erg belangrijk vinden. Maar zover ik het kan beoordelen heeft hij niet die messiasachtige rol die Fortuyn ook tijdens zijn leven al had. Maar het feit dat Pim is vermoord heeft natuurlijk ook sterk bijgedragen aan de beoordeling van zijn persoon: het sterven voor een goeie zaak, dan komt men makkelijk tot een Christusvergelijking."
Brieven aan Pim
Dat Fortuyn als een messias werd vereerd, blijkt ook uit de briefjes en kaartjes die bij zijn graf zijn neergelegd. Die brieven, kaartjes, objecten en knuffels zijn op aandringen van Margry verzameld en gearchiveerd op het Meertens Instituut. "Ik heb destijds contact opgenomen met de familie Fortuyn en gevraagd: mag ik die stukken inzien want ik wil er iets over schrijven en ik heb feitelijk materiaal nodig. Toen zeiden ze: nou meneer dan bent u eigenlijk te laat, want alles staat ingepakt om naar Italië getransporteerd te worden. Het was de bedoeling dat het materiaal in zijn graf in Provesano ingemetseld zou worden om het tot in eeuwige dagen te laten rusten."
Nachtelijke exercitie
"Vanwege alle gevoeligheden rondom Pim Fortuyn durfden ze dat niet overdag te doen en is dat ’s nachts gebeurd. Er is een heel grote grafkelder met een grafzerk. In perspex zit er een kopie van het graf in Italië bovenop. Dat moest allemaal weggehaald: het gras en de bloemperken, dus dat was best wel een operatie. Driehuis-Westerveld is een enorm geaccidenteerd terrein in de woeste duinen, dus dat moest met allemaal van die gravers en een soort kraanwagentjes gebeuren. Dat was wel raar en spannend. Met twee auto’s hebben we al het materiaal dat er was snel uitgehaald en voordat het licht werd alles in de auto’s en wegwezen."En de objecten die mensen nu nog bij het graf neerleggen? "Daar hebben we eigenlijk geen afspraken over gemaakt. Ik denk dat het minimaal is wat er nu nog gebeurt. Überhaupt is de Fortuynbeweging natuurlijk over." Maar dat doet niet af aan de rol die Pim Fortuyn heeft gespeeld in de Nederlandse samenleving. En het zijn vooral die brieven waar je die betekenis uit af kunt leiden. Het Meertens Instituut beschikt daarmee over een unieke openbare collectie die ook interessant is voor historici, antropologen, politicologen en sociologen.
Afbeeldingen: 1. Peter Jan Margry; 2. Grafsteen Pim Fortuyn; 3. Doos met objecten uit de Collectie Pim Fortuyn
Lees meer over de Collectie Pim Fortuyn.
Dit artikel is verschenen in de digitale nieuwsbrief van het Meertens Instituut. Ook abonnee worden? Klik hier.