• 23 December 2021

  Nieuwsbrief december 2021

  PUBLICATIEDATUM
  23 December 2021

  In de nieuwsbrief van december een interview met Irene Stengs over haar onderzoek naar collectieve gedenkplekken zoals recentelijk die voor Peter R. de Vries.

  Verder aandacht voor de herbenoeming van Antal van den Bosch als directeur van het Meertens Instituut en de klankkast Miet. Peter Jan Margry beschijft hoe hij door een bijzondere samenloop van omstandigheden stuitte op een oud naambord van het Meertens Instituut. 

  beeld: Irene Stengs

 • 23 December 2021

  Klankkast Miet vrolijkt ouderen op in Roosendaal

  PUBLICATIEDATUM
  23 December 2021

  Miet, de virtuele Brabantse dame vol verhalen in het dialect, is in Roosendaal neergestreken tijdens haar tour langs Brabantse verzorgingstehuizen. Taalwetenschappers van het Meertens Instituut ontdekten dat het spreken en horen van de eigen taal als een soort medicijn voor ouderen werkt: 'Het biedt troost.' Op basis van dit onderzoek is een klankkast gemaakt, Miet, die verhalen bevat die ouderen aan de wetenschappers hebben verteld. In Limburg werd eerder al Mia gemaakt om ouderen op te vrolijken in verzorgingstehuizen. Miet is nu in verzorgingstehuis De Bloemschevaert in Roosendaal, maar is - helaas maar begrijpelijk - in de huidige periode niet te bezoeken voor geïnteresseerde bezoekers van buiten.

  Lees ook:

  Beeld: Stichting Laudio

 • 30 November 2021

  Nieuwsbrief november 2021

  PUBLICATIEDATUM
  30 November 2021

  In de nieuwsbrief van november besteden we aandacht aan het publieksrapport 'Dialect in het onderwijs' van Kristel Doreleijers, die promotieonderzoek doet bij Tilburg University en het Meertens Instituut. Verder een oproep om deel te nemen aan het onderzoek over geurwoorden van het onderzoeksproject Odeuropa. In Meertens in Beeld is Leonie Cornips aan het woord over taalgebruik in het Duits-Nederlandse grensgebied.

 • 14 December 2021

  Antal van den Bosch herbenoemd als directeur Meertens Instituut

  PUBLICATIEDATUM
  14 December 2021

  Het bestuur van de KNAW heeft Antal van den Bosch herbenoemd als directeur van het Meertens Instituut voor een tweede termijn van vijf jaar met ingang van 1 januari 2022. Vanaf maart 2020 combineert hij zijn directeurschap met de leerstoel Taal en Kunstmatige Intelligentie aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

  Read more...
 • 30 November 2021

  Oproep: doe mee aan de vragenlijst over geurgebruiken en geurtaal

  PUBLICATIEDATUM
  30 November 2021

  Aan het Meertens Instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is begin 2021 een nieuw Europees project opgestart – Odeuropa – dat geurerfgoed en historische geurtaal onderzoekt. Voor de samenstelling van de NeusWijzer: de eerste Grote Nederlandse Geur(woorden)gids (voor de neusgierigen) willen onderzoekers van dit project graag meer weten over de hedendaagse geurtaal en geurgebruiken.

  Welke geurwoorden zijn nu (nog) in gebruik? Zijn er nieuwe woorden bijgekomen? Wat zijn de verschillen per regio? Muf, dompig, duffig, vaats, verdossemd, heumig, brak of pismuffig: het Nederlands is ooit heel rijk geweest aan geurwoorden. Niet alleen voor muffe luchten en bedompte ruimtes, maar juist om de rijke geurcultuur in het dagelijks leven te beschrijven.

  Read more...