• 21 January 2021

  De soundtrack van onze geschiedenis: onderzoeksproject Polifonia duikt in het muzikale erfgoed van Europa

  PUBLICATIEDATUM
  21 January 2021

  Polifonia, een nieuw onderzoeksproject dat met drie miljoen euro wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU, zal in de komende 40 maanden de verbindingen tussen muziek, mensen, plaatsen en evenementen onderzoeken en recreëren van de zestiende eeuw tot de moderne tijd. De bevindingen van Polifonia worden voor iedereen beschikbaar gesteld in een wereldwijd-verbonden online database en vergroten ons begrip van het Europese muzikale erfgoed. Het Meertens Instituut is een van de partners in dit internationale onderzoeksproject.

  Read more...
 • 07 January 2021

  Centrum voor DierMens Studies wil dieren serieus nemen

  PUBLICATIEDATUM
  07 January 2021

  In de natuurwetenschappen worden dieren als objecten bestudeerd, en in de sociale- en de geesteswetenschappen staat de mens centraal. Het nieuwe Centrum voor DierMens Studies wil in de wetenschap meer aandacht voor de relatie tussen beide, waarbij ook dieren als actieve, sociale en intelligente individuen worden beschouwd. Ook wil het Centrum door het interdisciplinaire vakgebied DierMens Studies te promoten een brug slaan tussen natuurwetenschappen en sociale- en geesteswetenschappen.

  Read more...
 • 05 January 2021

  Nieuwsbrief december 2020

  PUBLICATIEDATUM
  05 January 2021

  In de nieuwsbrief van december besteden we aandacht aan het nieuwe Cultural AI Lab. Hierin gaat het Meertens Instituut samen met een aantal kennis- en erfgoedinstellingen onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie ingezet kan worden voor cultureel onderzoek en hoe techniek bewust gemaakt kan worden van culturele context. Verder hebben we Meertenstips voor thuis tijdens de lockdown. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan diverse onderzoeken. Meertens in Beeld gaat over liedjes in donkere dagen.