Meertens-tips voor thuis

PUBLICATIEDATUM
03 April 2020

Het Meertens Instituut is, in navolging van de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM, gesloten tot zeker 20 mei. Omdat een groot deel van de bevolking in deze periode thuis zit - en hopelijk thuis blijft - hebben we hier Meertens-tips voor thuis voor jullie op een rijtje gezet, die jullie kunnen helpen deze periode te overbruggen. Jullie vinden op deze pagina onder meer lees- en luistertips, doe-het-zelf-ideeën en online colleges om jezelf bij te spijkeren of om te gebruiken als onderwijsmateriaal voor de kinderen.


Online colleges en onderwijsmateriaal 

- Quarantaine Colleges in samenwerking met Universiteit van Nederland over taal en andere onderwerpen, door docenten aan de Nederlandse universiteiten.
College Taalkunde: variatie en verandering van geslachtsmarkering in Noord-Brabantse dialecten van promovenda Kristel Doreleijers.

- College 'Corona-humor en broodjeaapverhalen' van Theo Meder, hoogleraar Volksverhaal en vertelcultuur. Gegeven aan studenten van de UvA.- Video: een korte introductie voor studenten in de BA Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in het onderzoek naar dialecten, aan (onder andere) het Meertens Instituut. Met wat voor soorten wetenschappelijke vragen zijn de dialecten in de afgelopen decennia onderzocht?Podcasts

Taalwetenschapper Marc van Oostendorp maakt samen met Michiel van de Weerthof de dagelijkse podcast Het Verblijf. Om je verblijf deze dagen te veraangenamen vind je elke dag een verhaal of gedicht uit de Nederlandse literatuur. Uitgekozen en voorgelezen vanuit huis door neerlandici en auteurs.


Blogs

- Maart 2020: Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen door Marieke Hendriksen
- April 2020: Woningsdag: het ritueel in tijden van corona door Irene Stengs
- April 2020: Pasen als gemeenschappelijk medicijn door Ernst van den Hemel


Meertens in de media: rondom corona

De rubriek 'Meertens in de media' is sinds jaar en dag een vast onderdeel van deze website en een rubriek in onze maandelijkse nieuwsbrief. De media vragen ons ook in deze periode om uitleg van talige en culturele verschijnselen uit het leven van alledag, waarin nu voor veel mensen corona centraal staat.

- Maart 2020: Corona nu al onlosmakelijk verbonden met rituelen
- Maart 2020: 'Deze epidemie leert ons dat je niet alles in de hand hebt'
- Maart 2020: De verspreiding van nepnieuws in tijden van corona
- Maart 2020: Verhalenbank aangevuld met verhalen waarin corona een rol speelt
- Maart 2020: 'Piusarchieven' vanwege corona alweer gesloten
- April 2020: Isolement van ouderen verzachten met verhalen in dialect


Even juist helemaal geen zin in nieuws over corona? We hebben ook andere interessante media-artikelen over taal en cultuur.


Zelf doen

Zin om actief iets te doen? Help mee met het ontsluiten van de historische vragenlijsten van het Meertens Instituut. Vanaf 1931 zijn door het Dialectenbureau, de voorloper van het Meertens Instituut, vragenlijsten rondgestuurd naar informanten verspreid over Nederland en later ook Vlaanderen. Het doel was de variatie in de Nederlandse taal en cultuur in kaart te brengen. De vragen zijn pasgeleden bijna allemaal opgenomen in de Vragenlijstenbank. De bijbehorende antwoorden worden nu gaandeweg opgenomen. U kunt hierbij helpen: binnen dit project worden de handgeschreven of getypte antwoorden door de vrijwilligers overgetikt. Ga naar Vele Handen - Meertens-vragenlijsten Taal en Cultuur (1931-2005) voor meer informatie. Leuk extraatje: u kunt kiezen met welke streek u aan de slag wilt (echter, sommige provincies zijn al gedaan).

- Doe het taalspel Dit of Dat.