• Nieuwsbrief december 2011

  Published on Friday, 02 December 2011 13:46
  In de nieuwsbrief van december een verslag van de lezing van Hans Bennis tijdens het Onze Taal-congres, waarin hij ingaat op de grammatica van het afgekorte Nederlands of het Korterlands. Verder culinaire tips voor de decembermaand uit (eind van) de jaren '50 van de vorige eeuw en een antwoord op de vraag waarom Sinterklaas en de Kerstman zo verschillend zijn.
 • Dialectatlas genomineerd voor populariseringsprijs

  Published on Wednesday, 30 November 2011 10:59
  De Dialectatlas van het Nederlands is genomineerd voor de LOT-populariseringsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks door de Landelijke Onderzoeksschool Taalwetenschap uitgereikt en dient ter stimulering van het vervaardigen van populair-wetenschappelijke bijdragen over een taalwetenschappelijk onderwerp. De winnaar van de prijs wordt op het jaarlijkse Taalgala op 4 februari 2012 bekendgemaakt.
 • Symposium over de constructie van lokale identiteit in Limburg

  Published on Monday, 21 November 2011 12:35

   Van 1 tot 3 december aanstaande staat "de Limburgse identiteit" centraal tijdens een wetenschappelijk symposium op het NIAS in Wassenaar. Tijdens dit symposium nemen de deelnemers het begrip identiteit kritisch onder de loep. Uitgangspunt: de Limburgse identiteit bestaat niet.

  Read more...

 • Lezing Erfgoedregimes aan het werk: tussen beoordeling en 'engineering'

  Published on Friday, 25 November 2011 10:25
  Hoogleraar Cultural Research aan de Universiteit van Tartu, Estland, Kristin Kuutma, is op uitnodiging van het Meertens Instituut te gast in Nederland. Zij spreekt op 15 december 2011 in Spui25 over cultuurpolitiek en cultureel erfgoed. De focus ligt op praktijken van beoordeling, arbitrage en ‘engineering’ door de verschillende actoren in de erfgoedwereld, die ook wel als ‘erfgoedregimes’ worden betiteld. Meer informatie

 • Louis Grijp en Jan Rot over het Wilhelmus

  Published on Wednesday, 16 November 2011 13:00
  Vorige jaar maakte zanger en tekstschrijver Jan Rot een nieuwe eigentijdse versie van het Wilhelmus. In het programma God in de Lage Landen van zondag 13 november ging onderzoeker Louis Grijp in gesprek met Jan Rot over zijn hertaling (item start na twaalf minuten).