• Nieuw nummer e-zine Vertelcultuur verschenen

  Published on Wednesday, 16 December 2015 10:20

  Het tweede nummer van jaargang twee (2015) van e-zine Vertelcultuur is nu te downloaden. Naast een inleiding van Theo Meder waarin hij onder meer ingaat op zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar, is dit nummer vooral een podium voor stagiaires van het Meertens Instituut. Hun bijdragen gaan over humor in Nederland in de Tweede Wereldoorlog, de ontwikkelingen in de sagen rond doctor Faustus, de volksverhalen van Dam Jaarsma en hoe de sagenroute door Arnhem is ontstaan.

 • Nieuwsbrief december 2015

  Published on Friday, 04 December 2015 14:41

  In de nieuwsbrief van december een interview met Nicoline van der Sijs en Sara Budts over de nieuwe Uitleenwoordenbank, waarin meer dan 18.000 woorden te vinden zijn die andere talen hebben ontleend aan het Nederlands. Daarnaast aandacht voor het onderzoeksproject Sprekend Nederland, en de colleges die Marc van Oostendorp gaf voor de Universiteit van Nederland. De Vraag van de Maand gaat over mondeling overgeleverde varianten op bekende sinterklaasliedjes.

   

 • Omroep NTR maakt blauwdruk van het gesproken Nederlands

  Published on Wednesday, 02 December 2015 09:42
  De NTR lanceert woensdag 2 december een Groot Nationaal Onderzoek naar alle Nederlandse accenten, tongvallen en dialecten, genaamd ‘Sprekend Nederland’. Met Sprekend Nederland willen de NTR, NWO (De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), en een grote groep wetenschappers voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een ware blauwdruk maken van de manier waarop Nederland spreekt. Bovendien gaan zij in kaart brengen welke vooroordelen mensen hebben over elkaars manier van spreken. Iedereen kan deelnemen aan dit onderzoek door het spelen van de Sprekend Nederland-app op telefoon of tablet.

  Read more...

 • Uitleenwoordenbank geeft inzicht in ons verleden

  Published on Thursday, 03 December 2015 14:16

  Het Nederlands heeft allerlei woorden uit andere talen overgenomen, maar andersom heeft het Nederlands ook woorden uitgeleend. De Uitleenwoordenbank van het Meertens Instituut bevat meer dan 18.000 ‘uitleenwoorden’. Met deze nieuwe applicatie kun je als bezoeker zelf woorden en woordvelden in kaart brengen, waardoor je op een snelle manier inzicht krijgt in de taalcontactgeschiedenis van het Nederlands.

  Read more...

 • College over spraak, taal en accenten

  Published on Monday, 30 November 2015 12:34

  Deze week publiceert de Universiteit van Nederland vijf video's waarin Marc van Oostendorp college geeft over spraak, taal en accenten. Hij behandelt vijf vragen: waarom is het raar om met een Gooise 'r' te praten, waarom zeggen alle kinderen ter wereld 'mama', is uit jouw taalgebruik af te leiden uit welke plaats je komt, ga je anders praten als je veel tv kijkt, en zouden we een perfecte taal kunnen bedenken?

  De vijf filmpjes verschijnen deze week iedere avond om 20.30 uur op – onder andere – de website van de Universiteit van Nederland.