• Nieuwsbrief december 2014

  Published on Wednesday, 10 December 2014 09:10

  In de nieuwsbrief van december een interview met Etske Ooijevaar. Zij doet promotieonderzoek aan het Meertens Instituut naar de Nederlandse uitspraak van de r en de l met een ultrasound-apparaat (foto).

  In de rubriek Nieuw in de collectie is aandacht voor een schenking van brieven uit de succesvolle rubriek 'Goud voor uw brief' uit damesweekblad Margriet.

  De Vraag van de Maand gaat over gebruiken bij het begin of de afsluiting van bouwwerkzaamheden.

 • Gerrit Komrij-prijs voor Vieze Liedjes

  Published on Monday, 08 December 2014 12:55

  Annemieke Houben heeft voor haar boek 'Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw' de Gerrit Komrij-prijs 2014 gekregen. De Gerrit Komrij-prijs is in het leven geroepen om de beste popularisering van de oudere letteren te eren. Komrij zelf hield van oude literatuur – bij voorkeur in een soort modern jasje. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Neder-L

 • Online cursus Taalkunde

  Published on Friday, 21 November 2014 09:47

  Op 30 maart 2015 start er een MOOC (Massive open online course) over Taalkunde aan de Universiteit Leiden gegeven door Marc van Oostendorp (Meertens Instituut/Universiteit Leiden). Registreren voor de Engelstalige curus 'Miracles of Human Language: An Introduction to Linguistics' kan via de website.

  Read more...

 • Oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk via de Liederenbank

  Published on Wednesday, 03 December 2014 12:58

  Op zondag 30 november vierde het ensemble voor oude muziek Camerata Trajectina haar 40-jarig jubileum met een jubileumconcert in de Utrechtse Geertekerk. Tijdens het concert werd het jubileumboek Van Peeckelharing tot Pierlala gepresenteerd. Op diezelfde dag werd via de Liederenbank het gehele muzikale oeuvre van Camerata Trajectina toegankelijk gemaakt. Met een subsidie van NWO zijn alle 930 opnames van middelnederlandse en vroegmoderne liederen die Camerata Trajectina ooit maakte aan de Liederenbank gekoppeld.

  Read more...

 • Visser-Neerlandiaprijs voor Camerata Trajectina

  Published on Friday, 21 November 2014 08:58

  Het muziekgezelschap Camerata Trajectina krijgt de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV). Camerata Trajectina is er gedurende veertig jaar in geslaagd een repertoire van onbekende muziek en liederen uit de periode 1550-1700 bekend te maken. Aan de prijs is een bedrag van €15.000 verbonden.

  Read more...