• Onderzoeksplan 2013-2018 verschenen

  Published on Friday, 21 December 2012 10:27

  De geesteswetenschappen veranderen in hoog tempo dankzij technologische vernieuwing en een cognitief perspectief op geesteswetenschappelijke vragen. Het Meertens Instituut doet volop mee aan deze ontwikkelingen, zoals blijkt uit het nieuwe onderzoeksplan Crossing Boundaries (2013 – 2018), dat deze week in druk verschijnt.

  Read more...

 • Gekaaptebrieven.nl genomineerd voor Geschiedenis Online Prijs

  Published on Monday, 17 December 2012 14:25

  Gekaaptebrieven.nl is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2012. Stemmen voor de publieksprijs kan via deze link. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar en is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website.

 • Vrijwilligers brengen historische NSB-karikaturen in kaart

  Published on Thursday, 06 December 2012 12:44

  Nederland kent een lange traditie van politieke karikaturen of spotprenten. Ook de NSB maakte zowel in de vooroorlogse jaren als tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van beeldbepalende prenten om politieke opvattingen te illustreren. Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Meertens Instituut zoeken vrijwilligers om een beter beeld te krijgen van deze historische vorm van propaganda.

  Read more...

 • Nieuwsbrief december 2012

  Published on Friday, 07 December 2012 13:41

  In de nieuwsbrief van december een interview met Hans Broekhuis, die op het Meertens Instituut werkt aan het Taalportaal. Van zijn Syntax of Dutch verschenen dit najaar de twee eerste delen. Verder aandacht voor een bijzondere schenking van feestartikelenwinkel Van der Meij uit Deventer en antwoord op de vraag: Is het kerspakket typisch Nederlands?

 • Hoorcollege op cd over taalverloedering

  Published on Monday, 03 December 2012 12:27

  Hoe komt het dat onze taal voortdurend aan het veranderen is? Moeten we ons zorgen maken over taalverloedering of ons juist verheugen in de vitaliteit van onze taal? Bij uitgeverij Home Academy is voor het eerst een cd-box over taal verschenen: vier cd's met een college van Marc van Oostendorp over verandering in de Nederlandse taal.

  Read more...