October 12th, 2017

  Nieuwsbrief oktober 2017

  In de nieuwsbrief van oktober een interview met Marieke Lefeber, conservator van Museum Speelklok in Utrecht. Zij deed haar promotieonderzoek naar het muziekrepertoire van bellenspeelklokken. In de achttiende eeuw hadden veel welgestelde families een bellenspeelklok in huis: een klok die elk (half) uur een vast melodietje speelde. Lefeber maakte voor haar onderzoek gebruik van de Liederenbank van het Meertens Instituut. Aan de Nederlandse Liederenbank wordt in deze nieuwsbrief meer aandacht geschonken. De vraag van de maand luidt: 'Welk onderzoek kun je doen met de Liederenbank?' Verder leest u in deze nieuwsbrief eindelijk de eerste alinea van het verhaal dat Ronald Giphart schreef samen met AsiBot, de literaire robot. 

   

  October 10th, 2017

  Verhaal van Giphart en literaire robot vanaf 1 november te lezen

  Op 1 november is het zover: vanaf dan kan Nederland eindelijk het eindresultaat lezen van het unieke experiment dat Ronald Giphart aanging met de eerste literaire robot ter wereld.

  Experiment tussen mens en machine
  Wetenschappers van het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen ontwikkelden een zelflerende schrijfrobot en doopten hem AsiBot. Om de robot alvast wat literair gevoel bij te brengen, lieten de onderzoekers hem een bibliotheek van meer dan tienduizend Nederlandstalige boeken lezen. Vervolgens gingen Ronald Giphart en AsiBot samen het experiment aan: Giphart liet zich als eerste literaire schrijver ter wereld leiden door tekstsuggesties van een computer.

  Geschenkboek
  Het verhaal dat hierbij ontstond, 'De robot van de machine is de mens', is vanaf november te lezen tijdens de campagne Nederland Leest. De eerste alinea kunnen de bezoekers van onze site reeds lezen. De co-productie wordt toegevoegd aan het geschenkboek Ik, robot van Isaac Asimov. Alle bezoekers van openbare bibliotheken krijgen tijdens Nederland Leest van 1 tot en met 30 november 2017 Ik, robot cadeau. 
   
  Onthulling van het verhaal en tournee van Ronald Giphart
  Op woensdagmiddag 1 november onthullen we het hele verhaal van het unieke experiment bij de aftrap van Nederland Leest in bibliotheek Eemland in Amersfoort. Ronald Giphart vertelt daar over zijn bijzondere samenwerking met de robot en wetenschappers van het Meertens Instituut lichten op interactieve wijze toe hoe zij deze unieke robot hebben ontwikkeld. Ronald Giphart bezoekt in november meerdere bibliotheken in het land om te praten over zijn schrijfexperiment en robotica. Kijk op de website van Nederland Leest waar je hem kunt ontmoeten.

   
   
  September 8th, 2017

  Nieuw consortium 'Het mentale lexicon'

  Onderzoek naar de structuur van onze woordenschat wordt momenteel verricht vanuit verschillende disciplines en met verschillende methodes. In juni 2017 is op het Leidse Lorentz Center een groep Nederlandse en Vlaamse taalkundigen, letterkundigen, historici, psycholinguïsten en taaltechnologen bijeengekomen om kennis en informatie op dit terrein uit te wisselen.

  Read more...
  September 8th, 2017

  Nieuwsbrief september 2017

  In de nieuwsbrief van september een interview met Ernst van den Hemel, religiewetenschapper aan het Meertens Instituut. Hij doet onderzoek naar populaire evenementen als The Passion en de Matthäus-Passion en zoekt daarbij naar nieuwe definities van religie. Verder leest u onder meer over drie nieuwe hoogleraren verbonden aan het Meertens Instituut, een dialectapp voor het Eijsdens en het Maastrichts, en de liteire robot Asibot.

  Foto: The Passion, Leeuwarden 2017, copyright Ernst van den Hemel

  September 7th, 2017

  Louis Peter Grijp-lezing 2017 online terugkijken

  Nu online: de tweede Louis Peter Grijp-lezing, die op 10 mei 2017 werd uitgesproken door Geert Buelens, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht, dichter en essayist:
   
  De schaduw van 1585 en 1967. Laaglandse geschiedenis en hippiecultuur in het werk van de Vlaamse zanger Wannes Van de Velde.