23 July 2021

  Nationaal onderzoek naar talen en dialecten in Nederland

  Ongeveer een kwart van de 15-plussers gebruikt thuis het meest een andere voertaal dan het Nederlands. Daarbij kan het gaan om een dialect, om een regionale taal als Fries, Limburgs en Nedersaksisch, of om een andere taal, zoals Engels, Pools of Turks. Het gebruik van regionale talen en dialecten verschilt per regio, maar ook opleiding en leeftijd zijn van invloed. Dit blijkt uit cijfers van het CBS-onderzoek Sociale samenhang en welzijn, dat in 2019 onder ruim 7,5 duizend personen is uitgevoerd. (Bron:CBS)

  Read more...
  01 July 2021

  Menno Rasch nieuwe directeur Digitale Infrastructuur

  We zijn blij te kunnen mededelen dat op 1 juni 2021 Menno Rasch bij het KNAW Humanities Cluster is begonnen als de nieuwe directeur DigitaIe Infrastructuur. Het Humanities Cluster is een samenwerkingsverband tussen het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis; de drie instituten delen naast de afdeling bedrijfsvoering ook de afdeling Digitale Infrastructuur.

  Read more...
  25 June 2021

  Nieuwsbrief juni 2021

  In de nieuwsbrief van juni een interview met Cedric Waterschoot die aan het Meertens Instituut een moderatietool ontwikkelt op basis van kunstmatige intelligentie. Aan de hand van computermodellen willen hij en zijn collega-onderzoekers automatisch samenvattingen van discussies genereren. Op die manier krijgen lezers een betere toegang tot een online debat.

  Read more...
  30 June 2021

  Cultuurhistoricus Dirk van Miert nieuwe directeur Huygens ING

  Dirk van Miert, universitair hoofddocent vroegmoderne cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, wordt per 1 oktober de nieuwe directeur van het Huygens ING van de KNAW, een onderzoeksinstituut op het gebied van geschiedenis en cultuur. Hij volgt Lex Heerma van Voss op die met pensioen gaat.

  Read more...
  25 June 2021

  Zoekmachine ISEBEL bevat zo’n 70 duizend sagen afkomstig uit Nederland, Duitsland en Denemarken

  De zoekmachine ISEBEL bevat zo’n 70 duizend sagen afkomstig uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Verhalenonderzoeker Theo Meder van het Meertens Instituut hoopt dat andere landen volgen.

  Zoeken naar verhalen over weerwolven, zeemeerminnen of heksen in een collectie van Europese volksverhalen: dat was in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw al een van de ambities van het Meertens Instituut. Het was de tijd van Voskuil, waarin het toenmalige Volkskundebureau veel verhalen verzamelde. Voor die tijd een stap te ver, zo bleek, maar nu door ‘machine learning’ toch eindelijk mogelijk. De techniek staat voor niets. Of toch? “Het was een helse klus”, zegt Meder.

  Read more...