29 May 2020

  Nieuwsbrief mei 2020

  In de nieuwsbrief van mei besteden we aandacht aan het onderzoek van Theo Meder naar moppen, memes en broodjeaapverhalen in het coronatijdperk. Alles legt hij vast in de Nederlandse Volksverhalenbank. Hoewel de moppen over het algemeen vrij braaf zijn, zijn de complottheorieën die ontstaan minder onschuldig. Het Meertens Instituut werkt nu ook samen met de Vrije Universiteit en de Universiteit van Wolverhampton aan een onderzoek naar nepnieuwsgevoeligheid. Iedereen kan deelnemen aan de online enquête. De Vraag van de Maand luidt: Wat gebeurt er momenteel met de omvangrijke audiocollectie van het Meertens Instituut?

  Foto: Nederlandse Volksverhalenbank

  29 May 2020

  Antal van den Bosch in speciale onderzoeksgroep RIVM

  De maatregelen die de overheid heeft getroffen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus hebben grote invloed op het dagelijks leven van iedereen. De overheid wil graag weten of de samenleving deze voorschriften kan opvolgen, en wat zij daarvan vindt. Het RIVM en GGDGHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) houden daarom een groot onderzoek naar gedragsmaatregelen en welbevinden om dit in kaart te brengen. In de onderzoeksgroep zit ook Antal van den Bosch, hoogleraar taal en kunstmatige intelligentie en directeur van het Meertens Instituut.

  Read more...
  26 May 2020

  E-data & Research juni 2020 verschenen

  Lees alles over het delen en hergebruiken van data in de nieuwste E-data & Research. Met in dit nummer onder andere aandacht voor het onderzoek van Rutger van Koert naar computerherkenning van Nederlands gotisch drukwerk en dat van Melvin Wevers die een algoritme ontwikkelt om historisch beeldmateriaal te herkennen. Beiden werken voor het KNAW Humanities Cluster.

  Read more...
  29 May 2020

  Helmer Helmers benoemd tot lid van de Raad voor Geesteswetenschappen

  Dr. Helmer Helmers, die bij de onderzoeksgroep NL Lab van het KNAW Humanities Cluster onderzoek doet naar vroegmoderne Nederlandse geschiedenis en cultuur, is door de KNAW benoemd tot lid van de Raad van Geesteswetenschappen.

  De Raad voor Geesteswetenschappen stimuleert onderzoek naar en versterkt de positie van de geesteswetenschappen. De raad activeert een dialoog en kennisuitwisseling tussen geesteswetenschappers in binnen- en buitenland. De raad telt maximaal 15 leden die op persoonlijke titel benoemd worden. Antal van den Bosch, directeur van het Meertens Instituut en hoogleraar taal en kunstmatige intelligentie, is ook lid van de Raad van Geesteswetenschappen.
  Lees verder.
   

  18 May 2020

  Crowdsourcing maakt zeventiende-eeuwse kranten op Delpher beter doorzoekbaar

  Op Delpher, de website met historisch Nederlandse publicaties, is vanaf vandaag de transcriptie van 6000 Nederlandstalige kranten uit de 17e eeuw en een deel van de Tweede Wereldoorlogskranten doorzoekbaar. Vrijwilligers hebben de afgelopen vijf jaar de krantenartikelen handmatig overgetikt en daarna het resultaat nog eens gecorrigeerd. Het crowdsourcingproject is uitgevoerd als samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, en het Meertens Instituut, onder leiding van senior-onderzoeker Nicoline van der Sijs.

  Read more...