12 April 2021

  Pieter Muysken (1950-2021)

  Met droefheid vernamen we het bericht dat op 6 april Pieter Muysken is overleden. Pieter was een van de bekendste en productiefste taalwetenschappers van Nederland. Hij heeft met zijn overbruggende werk op het gebied van meertaligheid en taalcontact school gemaakt in de taalwetenschap. Hij was een gewaardeerd collega van velen van ons, en zijn invloed, als promotor en inspirator, op het variatielinguïstiekonderzoek van het Meertens Instituut van de laatste decennia is groot. Pieter had ook een stuwende rol als lid van de Wetenschapscommissie van ons instituut van 1998 tot en met 2008. We zijn dankbaar voor het niet aflatende enthousiasme dat Pieter aan ons meegaf en hopen dat wij hetzelfde enthousiasme blijven doorgeven aan nieuwe onderzoekers.

  Directie en onderzoekers van het Meertens Instituut wensen de nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

  https://neerlandistiek.nl/2021/04/in-memoriam-pieter-muysken-fenomeen/
  https://neerlandistiek.nl/2021/04/oproep-de-betekenis-van-pieter-muysken/
  https://neerlandistiek.nl/2021/04/pieter/

  02 April 2021

  Nieuwsbrief maart 2021

  In de nieuwsbrief van maart een interview met Folgert Karsdorp, auteur van het pasverschenen boek Humanities Data Analysis. In dit praktische handboek voor studenten worden digitale technieken aangereikt om grote hoeveelheden tekst te onderzoeken. Verder in de nieuwsbrief aandacht voor nieuw onderzoek naar het Virgin Islands Dutch Creole en het boek Passie voor de passie dat genomineerd is voor de publieksprijs De Sociologische Bril. In de videoreeks 'Maak kennis met het Meertens' gaat Simone Wolff in gesprek met taalkundig onderzoekers Marjo van Koppen en Kristel Doreleijers.

  Foto: Folgert Karsdorp (2016) door Femke Niehof

  29 March 2021

  Beurs voor project Virgin Islands Dutch Creole

  Taalkundige Cefas van Rossem, als gastonderzoeker Virgin Islands Dutch Creole verbonden aan het Meertens Instituut, heeft samen met een groep onderzoekers een beurs gekregen van de Community Foundation of the Virgin Islands om op de eilanden zelf de aandacht te vestigen op het Virgin Islands Dutch Creole.

  Het onderzoeksteam bestaat, naast Van Rossem, uit Gylchris Sprauve, musicus en promotor van Maagdeneilands erfgoed, Gilbert Sprauve (em. University of the US Virgin Islands), die al vanaf de jaren '60 het laatste gesproken Virgin Islands Dutch Creole vastlegde en Peter Stein (em. Universiteit Bremen), ontdekker van vele slavenbrieven en autoriteit op het gebied van achttiende-eeuws Creools materiaal. In de komende tijd gaan zij de meest oorspronkelijke en authentieke teksten, gezangen en conversaties vastleggen in filmpjes. Dit zijn bijvoorbeeld oude slavenbrieven, slavenliederen en volksverhalen, vertaalde psalmen, voorbeeldconversaties uit taalbeschrijvingen, en de laatste verhalen en gesprekken van de laatste sprekers. We zullen u op deze website op de hoogte houden van de vorderingen van het onderzoeksteam.

  Via de volgende link kunt u luisteren naar een opname van het lied 'O Hoofd vol Bloed en Wonden', door Gylchris Sprauve, een van de teamleden van dit project.

  Beeld: Virgin Islands Dutch Creole versie van 'O Hoofd vol Bloed en Wonden': manuscript 1749-1753

  29 March 2021

  'Passie voor de passie' genomineerd voor De Sociologische Bril

  Passie voor de passie, het door religiewetenschapper Ernst van den Hemel geschreven nieuwjaarsboekje van het Meertens Instituut, is genomineerd voor De Sociologische Bril 2020. Dit is een nieuwe prijs voor het beste publiek-sociologische boek. In zijn boek Passie voor de passie onderzoekt Van den Hemel welke betekenis het passieverhaal heeft voor Nederlanders in de 21ste eeuw. “Als je het allemaal bij elkaar optelt, opvoeringen van de Matthäus-Passion, het televisieprogramma The Passion en allerhande andere passiespelen, dan kom je uit bij miljoenen mensen die elk jaar een vorm van een passiespel genieten.” Van den Hemel deed jarenlang onderzoek naar de verschillende manieren waarop in Nederland het paasverhaal wordt vertolkt.

  Meer informatie over Passie voor de Passie

  01 March 2021

  Nieuwsbrief februari 2021

  In de nieuwsbrief van februari een interview met Artist in Residence Jasmijn Visser. Zij beluisterde het afgelopen jaar vele uren aan audio uit het Meertensarchief op zoek naar fragmenten waarin mensen praten over het weer. De komende tijd gaat ze aan de slag met het ontwikkelen van een videogame die de speler helpt een beter begrip te krijgen van klimaatverandering. Verder aandacht voor het onderzoeksproject Polifonia en het onderzoek naar dialecteducatie van promovenda Kristel Doreleijers. In de videoserie 'Maak kennis met het Meertens' geeft Douwe Zeldenrust u een inkijkje in de collecties van het Meertens Instituut die zijn ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

  Afbeelding: Flickr, Remko van Dokkum via CC BY 2.0