18 October 2021

  In memoriam Anke van Reenen-Jongkind (8 maart 1952 - 11 oktober 2021)

  In memoriam Anke van Reenen-Jongkind (8 maart 1952 - 11 oktober 2021)

  Door Marc van Oostendorp

  Vorige week overleed Anke van Reenen-Jongkind in Amstelveen, de plaats waar ze de afgelopen jaren verbleef in het verpleeghuis Zonnehuis. Anke was tot haar opname in het Zonnehuis een bekend gezicht voor alle medewerkers van het Meertens Instituut.

  Read more...
  14 October 2021

  E-data & Research oktober 2021 verschenen

  Het blad E-data & Research staat vol succesverhalen over het delen en hergebruiken van onderzoeksdata. Binnenkort landt het oktobernummer op de deurmat, deze editie is online al beschikbaar via edata.nl.

  In dit nummer aandacht voor onder andere: VOC-archieven die tot leven komen met de Data Experience en een online editie van de manuscripten van Anne Frank, onlangs gelanceerd door het Huygens ING en de Anne Frank Stichting.

  E-data & Research bevat artikelen voor onderzoekers en dataprofessionals en eenieder die zich betrokken voelt bij de ontwikkelingen in opslag en hergebruik van onderzoeksgegevens. Het blad verschijnt drie keer per jaar en wordt mogelijk gemaakt door: CentERdata, CLARIAH, DANS, KNAW Humanities Cluster, de Koninklijke BibliotheekODISSEI en het Rijksmuseum. Vanaf 2022 is ook het CBS stakeholder.

  Meer informatie

  Op de website edata.nl staan alle uitgebrachte nummers. Een gratis abonnement op E-data & Research kunt u online aanvragen. Voor vragen of suggesties voor artikelen kunt u contact opnemen met de This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ook als u het blad (tijdelijk) op een ander adres wilt ontvangen. De volgende E-data & Research verschijnt in februari 2022. Volg E-data ook via twitter: @eDataResearch

  12 October 2021

  Alles begint met A van Diedrik van der Wal wint Taalboekenprijs 2021

  De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs is uitgereikt.

  Read more...
  13 October 2021

  Staat van het Nederlands 2021

  Het gaat goed met het Nederlands in het sociaal verkeer, op sociale media en op het werk, maar in het hoger onderwijs moet het Nederlands blijvend worden ondersteund en het gebruik van dialecten en regionale talen verdient verdere aandacht. 

  Dat zijn enkele conclusies die de Taalunie trekt uit het onderzoek naar de Staat van het Nederlands in 2020. Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de Taalunie en wordt tweejaarlijks uitgevoerd door het Meertens Instituut in Nederland, de Universiteit Gent in België en het Instituut voor de Opleiding van Leraren en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. 

  Read more...
  01 October 2021

  'Wederopbouwboerderijen' genomineerd voor Karel van Manderprijs 2021

  De handelseditie van het proefschrift van Sophie Elpers, 'Wederopbouwboerderijen', is genomineerd voor de Karel van Manderprijs 2021. De Karel van Manderprijs is een jaarlijkse prijs van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) voor een waardevolle publicatie van een Nederlandse of in Nederland werkende kunsthistoricus. 

  Read more...