Artist in Residence

 • Joris van Casteren - 'writer in residence'

  Schrijver, dichter en journalist Joris van Casteren – bekend van ‘Lelystad’, ‘Moeders Lichaam’ – is writer in residence bij het Nederlands Dagboekarchief/Meertens Instituut. Hij wil een boek schrijven waarin hij de dagboeken uit het archief een stem geeft. Monica Soeting (Daboekarchief) gaat in twee video's met hem in gesprek over zijn visie op het Dagboekarchief en het schrijven en lezen van dagboeken.

 • Jasmijn Visser - Mooi weer spelen

  'Mooi Weer Spelen/Under the Weather' is een tweetalige videogame die de speler helpt een breder begrip te krijgen van klimaatverandering. In het videospel wordt de speler wakker en ontdekt dat het weer 'gecanceld' is. De speler moet uitvinden wie het weer geannuleerd heeft en hoe hij het weer terug kan krijgen. De stijl van Mooi Weer Spelen is magisch realistisch. Jasmijn Visser bouwt deze wereld door gebruik te maken van een selectie anekdotes uit het geluidsarchief van het Meertens Instituut. 

  Read more...
 • Elise 't Hart - Hoe klinkt de tijd?

  Krakende vloeren, rinkelende kopjes en trillende telefoons. Eigenlijk willen de onderzoekers van het Meertens Instituut de huisgeluiden niet in de opnames horen. De focus ligt immers op dialecten, liedjes of volksverhalen. Maar voor Elise ’t Hart, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en oprichter van het Instituut voor Huisgeluid, zijn deze geluiden juist interessant en voor haar bezit de audiocollectie van het Meertens Instituut dan ook een verborgen schat aan informatie. 

  Read more...