Most of our events are in Dutch. If an event is in English, the information below will be in English.

 • Wednesday
  21
  April

  NL-Lab Presenteert: Nederland Schrijven

  Date
  21 April 2021
  PLAATS:
  Online - meer informatie volgt

  Nederland Schrijven: kritische reflectie op het verleden en blik op de toekomst


  Op 21 april 2021 organiseert NL-Lab een online bijeenkomst in het kader van zijn lopende onderzoeksprogramma Nederland schrijven. Dit programma gaat over de manieren waarop overheid en wetenschap Nederland in kaart brengen en meten in verkenningen, rapporten en adviezen. Nederland schrijven kijkt daarbij naar verleden, heden en toekomst.

  Deze bijeenkomst is tevens bedoeld als publieke lancering van NL-Lab, een nieuwe onderzoeksgroep van het KNAW Humanities Cluster die zich richt op de bestudering van Nederlandse cultuur en identiteit. NL-Lab staat zelf in een lange traditie van ‘Nederland schrijven’. Het is zich ervan bewust dat schrijven over Nederland nooit neutraal kan zijn. NL-Lab wil in deze bijeenkomst daarom kritisch reflecteren op zijn eigen positie en die van anderen.

  Thema’s die in de bijeenkomst aan de orde komen zijn onder meer methodologisch nationalisme, de herbevestiging van grenzen tussen gevestigde Nederlanders en nieuwkomers of tussen Randstad en regio, en de ‘emotionalisering’ van nationaliteit. Ook gaan we in op de historische wortels van de traditie van ‘Nederland schrijven’. Een voorbeeld van onze werkwijze geven we aan de hand van een specifieke ‘kasus’: hierin wordt kaas ‘uitgepakt’ als symbool dat Nederland typeert.


  NL-Lab: innovatief, creatief en uitnodigend

  We willen u graag van harte uitnodigen om deze bijeenkomst bij te wonen en met ons de discussie aan te gaan over het programma Nederland schrijven en de bijbehorende thema’s. Wij stellen voor daarbij de volgende vragen als leidraad te nemen:

  • Hoe is Nederland beschreven en in kaart gebracht?
  • Welke rol spelen overheid en wetenschap in dit proces?
  • Welk Nederland werd en wordt daarbij gemaakt?
  • Wat doen zulke beschrijvingen en rapporten?
  • Wat betekent het om vandaag de dag onderzoek te doen naar nationale identiteit?


  Programma

  De bijeenkomst zal, in overeenstemming met de uitgangspunten van NL-Lab, een divers en interdisciplinair karakter krijgen. Paul Schnabel (UU) geeft een keynote-lezing over de vraag hoe Nederlandse identiteit op de agenda kwam van planbureaus en onderzoeksinstituten. Verder presenteren we korte filmpjes en zijn er discussietafels over diversiteit en de regio. In een slotpanel denken we gezamenlijk na over de vraag hoe de traditie van ‘Nederland schrijven’ er in de toekomst uit zou kunnen zien. Sprekers zijn onder meer Joep Leerssen (UvA), Inger Leemans NL-Lab/VU), Joris Oddens (NL-Lab), Lotte Vermeij (SCP), Peggy Schyns (SCP), Ruben van Gaalen (CBS/UvA), Leonie Cornips (NL-Lab/UM) en Sakina Loukili (NL-Lab/VU). Froukje Santing treedt op als dagvoorzitter.

  Zie voor het volledige programma de NL-Lab website.

 • Monday
  10
  May

  Louis Peter Grijp-lezing door Ashley Burgoyne

  Date
  10 May 2021
  TIJD:
  16.00 uur
  PLAATS:
  online

  Computationeel musicoloog Ashley Burgoyne spreekt over het Eurovisie Songfestival

  Hoe voorspelbaar is het Eurovisie Songfestival? Het is al lange tijd een van de meest bekeken televisieprogramma’s in Europa, maar het festival trekt ook gokbedrijven aan. Minstens vijftien bookmakers zijn online te volgen, allemaal met het doel om een winnaar aan te wijzen. Is dit allemaal zinloos gokken, of zijn er wel betekenisvolle patronen te ontdekken in de puntenverdeling van het Eurovisie Songfestival? 
   
  Net zoals op veel andere domeinen heeft de bigdatarevolutie een grote impact op de muziekwetenschap. In deze lezing zal Ashley Burgoyne een inkijkje geven in de wereld van de 'hit song science', toegespitst op het Songfestival, op basis van analyses die hij met zijn studenten heeft uitgevoerd. De lezing is toegankelijk voor een breed publiek (zowel programmeurs als niet-programmeurs) en zal eindigen met een toekomstperspectief op de 'Open Up'-festivaleditie 2021 in Rotterdam.​
   

  Over de spreker

  John Ashley Burgoyne is universitair docent computationele muziekwetenschap bij de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam bij zowel de Faculteit der Geesteswetenschappen als de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Bourgoyne leert studenten wat meetbaar is in muziek en hoe het kwantificeerbare ook muzikaal kan zijn. Zijn onderzoek gaat over alledaags luisteren en de vraag welke muzikale kenmerken onze aandacht kunnen trekken in de tijd van streaming.
   

  foto: Flickr, Alar Mägi via CC BY-NC-ND 2.0

 • Sunday
  20
  March

  Tentoonstelling: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken'

  Date
  20 March 2022
  PLAATS:
  Huis van het boek, Den Haag
  Op het moment dat alle musea de deuren moesten sluiten, was de tentoonstelling 'Ruud de Wild songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken' zo goed klaar om geopend te worden. Gelukkig is deze tentoonstelling in 2022 te zien in Huis van het boek. Maar u kunt alvast genieten van het Nederlandse lied want het informatieve en mooi vormgegeven Songbook van Ruud de Wild: Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied dat bij de tentoonstelling hoort, is al verschenen.
   
  Read more...
 • Wednesday
  3
  November

  NGG conference 'Religion and Heritage: Futures for Religious Pasts'

  Date
  3 November t/m 5 November 2021
  PLAATS:
  Amsterdam

  This NGG conference invites reflection on the intertwinements of religion and heritage. The conference explores a number of pressing issues, inquiring what futures may lie ahead for the religious pasts that emerge, for instance, in the contexts of ongoing de-churching in Europe, or past and present Christian mission activities in Africa, Asia, Latin America and the Pacific. What happens when religion is reframed as heritage? The conference aims to engage a variety of actors, including scholars, religious communities, heritage professionals, institutions and policy-makers as to allow for discussions along a variety of registers, e.g. political, religious, cultural, historical.

  Read more...
 • Tuesday
  2
  March

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid

  Date
  2 March 2021
  PLAATS:
  Nationaal Archief

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid, de strijd om vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën, met een bijdrage van Joris Oddens (NL-Lab). 

  De tentoonstelling is vooralsnog gesloten. Reserveren is mogelijk vanaf 15 maart 2021. Opstand & Vrijheid is zeven dagen per week gratis te bezichtigen zodra het Nationaal Archief weer geopend is.
  Meer informatie

 • 8
  januari - 19 februari

  De Strijd om het Binnenhof: televisieserie met bijdragen van onderzoekers Meertens Instituut en NL-Lab

  Date
  8 January t/m 19 February 2021
  TIJD:
  22:00
  PLAATS:
  NTR / NPO 2

  In januari gaat de NTR-televisieserie De Strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari tot en met 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. In een aantal afleveringen zijn onderzoekers van het Meertens Instituut en NL-Lab vertegenwoordigd met hun expertise.

  Read more...
 • Thursday
  4
  February

  NIAS Talk @Spui25: “Mapping Belonging as a Field of Study”

  Date
  4 February 2021
  TIJD:
  17.00 - 18.30 uur
  PLAATS:
  online

  Tijdens deze publieke online lezing zullen Jan Willem Duyvendak en Fenneke Wekker het thema “belonging” als academische discipline in kaart brengen. Wetenschappelijke aandacht voor “belonging”, te vertalen als thuisgevoel, heeft de afgelopen jaren binnen uiteenlopende disciplines een vlucht genomen, aangewakkerd door discussies over populisme, globalisering, de vluchtelingencrisis en groeiende ongelijkheid.

  Read more...
 • Friday
  19
  February

  Afscheidscollege Maria Grever: "Een ecologische breukervaring? Covid en historisch besef"

  Date
  19 February 2021
  TIJD:
  16:00
  PLAATS:
  Online

  De rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam maakt bekend dat prof.dr. M.C.R. (Maria) Grever, hoogleraar bij de Erasmus School of History, Culture and Communication met de leeropdracht Theorie en Methoden van de Geschiedenis, op vrijdag 19 februari 2021 in het openbaar haar afscheidsrede zal uitspreken met de titel:

  "Een ecologische breukervaring? Covid en historisch besef"

  Read more...
 • Friday
  19
  February

  De strijd om het Binnenhof: aflevering 7 met beelden uit de Collectie Pim Fortuyn van het Meertens Instituut

  Date
  19 February 2021
  PLAATS:
  NPO 2

  In januari gaat de NTR-televisieserie De strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari t/m 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. In een aantal afleveringen zijn onderzoekers van het Meertens Instituut en NL-Lab vertegenwoordigd.

  Read more...
 • Friday
  31
  January

  Grote Taaldag

  Date
  31 January 2020
  TIJD:
  9:00 uur
  PLAATS:
  Drift 21/25, Utrecht

  De Grote Taaldag 2020 van de AVT, de beroepsvereniging voor alle taalkundigen in Nederland, vindt dit jaar plaats op 31 januari in Utrecht. Tijdens deze lezingenmiddag spreken bijna alle taalkundigen van het Meertens Instituut over hun onderzoek. Een greep uit de thema's: voornamen, de lokroepen van dieren en taalonderzoek door scholieren.

  Aanmelding en programma