Most of our events are in Dutch. If an event is in English, the information below will be in English.

 • Friday
  10
  September

  Boekpresentatie van 'Vurige liefde'

  Date
  10 September 2021
  TIJD:
  15:00 uur
  PLAATS:

  Gummaruskerk, Westdam 83, 4651 BE, Steenbergen

  Het eerste exemplaar van het nieuwe boek Vurige Liefde door Peter Jan Margry wordt op 10 september aangeboden aan het bisdom Breda in de Gummaruskerk.

  Meer informatie volgt, zie ook deze flyer.

 • Thursday
  30
  September

  Derde editie van de Afrikaans Grammar Workshop

  Date
  30 September t/m 1 October 2021
  PLAATS:
  Amsterdam en online

  De Afrikaans Grammar Workshop (AGW) is in 2015 in het leven geroepen door taalwetenschappers uit Zuid-Afrika, Nederland, Vlaanderen en de VS. Op donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober a.s. wordt, na twee geslaagde edities in Johannesburg en Gent, de derde editie in hybride vorm in Amsterdam georganiseerd. Er zijn drie gastsprekers: Prof. Andries Coetzee (University of Michigan, Ann Arbor, VS), Dr. Gerald Stell (Hong Kong Polytechnic University, Hong Kong) en Dr. Jenny Audring (Universiteit Leiden). Meer informatie over het programma en het aanmelden volgt.

  Zie ook deze call for papers.

   

 • Monday
  4
  October

  Workshop: Speaking about the humans. Animal perspectives on the multispecies world

  Date
  4 October 2021
  PLAATS:
  Online

  This one-day interdisciplinary workshop aims to get a better understanding of other animals’ perspectives on humans and the implications of these perspectives for developing better relations.

  Read more...
 • Wednesday
  3
  November

  NGG conference 'Religion and Heritage: Futures for Religious Pasts'

  Date
  3 November t/m 5 November 2021
  PLAATS:
  Amsterdam

  This NGG conference invites reflection on the intertwinements of religion and heritage. The conference explores a number of pressing issues, inquiring what futures may lie ahead for the religious pasts that emerge, for instance, in the contexts of ongoing de-churching in Europe, or past and present Christian mission activities in Africa, Asia, Latin America and the Pacific. What happens when religion is reframed as heritage? The conference aims to engage a variety of actors, including scholars, religious communities, heritage professionals, institutions and policy-makers as to allow for discussions along a variety of registers, e.g. political, religious, cultural, historical.

  Read more...
 • Tuesday
  16
  November

  Discussieavond: Sprachentwicklung beidseitig der Grenze

  Date
  16 November 2021
  PLAATS:
  Krefeld

  Een initiatief van de steden Venlo en Krefeld: een reeks van acht ontmoetingen waarbij de culturele verschillen en overeenkomsten tussen Nederland en Duitsland besproken worden.

  Beschrijving:
  De grens tussen Nederland en Duitsland is nauwelijks nog van betekenis. Maar wat weten de mensen aan beide zijden van deze grens nu echt over hun buurland? Hoe functioneert daar democratie en hoeveel anders is dat in ons eigen land, in onze eigen gemeente? Hoe uit zich cultuur? Wat maakt dat de opleidingsstructuur zoveel van elkaar verschilt? Hoe ontwikkelt de taal in de grensregio zich? Inspirerende gastsprekers uit de grensregio nemen ons mee op een
  interculturele reis langs verschillende thema’s, delen hun kennis en ervaring en zullen vooroordelen uit de weg ruimen en begrip creëren.

  Taalwetenschapper Leonie Cornips neemt deel aan de discussieavond: "Sprachentwicklung beidseitig der Grenze" op 16 november 2021. Zie de flyer voor de hele reeks ontmoetingen. (PDF)

 • Sunday
  20
  March

  Tentoonstelling: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken'

  Date
  20 March 2022
  PLAATS:
  Huis van het boek, Den Haag

   

  Op het moment dat alle musea de deuren moesten sluiten, was de tentoonstelling 'Ruud de Wild songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken' zo goed klaar om geopend te worden. Gelukkig is deze tentoonstelling in 2022 te zien in Huis van het boek. Maar u kunt alvast genieten van het Nederlandse lied want het informatieve en mooi vormgegeven Songbook van Ruud de Wild: Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied dat bij de tentoonstelling hoort, is al verschenen.
   

  Read more...
 • Tuesday
  2
  March

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid

  Date
  2 March 2021
  PLAATS:
  Nationaal Archief

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid, de strijd om vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën, met een bijdrage van Joris Oddens (NL-Lab). 

  De tentoonstelling is vooralsnog gesloten. Reserveren is mogelijk vanaf 15 maart 2021. Opstand & Vrijheid is zeven dagen per week gratis te bezichtigen zodra het Nationaal Archief weer geopend is.
  Meer informatie

 • Wednesday
  23
  June

  Smellinar van Odeuropa

  Date
  23 June 2021
  PLAATS:
  Online

  Het onderzoeksproject Odeuropa, dat onderzoek doet naar geuren in het verleden, is een reeks lezingen over geurerfgoed en sensory mining opgestart: de Smellinars. De kick off met antropoloog David Howes, pionier op het gebied van sensory studies, was op 26 mei. Op 23 juni volgt Smellinar II.

  Meer informatie en aanmelden
   

 • Wednesday
  9
  June

  NIAS conferentie: Studies of Belonging

  Date
  9 June t/m 11 June 2021
  PLAATS:
  Online

  Van 9 tot 11 juni organiseert collega-instituut NIAS de interdisciplinaire conferentie 'Studies of Belonging.
  Mapping Belonging as a field of study and establishing future networks'. Markus Balkenhol, Ernst van den Hemel en Irene Stengs, allen verbonden aan de afdeling etnologie van het Meertens Instituut, organiseren tijdens de conferentie het panel 'The Secular Sacred'.

  Meer informatie en aanmelden

   

 • 8
  januari - 19 februari

  De Strijd om het Binnenhof: televisieserie met bijdragen van onderzoekers Meertens Instituut en NL-Lab

  Date
  8 January t/m 19 February 2021
  TIJD:
  22:00
  PLAATS:
  NTR / NPO 2

  In januari gaat de NTR-televisieserie De Strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari tot en met 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. In een aantal afleveringen zijn onderzoekers van het Meertens Instituut en NL-Lab vertegenwoordigd met hun expertise.

  Read more...