Most of our events are in Dutch. If an event is in English, the information below will be in English.

 • 1
  oktober 2021 t/m 3 juli 2022

  Tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’

  Date
  1 October t/m 3 July 2022
  PLAATS:
  Huis Doorn

  Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood en met rouw te maken. Maar hoe we rouwen is door de tijd heen veranderd. In de tentoonstelling ‘Rouw. Van keizerin tot corona’ presenteert Museum Huis Doorn bijzondere uitingen van individuele en collectieve rouw in de afgelopen 100 jaar.

  Read more...
 • Saturday
  5
  March

  Dag van de grammatica

  Date
  5 March 2022
  PLAATS:
  Utrecht

  Eindelijk kun jij je grammaticahart weer ophalen want op 5 maart 2022 is de derde Dag van de Grammatica. Er is een nieuwe website, er zijn acht inspirerende sprekers én een nieuwe locatie in het midden van het land: Bieb Neude in Utrecht.

  Read more...
 • 17-18
  maart 2022

  Workshop: Speaking about the humans. Animal perspectives on the multispecies world

  Date
  17 March t/m 18 March 2022
  PLAATS:
  Online

  This one-day interdisciplinary workshop aims to get a better understanding of other animals’ perspectives on humans and the implications of these perspectives for developing better relations.

  Read more...
 • Sunday
  20
  March

  Tentoonstelling: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken'

  Date
  20 March 2022
  PLAATS:
  Huis van het boek, Den Haag

   

  Op het moment dat alle musea de deuren moesten sluiten, was de tentoonstelling 'Ruud de Wild songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken' zo goed klaar om geopend te worden. Gelukkig is deze tentoonstelling in 2022 te zien in Huis van het boek. Maar u kunt alvast genieten van het Nederlandse lied want het informatieve en mooi vormgegeven Songbook van Ruud de Wild: Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied dat bij de tentoonstelling hoort, is al verschenen.
   

  Read more...
 • Sunday
  8
  August

  Pratende koeien leren verstaan in het Rundveemuseum

  Date
  8 August 2021

  Op zondag 8 augustus kunnen bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland achter het museumgebouw. Leonie Cornips zal in twee sessies uitleggen hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. De sessies beginnen om 13.00 en 15.00 uur. Per ronde kunnen er maar 20 personen worden toegelaten. Van de bezoekers wordt verwacht dat ze goed ter been zijn, het weiland ligt wat verder weg.

  Read more...
 • Tuesday
  12
  October

  Publiekspresentatie resultaten Staat van het Nederlands 2021

  Date
  12 October 2021
  PLAATS:
  online

  Welke talen en variëteiten gebruiken Nederlandstaligen met wie en wanneer? Hierop krijgen we elke twee jaar actuele antwoorden met het onderzoek naar de Staat van het Nederlands.

  Read more...
 • 3
  10 en 17 december 2021

  Geurwoordenworkshops: leer het vluchtige te benoemen

  Date
  3 December t/m 17 December 2021
  PLAATS:
  Groningen, Amsterdam, Den Haag

  Wanneer je een geur wilt omschrijven blijf je al snel steken bij ‘dat ruikt naar…’ of ‘dat is vies/ lekker’. Een van de weinige abstracte woorden die we in het Nederlands hebben is ‘muf’, maar er waren er ooit veel meer zoals ‘heumig’ (bedompt) of ‘caprylisch’ (geitachtig) en ’empyreumatisch’ (rokerig).

  Read more...
 • Tuesday
  2
  March

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid

  Date
  2 March 2021
  PLAATS:
  Nationaal Archief

  Tentoonstelling: Opstand & Vrijheid, de strijd om vrijheid en gelijkheid in Nederland en de voormalige koloniën, met een bijdrage van Joris Oddens (NL-Lab). 

  De tentoonstelling is vooralsnog gesloten. Reserveren is mogelijk vanaf 15 maart 2021. Opstand & Vrijheid is zeven dagen per week gratis te bezichtigen zodra het Nationaal Archief weer geopend is.
  Meer informatie

 • Wednesday
  23
  June

  Smellinar van Odeuropa

  Date
  23 June 2021
  PLAATS:
  Online

  Het onderzoeksproject Odeuropa, dat onderzoek doet naar geuren in het verleden, is een reeks lezingen over geurerfgoed en sensory mining opgestart: de Smellinars. De kick off met antropoloog David Howes, pionier op het gebied van sensory studies, was op 26 mei. Op 23 juni volgt Smellinar II.

  Meer informatie en aanmelden
   

 • Wednesday
  9
  June

  NIAS conferentie: Studies of Belonging

  Date
  9 June t/m 11 June 2021
  PLAATS:
  Online

  Van 9 tot 11 juni organiseert collega-instituut NIAS de interdisciplinaire conferentie 'Studies of Belonging.
  Mapping Belonging as a field of study and establishing future networks'. Markus Balkenhol, Ernst van den Hemel en Irene Stengs, allen verbonden aan de afdeling etnologie van het Meertens Instituut, organiseren tijdens de conferentie het panel 'The Secular Sacred'.

  Meer informatie en aanmelden