Most of our events are in Dutch. If an event is in English, the information below will be in English.

 • Friday
  19
  February

  De strijd om het Binnenhof: aflevering 7 met beelden uit de Collectie Pim Fortuyn van het Meertens Instituut

  Date
  19 February 2021
  PLAATS:
  NPO 2

  In januari gaat de NTR-televisieserie De strijd om het Binnenhof van start. De uitzendingen zijn te zien op vrijdagen van 8 januari t/m 19 februari 2021, vanaf 22:08 uur bij de NTR op NPO 2. Op 19 februari komt Pim Fortuyn aan bod, met beelden uit de Collectie Pim Fortuyn van het Meertens Instituut en duiding van Peter Jan Margry.

  Read more...
 • Saturday
  20
  March

  Tentoonstelling: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken'

  Date
  20 March t/m 20 June 2021
  PLAATS:
  Huis van het boek, Den Haag
  Op het moment dat alle musea de deuren moesten sluiten, was de tentoonstelling 'Ruud de Wild songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken' zo goed klaar om geopend te worden. Gelukkig is deze tentoonstelling in 2021 te zien in Huis van het boek. Maar u kunt alvast genieten van het Nederlandse lied want het informatieve en mooi vormgegeven Songbook van Ruud de Wild: Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied dat bij de tentoonstelling hoort, is al verschenen.
   
  Read more...
 • Friday
  31
  January

  Grote Taaldag

  Date
  31 January 2020
  TIJD:
  9:00 uur
  PLAATS:
  Drift 21/25, Utrecht

  De Grote Taaldag 2020 van de AVT, de beroepsvereniging voor alle taalkundigen in Nederland, vindt dit jaar plaats op 31 januari in Utrecht. Tijdens deze lezingenmiddag spreken bijna alle taalkundigen van het Meertens Instituut over hun onderzoek. Een greep uit de thema's: voornamen, de lokroepen van dieren en taalonderzoek door scholieren.

  Aanmelding en programma
   

 • Friday
  11
  June

  Stamtafel vroege en voorschoolse educatie (online)

  Date
  11 June 2021
  PLAATS:
  online

  Cubiss Limburg nodigt je graag uit om samen aan de online stamtafel over vroege en voorschoolse educatie in gesprek te gaan.

  Doelgroep
  Bij de Stamtafel is iedereen welkom. Daarbij nodigt Stamtafel in het bijzonder specialisten/aandachtsfunctionarissen basisvaardigheden, taalhuiscoördinatoren en educatiespecialisten en leesmediaconsulenten van de Limburgse bibliotheken uit.  Deze stamtafel bouwt voort op het symposium Thuistaal en onderwijs (27 november 2019).

  Read more...
 • Monday
  6
  July

  Webinars: Reis door het Nederlandse dialectlandschap

  Date
  6 July t/m 10 July 2020
  PLAATS:
  Online

  Veel mensen vieren deze zomer in Nederland vakantie. Hoe leuk is het dan om meer te weten over de streek waar je heen gaat, de taal die daar gesproken wordt en de gebruiken die er zijn?
  Radboud in’to Languages, het expertisecentrum voor taal en communicatie van de Radboud Universiteit, organiseert daarom in de week van 6 juli een reeks gratis webinars over streektalen. De webinars vormen samen een reis door het Nederlandse dialectlandschap en zijn een mooie mix van (wetenschappelijke) kennis over de streektaal en praktische oefeningen. Een van de docenten van de In'to Summer School is Marc van Oostendorp.

  Aanmelden en meer informatie

  >> Zie ook: "Ajuus, 't goei, houdoe: waarom een woordje streektaal geen kwaad kan bij vakantie in eigen land."

 • Friday
  18
  September

  Promotie Mirella De Sisto

  Date
  18 September 2020
  TIJD:
  15:30
  PLAATS:
  Senaatszaal Aula, Comeniuslaan 2, Nijmegen

  Op vrijdag 18 september verdedigt Mirella De Sisto haar proefschrift The interaction between phonology and meter. Approaches to Romance and West-Germanic Renaissance meter aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Vanwege de huidige omstandigheden is deze promotie alleen via een livestream te volgen. 

  Meer informatie en naar de livestream.

 • Wednesday
  12
  February

  Lezing: Gewoon ‘onze’ feesten vieren mag ook al niet meer

  Date
  12 February 2020
  TIJD:
  20:00 uur
  PLAATS:
  Denken in de Driehoek, Willemsplantsoen 1c, Utrecht
  Gewoon ‘onze’ feesten vieren mag ook al niet meer - Publiekslezing met open discussie
  Read more...
 • Thursday
  20
  February

  Lecture: Embodied grammar in dairy cows

  Date
  20 February 2020
  PLAATS:
  Utrecht University, Drift 21, Utrecht

  20 February, 15:30 -17:00: Embodied grammar in dairy cows 
  Leonie Cornips & Marjo van Koppen, Meertens Institute, KNAW Humanities Cluster  

  The aim of this talk is to explore whether linguistics can a priori exclude research of non-human animals since many new biological and ethological studies about non-human language, cultures, cognition, and emotion affirm Darwin’s thesis that differences between humans and other animals are of degree, not kind. There is vast discussion in the generative literature on whether animals employ a linguistic system that is comparable to that of human language or not. Read more

  Lecture UiL-OTS Colloquium: monthly colloquium with researchers in language and speech sciences addressing issues from their specialty

  More information
   

 • Monday
  9
  March

  Lecture: The Streetfighter and the Philosopher: the Rise of 'Muslim' Political Parties in the Netherlands

  Date
  9 March 2020
  PLAATS:
  Binnengasthuisstraat 9, Amsterdam

  Sakina Loukili, PhD-candidate at the Meertens Institute, will give the lecture 'The Streetfighter and the Philosopher: the Rise of 'Muslim' Political Parties in the Netherlands' in the programme Current Issues in Religious Studies and Western Esotericism.


  More information: 

   
 • Friday
  30
  October

  Workshop: Is spreken belangrijker dan luisteren? (digitaal)

  Date
  30 October 2020
  PLAATS:
  online

  Een workshop door Leonie Cornips op het Congres Levende Talen 2020:

  Is spreken belangrijker dan luisteren? Een interactieve workshop luistertaal voor sprekers van Fries, Limburgs, Nederlands, Nedersaksisch en alle andere dialecten en talen

  U wordt meegenomen in een utopisch(?) gedachtenexperiment: wát als Nederland net als Noorwegen of Limburg zou zijn, een taalgebied zonder standaard-spreektaal? En wat zouden we daaruit kunnen leren voor het onderwijs in de meertalige klas? In deze ervaringsworkshop zoeken we uit wat er gebeurt als Nederlanders uit verschillende regio’s onderling niet automatisch allemaal op het standaard-Nederlands overschakelen. Een Friestalige praat Fries, een Limburgstalige reageert in het Limburgs, een Nedersaksischtalige antwoordt in het Nedersaksisch, en een niet-dialectspreker in het Nederlands. Ook Brabants doet mee! We hopen tot enige tips voor in de meertalige klas te komen.

  Congres Levende Talen 2020, 30 oktober 2020, digitaal
  Meer informatie