• 21 december 2013: Blik vooruit

  De afgelopen anderhalf jaar heb ik op deze plaats een indruk gegeven van het soort onderzoek waarmee ik mij bezighoud. Dit is alweer mijn laatste column, en ik zal hem wijden aan een blik in de toekomst. Klik hier voor de laatste column van Nicoline van der Sijs in NRC Handelsblad. 

 • 17 augustus 2013: Een goedemorgen met...Louis Grijp

  Louis Grijp was zaterdag 17 augustus te gast bij 'Een goedemorgen met...' op radio 4. De uitzending is via deze link terug te luisteren. 

   

 • 21 december 2013: Variaties op een grote boze wolf

  Verschillende varianten van sprookjesverhalen stammen mogelijk af van één oersprookje. De stamboom van Roodkapje heeft drie grote vertakkingen. Artikel van Berthold van Maris in NRC Handelsblad, met een bijdrage van volksverhalenonderzoeker Theo Meder. 

 • 21 juli 2013: Antoinette Bourignon (1616-1680)

  Deze zomer in OVT, Radio 1: ‘Van Lidwina tot Jomanda’, een 8-delige zomerserie over profeten, zieners en genezers. Via deze link is deel 3 te beluisteren: Antoinette Bourignon (1616-1680), een Frans-Vlaamse mystica en avonturierster. Vanaf 8:30.

 • 1 oktober 2013: Taalportaal bundelt grammaticale kennis

  Het Nederlands behoort misschien niet tot de meest gesproken talen ter wereld, maar het is wel een van de best onderzochte talen. De grammaticale inzichten worden gebundeld in het Taalportaal. Een artikel van Erica Renckens in E-data & Research, Jaargang 8 nummer 1, oktober 2013.

 • 22 juni 2013: Taalvoorsprong

  "Ouders vragen me vaak hoe nadelig het is als zij hun kind in het dialect opvoeden. Het antwoord op deze vraag is simpel: opvoeden in het dialect is prima als het kind daarnaast ook met het Nederlands opgroeit."

  Read more...
 • 24 september 2013: Peter Jan Margry over de affaire-Bax

  "Peter Jan Margry was begin van de jaren negentig één van de eersten die openlijk hun twijfels durfden uit te spreken over het waarheidsgehalte van het wetenschappelijke werk van de gerenommeerde en gerespecteerde hoogleraar politieke antroplogie aan de Vrije Universiteit." Lees het interview in Het Parool.

 • 22 juni 2013: Diep in de machinekamer van het Nederlands

  Het Nederlands is misschien wel de best bestudeerde taal ter wereld. Nu is ook de grammatica wetenschappelijk beschreven. In het Engels, zodat vergelijking met andere talen mogelijk is. Een interview in NRC Handelsblad met Hans Broekhuis, hoofdauteur van de boekenserie Syntax of Dutch.

  Read more...