Meertens Beeldenbank

Peije

Titel:Peije
Volgnummer:150
Afbeeldingen: 
Beschrijving:Peije (Rasp), bijnaam van Freerk de Jong (1879-1941) was een bekende speelman uit Drachten die in de Friese Wouden en aangrenzende streken in Groningen en Drente rondtrok. Hij speelde op zijn trekharmonica dansen en begeleidde zichzelf bij het zingen van balladen, psalmen, gezangen en andere liederen. Zijn twee harmonica''s zijn opgenomen in de collectie van het Museum Smallingerland.
Al in 1966 werd melding gemaakt van een stenen beeld, ook gemaakt door Mindert Wilstra, dat bij iemand in de tuin stond en later in de hal van theater De Lawei. In 1975 schonk de Nederlandse Heidemaatschappij een bronzen afgietsel aan de gemeente Smallingerland.
Eind december 2008 werd het beeld ontvreemd door de oudejaarsstuntploeg de Frijsteat Folgeren, en stond het op nieuwjaarsdag in de Drachtster buurtschap De Folgeren. Na afronding van de heraanleg van de Drachtster Compagnonsvaart in 2015 staat het beeld weer aan het water.
Vanaf 1975 organiseert de winkeliersvereniging H&I jaarlijks het straatfestival de Peije Dei.
Trefwoorden:claimen, toeƫigenen, identiteit, logo, beeldmerk, symbool, standbeeld, reclame, toerisme, aandenken, souvenir, lied, muziek, muzikant, zanger, straatlied, straatmuzikant, speelman, trekharmonica, accordeon, dansen, zingen, begeleiden, ballade, psalm, gezang, kerklied, rondtrekken, geschenk, cadeau, ontvreemden, stelen, weghalen, oudejaarsstuntploeg, nieuwjaarsdag, buurtschap, heraanleg, winkeliersvereniging, organiseren, straatfestival, bijnaam, Peije Rasp, Freerk de Jong, Drachten, Friese, Friesland, Wouden, Groningen, Drenthe, Museum Smallingerland, Mindert Wilstra, De Lawei, Nederlandse Heidemaatschappij, Smallingerland, Frijsteat Folgeren, De Folgeren, Drachtster Compagnonsvaart, H&I, Peije Dei
Verhalenbank: n.v.t.
Stad en streek:n.v.t.
Links: https://www.smallingerland.nl/Int/Drachten-en-de-dorpen/Speelman-Peije.html
http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=peije+rasp&page=1&coll=ddd&identifier=ddd%3A011017281%3Ampeg21%3Aa0138&resultsidentifier=ddd%3A011017281%3Ampeg21%3Aa0138
Locatie:Drachten, Moleneind ZZ
Maker:Mindert Wilstra (1914-1973) 1975 Brons
Info replica:Identiek aan standbeeld: vrijwel
Opschrift: Peije Drachten
Formaat:
Maker:
Materiaal:
Opmerkingen:Over de aanleiding voor het uitgeven van de replica is geen informatie gevonden.
Foto's:
Documentatie Van den Bosch:Archief Meertens Instituut 344: 150
Peije accordeonspeler
Tekst Van den Bosch:n.v.t.

Terug naar lijst