Eindhoven, Maria Koningin van de Vrede, O.L. Vrouw van de Wonderbare Medaille, Pater Pio, aartsengel Michael, O.L. Vrouw van Soufanieh

Cultusobject: Maria Koningin van de Vrede, O.L. Vrouw van de Wonderbare Medaille, Pater Pio, aartsengel Michael, O.L. Vrouw van Soufanieh
Datum: Geen specifieke datum; dagelijks
Periode: Ca. 1993 - heden
Locatie: Kapel Maria Koningin van de Vrede
Adres: Kapel en stichting Maria Koningin van de Vrede, Fakkellaan 10, 5624 EA Eindhoven
Gemeente: Eindhoven
Provincie: Noord-Brabant
Bisdom: 's-Hertogenbosch
Samenvatting: De in 1991 gebouwde buurtkapel 'Maria Koningin van de Vrede' in de Eindhovense wijk Woensel, eigendom van de gelijknamige stichting, wordt sinds 1993 door voornamelijk behoudende katholieken bezocht. De kapel functioneert sindsdien als een cultusplaats voor diverse vereringen. Het gebouwtje is behalve bidplaats en ontmoetingspunt zowel doel, vertrekpunt als halteplaats voor bedevaartgangers. De stichting besteedt veel aandacht aan de verspreiding van boodschappen die uit het hiernamaals zouden komen.

Auteur: Ottie Thiers
Illustraties:
Topografie - Plattegrond ⟶ Eindhoven, O.L. Vrouw Presentatie.
- Aan de Fakkellaan, nabij de hoek met de Oude Bosschebaan en het Sportpark Woensel, staat sinds 1991 (eerste steen: 25 maart) de kapel 'Maria Koningin van de Vrede'. Het ontwerp van architectenbureau Van der Linden in Eindhoven is geïnspireerd op de plattegrond van het huisje van Maria in Efese in het huidige Turkije. Maria zou daar de laatste jaren van haar leven gewoond hebben.
- Het gebouwtje is opgetrokken uit witte baksteen, heeft een voorportaal met offerblok, een gebedsruimte met circa twintig zitplaatsen en een koor. Gebedsruimte en koor zijn van elkaar gescheiden door een hoog traliehek. Op het plafond is een sterrenhemel afgebeeld. Op het altaar staat een beeld van O.L. Vrouw van de Wonderbare Medaille uit de Rue du Bac in Parijs. De ruimte is verder rijkelijk voorzien van iconen, kruisen, kandelaars en Maria-afbeeldingen. Een glas-in-loodraam in een lijst toont een voorstelling van engelen. Ook hangen er foto's van paus Johannes Paulus II en van Pater Pio.
Cultusobject - Sinds circa 1993 staat op het altaar een beeld van O.L. Vrouw van de Wonderbare Medaille, zoals Catharine Labouré haar omstreeks 1830 in Parijs in een verschijning zag. Het is uit een onbekend klooster via een particulier bij de stichting terechtgekomen, opgeknapt en in de kapel geplaatst.
- Aanvankelijk stond een beeld van Maria met kind, afkomstig uit de Koenraadkerk, op het altaar. Tegenwoordig staat dit beeld links achter in een hoek van het koor.
- Aan de muur links hangt een foto van de capucijn Pater Pio (1887 - 23 september 1968). Deze werd gekozen tot patroon van de stichting. Pater Pio zou gedurende vijftig jaar stigmata hebben gehad en staat sindsdien als 'wonderdoener' bekend (⟶ Tilburg, Pater Pio; ⟶ Berlicum; ⟶ Brunssum, O.L. Vrouw; ⟶ Haaksbergen; ⟶ Klimmen). Hij stichtte ook een ziekenhuis in Zuid-Italië waar armen gratis geholpen worden.
- Links aan de wand hangt een fotoreproductie van de icoon van Maria van Soufanieh. Het origineel, waarvan men zegt dat het sinds 27 november 1982 olijfolie afscheidt, bevindt zich in de woning van Myrna Akhras in de wijk Soufanieh in Damascus. Deze vrouw kreeg 'stigmata' van olie aan haar handen, had verschijningen en ontving boodschappen van Jezus en Maria, die onder meer pleitten voor hereniging van de christelijke kerken.
Verering - De kapel is gebouwd in 1991 op initiatief van de heer H.P.A. van Woezik, die tijdens zijn bedevaart naar het Bosnische Mariaheiligdom Medjugorje hiertoe geïnspireerd was geraakt. Vele vrijwilligers steunden sindsdien het project. Men richtte de 'Stichting Maria Koningin van de Vrede' op en zamelde geld in. De gedachte was een kapel te bouwen als een 'huisje van Maria in Efese', een buurtkapel die openstond voor iedereen. In september 1992 was Myrna, de zieneres uit Damascus, te gast bij de stichting in Eindhoven. Na haar bezoek openbaarde zich een meningsverschil in het bestuur over de te volgen koers. Een deel meende dat alleen een sobere Mariaverering de kapel voor alle gezindten aantrekkelijk zou houden, terwijl anderen het geloof wilden uitdragen door Mariaboodschappen als die van Myrna voor het voetlicht te brengen. De kloof bleek onoverbrugbaar; de eersten zijn uit de stichting verdwenen.
- Vanaf het begin heeft het fenomeen bedevaart een rol gespeeld, waarbij de kapel zowel vertrekpunt als doel was. Sommige ouderen uit de buurt, voor wie een tocht naar bijvoorbeeld de H. Eik in ⟶ Oirschot te ver was geworden, vonden in de kapel een devotioneel alternatief. Ook is in de beginperiode een fiets- en voettocht naar Kevelaer gehouden, waar kaarsen werden gebrand voor zieken thuis; deze kaarsen werden bij terugkeer aan de zieken gegeven. Daarnaast sloot men zich aan bij voettochten vanuit Eindhoven naar de Lieve Vrouwen van ⟶ 's-Hertogenbosch, ⟶ Handel en ⟶ Oirschot. Sinds de opsplitsing van de groep betrokkenen in 1992 heeft de stichting zich toegelegd op de organisatie van busreizen naar Banneux, Kevelaer, of, in 1997, een aantal Limburgse plaatsen. In de Kevelaerroute was enige malen de kapel van de Nijmeegse pater Koopman (vgl. over deze persoon ⟶ Brunssum, O.L. Vrouw) opgenomen. Ondertussen werd de Woenselse kapel zelf een halteplaats voor reizigers die individueel of per bus op weg zijn naar andere bedevaartplaatsen. Daarnaast komt er steeds meer een publiek dat zich richt tot de specifieke cultusobjecten - geliefd onder behoudende katholieken - van deze kapel.
- De kapel is dagelijks open van 7.00 tot 23.00 uur. Er komen volgens de stichting gemiddeld meer dan honderd bezoekers per dag. Dagelijks wordt om 19.00 uur (op zondag om 15.00 uur) gezamenlijk het rozenhoedje gebeden. Op donderdag bidt men speciaal voor Pater Pio, op vrijdag richt men zich tot de aartsengel Michael. Er is een aparte hoek waar intenties kunnen worden geschreven en achtergelaten.
- De stichting neemt in haar publicaties aankondigingen op van bedevaarten naar verre oorden. Verder gaat een groot deel van de aandacht uit naar boodschappen die zieners ontvangen uit het hiernamaals. Het kwartaalblad Echo is een eigen uitgave. Daarnaast verzorgt de stichting samen met mevrouw Willems uit België het tweemaandelijks tijdschrift Ik ben het, Johannes. Ook verspreidt de stichting het boekje Mag ik met u praten Heer van de inmiddels overleden broeder Eli.
Materiële cultuur Devotioneel drukwerk
- Devotieboekje Maria Koningin van de Vrede, ter gelegenheid van de opening van de kapel (Eindhoven: Stg. Maria Koningin van de Vrede, 1991; 15,5 x 21 cm; 26 p.; coll. Heemkundekring Kempenland, Streekarchief Eindhoven).

Bronnen en literatuur Literatuur: Henry van Rooij, 'Mariadevotie in Eindhoven', in: Bisdomblad, 25 mei 1990, p. 6-7; Henry van Rooij, 'Precies eeuw na ontdekking huis van Maria in Efeze opening Eindhovense Mariakapel', in: Bisdomblad, 26 april 1991, p. 5; Henk Galle, 'Kapel "Maria, Koningin van de Vrede" bijna gereed. Een "Mariawonder" in Woensel', in: Katholiek Nieuwsblad, 12-2-1991, p. 8; Echo (Eindhoven: Stichting Maria Koningin van de Vrede) kwartaalblad; jaargangen 1991-1996; G. Hierzenberger & O. Nedomansky, Erscheinungen und Botschaften der Gottesmutter Maria. Vollständige Dokumentation durch zwei Jahrtausende (Augsburg: Pattloch, 1993) p. 494, Soufanieh.
Overige bronnen: Meertens Instituut-BiN-dossier Eindhoven, Maria Koningin van de Vrede; Meertens Instituut volkskundige vragenlijst 64a (1993); mededelingen van dhr. M.J. van Sebille en mevr. R. Croonen uit Eindhoven.

  Mail naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<