Banneux, O.L. Vrouw van Banneux, Maagd der Armen

Cultusobject: O.L. Vrouw van Banneux, Maagd der Armen
Datum: Mariafeestdagen; gehele jaar
Periode: 1933 - heden
Locatie: Kapel van O.L. Vrouw van Banneux; processiepark
Adres: Rue de l'Esplanade 57, 4141 Sprimont, België. Tel.: +3243600222
Gemeente: Sprimont
Provincie: Luik
Bisdom: Luik
Samenvatting:

Banneux behoort tot de belangrijkere bedevaartplaatsen voor Nederlanders buiten Nederland. Het bedevaartsoord ontstond nadat de elfjarige Mariette Beco verklaarde dat Maria tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht keer aan haar was verschenen en dat Maria zich als de Vièrge des Pauvres ("Maagd van de Armen") kenbaar had gemaakt. Maria vroeg toen om de bouw van een kapel ter ere van haar. Deze werd nog in hetzelfde jaar op de plaats van de Mariaverschijningen, de voortuin van het huis van de familie Beco, gebouwd en ingezegend. De getuigenissen van Beco en de boodschappen van Maria werden tussen 1935 en 1937 door een bisschoppelijke commissie onderzocht.  Op 19 maart 1942 gaf bisschop Kerkhofs van Luik een voorlopige toestemming tot de verering van O.L. Vrouw van Banneux. Vanaf 1948 begon men aan een basiliek te bouwen in de verwachting van de finale erkenning van de verschijningen. De kwam op 22 augustus 1949 en daarmee bevestigde de bisschop van Luik het bovennatuurlijk karakter van de verschijningen. Het Heilig Officie in Rome bevestigde de bovennatuurlijke status nog eens in 1952, waarmee het tot de weinige algemeen erkende Mariaverschijningsoorden in wereld. In 1985 werd Banneux bezocht door paus Johannes Paulus II.

Het wordt jaarlijks door zo'n 500.000 pelgrims bezocht, waarvan enkele duizenden Nederlanders. Er bevindt zich een bron, die door Maria aan Mariette getoond zou zijn, waaraan een geneeskrachtige werking wordt toegeschreven.

Vanuit sommigen plaatsen in Zuid-Nederland worden ook voetbedevaarten naar Banneux georganiseerd.

Elke dag kan men in het heiligdom terecht voor de mis, de ziekenzegening, stille aanbidding, biecht en het rozenkransgebed.

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Topografie
Bronnen en literatuur

Literatuur: Willem Asselbergs [Anton van Duinkerken], Beauraing en Banneux (Amsterdam: Drukkerij De Tijd, 1933); L.J. Kerkhofs (red.), De verschijningen te Banneux Notre Dame. Studiën en documenten (Tielt: Lannoo, 1968); Jos Pieper & Rien van Uden, Bidden in Banneux. Een onderzoek onder bedevaartgangers naar Banneux (Heerlen: Universiteit voor Theologie en Pastoraat, 1988); Mart Huls & Manu Brouwers, 3-daagse voettocht naar Banneux. Vanuit Margraten, Banholt of Noorbeek : lengte route: ca. 90 km : door Zuid-Limburg, Voerstreek, Land van Herve en Ardennen (Noorbeek: Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden, 1995).

Overige bronnen: website van het heiligdom; KDC BiN dossier-Banneux.

  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<