Mekka (Makka al-Mukarrama), Allah; profeet Mohammed; Ka'aba

Cultusobject: Allah; profeet Mohammed; Ka'aba
Datum: 8e - 12e dag van de maand hijja van de islamitische kalender
Periode: 7e eeuw - heden
Locatie: Grote Moskee (Al-Masjid al-Haram)
Adres: Al Haram, Mekka 24231, Saudi-Arabië
Gemeente: Mekka
Provincie: Mekka
Bisdom:
Samenvatting:

- Mekka, en in het bijzonder de Grote Moskee met zijn Ka'ba, is de heiligste plaats binnen de islam, vanwege die moskee en omdat het de geboorteplaats is van de profeet Mohammed en tegelijk de wieg van het islamtische geloof zelf vormt. Bovendien ligt de Hira-grot, waar de koran voor het eerst aan Mohammed zou zijn getoond, vlakbij de stad. Mekka is daarom ook het geografische richtpunt voor moslims bij het dagelijks gebed. Er rust een zekere verplichting op elke moslim om minstens eenmaal in het leven om via een pelgrimage (hajj) Mekka te bezoeken en daarbij de voorgeschreven rituelen en gebeden uit te voeren.

- Met name sinds de 19e eeuw is er een intensieve connectie geweest tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën en Mekka. Vooral vanuit de het toenmalige Nederlands-Indië werden grootschalige pelgrimages gefaciliteerd om moslims voor hun hajj met boten naar Mekka (en Medina) en weer terug te vervoeren.
- Een en ander wekte de interesse op van wetenschapper  Christiaan Snouck Hugronje die in 1885 pioniersonderzoek ter plekke in Saudi-Arabië heeft verricht.
- Sinds de komst, sinds de jaren 1960, van moslimwerknemers vanuit arabische en/of islamitische landen naar Nederland, wordt de jaarlijkse hajj in toenemende mate ook vanuit Nederland gedaan, voornamelijk via particuliere reisorganisaties of op individuele wijze.

Auteur:
Illustraties:
Topografie
Bronnen en literatuur
  naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<