Pelgrimsroute

Amsterdam - Hooghalen, Westerborkpad

Naam: Westerborkpad
Route: Amsterdam - Hooghalen
Afstand: 340 km
Samenvatting:
Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Beschrijving

- Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute van het herinneringscentrum Kamp Westerbork en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), in samenwerking met het kenniscentrum groen en handicap. Over een traject van ongeveer 340 kilometer loopt het Westerborkpad van de Hollandsche schouwburg, tijdens de oorlog een verzamelplaats voor joden in Amsterdam, naar het voormalig Kamp Westerbork.
- In 2005 werd Jan Dokter uit Hoorn 70 jaar. Hij schreef in oktober van dat jaar: “Waarom wil ik 60 jaar na het vreselijke gebeuren met mijn eigen ogen de plaats zien vanwaar mijn familie is gedeporteerd naar vernietigingskampen?” Ter nagedachtenis aan zijn familieleden liep hij de route van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen. Dat was de inspiratiebron om van het Westerborkpad een officiële wandelroute te maken.
- Ondertussen langs de spoorlijn, 70 historische sporen, rolstoel toegankelijk, ondersteund door een wandelgids, aanvulling vanuit een website en luisterplaatsen in het veld met vele wetenswaardigheden.
- Het hele Westerborkpad is in één richting (richting Hooghalen) bewegwijzerd: volg de wit-rode markering volgen met het prikkeldraadje. De kaart en GPX-track zijn te downloaden op de website of in de app.

De eigen website

Bronnen en literatuur

Gids: Michiel Smit, Wandelgids Westerborkpad. In het spoor van de jodenvervolging (Wandelnet, 2017) 184 p.

  Mail naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<