Pelgrimsroute

Den Haag/Schipluiden-Kapellen/Antwerpen, Jacobsweg Thuredrecht

Naam: Jacobsweg Thuredrecht
Route: Den Haag/Schipluiden-Kapellen/Antwerpen
Afstand: 184 (154) km
Samenvatting:
Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Beschrijving

Een Pelgrimsroute van Den Haag naar Antwerpen. Deze route is een van de Nederlandse hoofdroutes op de weg naar Santiago de Compostela. Vanaf Den Haag loop je via onder meer Schipluiden, Rotterdam, Dordrecht, Bergen op Zoom en Ossendrecht naar het Vlaamse Kapellen en uiteindelijk naar Antwerpen. Daar sluit deze route aan op andere doorgaande wandelroutes in de richting van Santiago. De totale lengte van deze route is ongeveer 185 kilometer. De route is niet gemarkeerd. Wel is deze  beschreven in het boekje ‘Jacobswegen in Nederland’ en een GPS-track is beschikbaar. 
De route is op te delen in etappes. Hieronder staat een van de mogelijke etappe-indelingen, waarbij rekening is gehouden met beschikbaarheid van OV bij begin- en eindpunt. Per etappe staan pelgrimsplekken vermeld die de moeite waard zijn om te bezoeken.

1. Den Haag – Schipluiden (15 km)
Jacobskerk Den Haag: op afspraak kun je hier een stempel krijgen. Om de kerk heen liggen grote en kleine Jacobsschelpen
Op Hodenpijl: Bij dit voormalige Jacobskerkje kun je pauzeren (café-restaurant) en overnachten. Er is tijdens openstellingstijden een stempel te krijgen. De eigenaren zijn Santiago-gangers en dat is te zien in het kerkje. 

2. Schipluiden – Rotterdam (22 km)
Jacobskerk Schipluiden: Op afspraak kun je deze kerk bezoeken. In de consistorie is een prachtig pelgrims-wandkleed te bewonderen. Een stempel ligt in de kluis.
Jacobskerk Schiedam-Kethel: Een kerk met een verhaal. Op afspraak kun je naar binnen, en word je de geschiedenis uit de doeken gedaan. Stempel beschikbaar.
Stadsbrouwerij De Pelgrim: Een huiskamer-café in Rotterdam Delfshaven waar je kunt genieten van een ter plekke gebrouwen pelgrimsbiertje.

3. Rotterdam – Dordrecht (26 km)
Jacobskapel en pelgrims-overnachtingsplek in Zwijndrecht: Sinds 2006 is de Jacobskapel in het voormalige Jacobus-ziekenhuis een officiële pleisterplaats op de weg naar Santiago de Compostela. Op afspraak kun je de kapel bezoeken. Op afspraak kunnen pelgrims hier gratis overnachten. Een stempel is bij de receptie beschikbaar. Let ook op het beeldje voor de hoofdingang, hieronder een detail.

4. Dordrecht – Zevenbergen (28 km)
– Pelgrimskapel en Sint Jacobskapel Dordrecht: hier loop je langs, een muurplaquette herinnert aan het verleden. De kapel is omgebouwd tot woonhuis en is niet langer toegankelijk.
Grote kerk Dordrecht: hier tijdens is openstellingstijden (en op afspraak) voor passerende pelgrims een stempel beschikbaar. De kerk was vroeger een bedevaartplaats van het Heilig Kruis en van de Dordtse vrouwelijke heilige Sura

5. Zevenbergen – Steenbergen (32 km)
Jacobskerk FijnaartJacobus de Meerdere is de patroonheilige van dit dorp. De oorspronkelijke Jacobuskerk is tijdens de Elisabethvloed geheel weg gevaagd. De huidige kerk dateert uit 1875. Op afspraak kun je de kerk bezoeken. 

6. Steenbergen – Bergen op Zoom (16 km)
Lepelstraat: Dit dorp, met straatnamen als Hel en Vagevuur, is van oudsher een bedevaartsoord. De ambitie van deze voormalige gemeente loopt, zoals zij zelf zeggen, tot in de hemel. De parochiekerk herinnert hieraan, op afspraak is deze te bezoeken.

 7. Bergen op Zoom – Ossendrecht (16 km)
Volksabdij Ossendrecht: Je moet voor een bezoek aan deze Volksabdij de route even verlaten. In het midden van de natuur tref je dan een prachtplek waar je kunt eten en drinken, een stempel kunt krijgen en tegen een schappelijke prijs op pelgrimskamers kunt overnachten.  

8. Ossendrecht – Kapellen (15 km)
Jacobskerk Kapellen: Kapellen ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, naar het graf van Sint-Jacobus de Meerdere. De parochiekerk in het dorpscentrum is een van de achttien Vlaamse kerken die zijn toegewijd aan deze heilige. Daarvan getuigen ook de bronzen Sint-Jacobsschelp in het portaal van de Sint-Jacobuskerk en de wegwijzer Santiago de Compostela – 2.140 km – op het Kerkplein en de afbeelding van Jacobus in het gemeentewapen. In de Jacobuskerk is hij onder meer te zien in een reliekschrijn, op de biechtstoel en op de kuip van de preekstoel. Op afspraak is deze kerk te bezichtigingen, een stempel is dan op aanvraag beschikbaar.

9. Kapellen – Antwerpen ( 16 km)
Jacobskerk Antwerpen: Antwerpen is al sinds mensenheugenis een plek waar veel plegrims onderweg naar Santiago zijn langs gelopen. In deze kerk hangen diverse tekeningen van de Camino naar Santiago. Op afspraak kun je een pelgrimszegen krijgen. Een stempel is tijdens openstellingstijden bij de balie beschikbaar.
Pelgrimsherberg St-Julianus-gasthuis: in deze pelgrimsherberg in het centrum van de stad kun je op vertoon van je credencial (pelgimspaspoort) voor 7 euro per nacht overnachten. 

Vanaf Antwerpen is het nog 2125 km lopen naar Santiago. Dit bordje vind je bij de ingang van de kerk. 

Bronnen en literatuur
  Mail naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<