Pelgrimsroute

Schiermonnikoog - Wolvega, Bonifatius Kloosterpad

Naam: Bonifatius Kloosterpad
Route: Schiermonnikoog - Wolvega
Afstand: 450 km
Samenvatting:

Het Bonifatius Kloosterpad is een (rond-) wandeling van ongeveer 450 km, van Schiermonnikoog tot Wolvega, waarvan de 'rondjes'  ongeveer 230 km lang zijn en de 'etappes'  ongeveer 220 km. Er is een wandelgids, maar de wandelingen kunnen ook via een smartphone worden gedaan. De route bestaat sinds 2019.

Auteur: Peter Jan Margry
Illustraties:
Beschrijving

Het Bonifatius Kloosterpad bestaat uit twaalf aaneengesloten etappen tussen Dokkum en Wolvega en dertien rondwandelingen: op Schiermonnikoog, rond Anjum, om Dokkum heen, Burgum, Drachten, Oosterwolde, Wolvega en een meerdaagse route bij Buitenpost. In totaal beslaat de route over het wandelnetwerk in Fryslân zo’n 450 kilometer. De realisatie van deze route is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Iepen Mienskip Fûns, de gemeenten die het pad doorkruist, Wetterskip Fryslân, en It Fryske Gea. 

Citaat van de padwebsite: "Landlopen en lanterfanten dwingen de voetreiziger over te schakelen op een ander tempo, weg van de hectiek. Het opent de blik voor andere ervaringen en bezinning. Het Bonifatius Kloosterpad belicht de rijke historie van de kloosters en landschappen en toont de onlosmakelijke band tussen beiden. De pelgrim ruikt en ziet afdrukken van eeuwen in weidse akkers, graslanden, intieme boomwallen, coulissen, vaarten en wijken." 

Van noord naar zuid maakt de wandelaar kennis met het hedendaagse klooster Schiermonnikoog in Huize Rijsbergen, de abdijen Sion en Weerd, de Bonifatiusabdij en het bedevaartheiligdom in Dokkum, Claercamp bij Rinsumageast, Veenklooster, Vrouwenklooster, Gerkesklooster, Buweklooster, het Barraconvent in Burgum, Smelne in Smalle Ee en het Karmel klooster bij Drachten, Trimunt en zijn put, Mariahof in Bakkeveen, Steenkerk bij Luinjeberd, het Hasker- en Schoter Convent ten noorden en zuiden van Heerenveen en als laatste op de grens met Overijssel, Blesdijke. 

"Een reis tussen uitersten die de verbeeldingskracht van de pelgrim voedt en inspireert", aldus organisatoren Fokko Bosker en Lammert de Hoop.

Voor informatie: info@bonifatiuskloosterpad.nl

Website Kloosterpad

Bronnen en literatuur
  Mail naar het KDC, voor aanvullingen en commentaar.
 
<<