Archieven & collecties

1068 Digitale collectie lachduiven (1974 - 1988), 2006

inhoud: De lachduif (streptopelia rosoria) werd in de periode voor de Tweede Wereldoorlog in veel woningen aangetroffen. De vogel (verwant aan de tortelduif) werd in een kooi boven een deur gehangen. Het doel daarvan was het voorkomen of genezen van (huid)ziektes.
In de periode 1980-1986 is er door Jan Pluis uitvoerig onderzoek verricht naar dit volkskundige verschijnsel. Er zijn vragenlijsten uitgestuurd door het Meertens Instituut; ook in België en Duitsland werden enquêtes gehouden. Hierin werden gegevens gevraagd over de benamingen en gebruiken rondom het houden van lachduiven, maar ook over de vaak monumentale duivenkooien en het bijbehorende fonteintje (drinkglas). Het onderzoek resulteerde in het boek 'Die Lachtaube', dat Pluis samen met mede-auteur Erna Stupperich uitgaf in 1986.

De collectie is digitaal en bestaat uit diverse afbeeldingen, documentatie, literatuur en een Nederlandse en Duitse editie van het boek 'Die Lachtaube'. De data is geript van twee dvd's afkomstig uit archiefnummer 512:37.

Voor de papieren collectie, zie: archief nr. 512

resultaat: - Die Lachtaube : eine historische und volkskundliche Untersuchung / Jan Pluis ; Erna Stupperich. - Vreden, 1986 - (Beiträge des Heimatsvereins Vreden zur Landes- und Volkskunde ; 33)
- De lachduif. Een kultuur-historisch onderzoek / J. Pluis, E. Stupperich. - In: Mededelingen van het P.J. Meertens-instituut voor Dialectologie, Volkskunde en Naamkunde, afl. 38 (1986), pag. 23-32.

.

3 inventarisnummer(s)

  

terug

1068:1
Diverse afbeeldingen m.b.t. de lachduif en het onderzoek naar het volkskundig verschijnsel. In zowel tiff als jpg
1068:2
Een Nederlandse en Duitse editie van het boek 'Die Lachtaube : eine historische und volkskundliche Untersuchung' / Jan Pluis ; Erna Stupperich. - Vreden, 1986 - (Beiträge des Heimatsvereins Vreden zur Landes- und Volkskunde ; 33). In PDF.
1068:3
Literatuur, documentatie en ander verwant tekstmateriaal