Archieven & collecties

2003 Audiocollectie eersteklassertjes (1969 - 1973), 2014

inhoud: In 1969 heeft taalkundige Jo Daan (voormalig hoofd van de afdeling Dialectologie van het Meertens Instituut) samen met medewerker Henk Heikens op een aantal scholen in Oostelijk Flevoland een onderzoek verricht naar het woordgebruik van kinderen. Dat gebeurde in samenwerking met de sectie taalkunde van de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de Drooggelegde Zuiderzeepolders. In totaal waren ongeveer honderd kinderen, die pas van de kleuterschool waren gekomen en een kleine tweehonderd kinderen die in de eerste klassen van de basisscholen zaten betrokken. In 1973 volgde een aanvullend en vergelijkend onderzoek in Steenwijk en op Schouwen-Duiveland.

De collectie bestaat uit gedigitaliseerde bandopnames.

Het bijbehorende papieren archief bevat uitgebreide onderzoeksdocumentatie. Zie: archief nr. 135

Zie archiefnr.: 1129

resultaat: Dialectresistentie bij kleuters en eersteklassertjes : verslagen van onderzoekingen in nieuw en oud land / Jo Daan en Henk Heikens. - Amsterdam : [s.n.], 1976. - 96 p. ; 20 cm. - (Publikaties van de Stichting voor het bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders ; [38])

Zeldenrust, Douwe, Digitale data: de collectie 'Eersteklassertjes'. In: Nieuwsbrief van het Meertens Instituut, jrg. 5, Januar 2015 (Amsterdam 2015).

.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

2003:1
Opnames opgenomen in de IJsselmeerpolders, op Schouwen-Duivenland en in de gemeente Steenwijk, waarin kinderen wordt gevraagd bep. voorwerpen te benoemen (MP3).