Archieven & collecties

1059 Koningslied, 2013

inhoud: Op 19 april 2013 werd het Koningslied gepresenteerd. Het lied was bedoeld om vertolkt te worden op 30 april 2013, de dag van de inhuldiging van kroonprins Willem-Alexander tot koning. Vrijwel direct was er veel kritiek op zowel de muziek als de tekst van het lied. De hoofdcomponist van het nummer, John Ewbank, trok naar aanleiding hiervan het lied terug. Op 30 april werd het Koningslied toch live uitgevoerd door meer dan 40 artiesten (en de 10.000 bezoekers) in Ahoy in Rotterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima konden het concert vanuit Amsterdam volgen via een videoverbinding.

De collectie is digitaal en bestaat uit de map 'Koningslied', afkomstig van de meertensgrp-server. Die map is in 2013 samengesteld op verzoek van vooral de etnologische onderzoekers van het MI. Hij bevat gedownloade en gescande krantenknipsels, tijdschriftartikelen, cartoons, websites, youtubefilmpjes en podcasts van of over het Koningslied zelf, van persiflages en alternatieven etc.

Bijgevoegd is ook de verzameling tweets over het koningslied zoals verzameld door Dong Nguyen (bestand twitter/tweets_koningslied.sql.gz)

Voor het papieren archief, zie: archief nr. 514

.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

1059:1
Map met daarin allerlei aan het Koningslied gerelateerde bestanden, samengesteld op verzoek van onderzoekers aan het Meertens Instituut, 2013.