Archieven & collecties

546 Collectie Mediumbriefjes van marabouts, ca. 1996-2003 en z.j.

inhoud: Mediumbriefjes zijn flyers (vaak op A7-formaat) die zijn verspreid als reclamemateriaal voor waarzeggers, helderzienden, mediums, e.d.
De tekst bestaat doorgaans uit drie elementen. De naam van de geneesheer staat prominent bovenaan, vaak gelardeerd met aanprijzingen als 'groot helderziende en medium'. Daaronder wordt aangegeven dat de betreffende genezer een gegarandeerde oplossing biedt bij problemen, onder meer op het gebied van seks en relaties, bij examenvrees, diverse medische klachten en problemen op zakelijk gebied. Tenslotte het telefoonnummer waarop een afspraak gemaakt kan worden.

De collectie bevat mediumbriefjes, hoofdzakelijk afkomstig van uit West-Afrika afkomstige geneesheren (marabouts), actief in de regio Rotterdam.

Toegevoegd in een later stadium: een klein aantal mediumbriefjes (herkomst onbekend).

resultaat: Een deel van de flyers is gescand en toegankelijk gemaakt op Flyers of healers in the Netherlands on healing and problemsolving

Openbaar.

1 inventarisnummer(s)

  

terug

546:1
Mediumbriefjes. 1996-2003 en z.j. 1 envelop.
N.B. Bevat schenkingsbrief en correspondentie met Amber Gemmeke (2013).
Bevat een print van het artikel 'Enchantment, migration and media: Marabouts in Senegal and in the Netherlands' / Amber Gemmeke. Uit: European Journal of Cultural Studies 14(6):685-704 (2011).