Archieven & collecties

174 Collectie D.J. van der Ven en Elise van der Ven-ten Bensel, 1872-1982

inhoud: Dirk Jan van der Ven (1891-1973) was een van de bekendste volkskundigen van Nederland. Hij organiseerde in 1919 het Vaderlandsch Historisch Volksfeest, was bestuurslid van de 'Vereeniging Het Nederlandsch Openluchtmuseum' en introduceerde het veldonderzoek binnen de volkskunde. Door zijn meer dan vijftig boeken, zijn vele artikelen, zijn films en zijn optredens in het land wist hij de volkskunde onder een breed publiek populair te maken.

De collectie bestaat uit het archief en de documentatiecollectie van D.J. Van der Ven. Het bevat ook materiaal afkomstig van zijn vrouw, Elise van der Ven-ten Bensel (1892-1982), die publiceerde over volksdansen.

Het archief bevat aantekeningen, typoscripten van artikelen, gedrukte artikelen en correspondentie. De aanzienlijke documentatieverzameling bevat knipsels, brochures, afbeeldingen en foto's over een veelheid van volkskundige onderwerpen.
Het fotomateriaal (inclusief glasdia's en -negatieven) is seperaat opgeborgen. De correspondenten zijn opgenomen in een register.

De boeken afkomstig uit deze collectie zijn geplaatst in de bibliotheek van het Meertens Instituut.

Zie ook: Collectie 338 (Vaderlandsch Historisch Volksfeest).

resultaat: Dirk Jan van der Ven : een opgewekt propagandist van de volkscultuur / Barbara Henkes. - In: Uit liefde voor het volk : volkundigen op zoek naar de Nederlandse idenititeit 1918-1948 / Barbara Henkes. - Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2005.

Openbaar.

eerste | vorige 100 | volgende 99 | laatste | 1301 t/m 1400 van 1499 | alle treffers

  

terug

174:42.6
Correspondentie en knipsels. 1924-1967 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie over allerlei folkloristische onderwerpen (met o.a. P. Groenendaal, Antoon Coolen, J. Poort, K. ter Laan, Tj.W.R. de Haan). Recensies van door D.J. van der Ven georganiseerde folkloristische feesten te Scheveningen.
174:42.7
Knipsels, aantekeningen, typoscripten en afbeeldingen. 1937-1973 en z.j. 13 omslagen.
N.B. Inzake o.m. folklore, heemkunde en volkskunde als wetenschap, over Zweden als bakermat van streekmusea en volkskunde, over volksopbouw en volkskunde.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:42.8
Correspondentie. 1927-1950 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie over allerlei folkloristische onderwerpen, o.a. voorbereiding folkloredagen, met o.a. prof. G. van de Leeuw en de architect Jan Jans.
174:42.9
Correspondentie. 1928-1934 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie over de vertoning van de Oogstfilm in Berlijn. Correspondentie met prof. A. Spamer, prof. Helbok, W. Pessler en dr. F. Boehm, dr. Jürgens over de Atlas van Nederlandse Volkskunde.
174:42.10
Typoscripten, knipsels en typoscripten. 1918-1941 en z.j. 2 omslagen.
N.B. Artikel uit blad van Volksche Werkgemeenschap over volksdansen. Betoog door Elise van der Ven over de Engelse invloeden in het boek 'De volksdans in Nederland'. Betoog door D.J. van der Ven inzake houding en gedrag in WOII. Ingezonden brief van A. van Erven Dorens o.a. over de vraag of D.J. van der Ven, baanbreker en schepper van het N.O.M. was. Recensies (o.a. in het Nationale Dagblad) van 'In den bloeienden hof onzer volkscultuur' door Van der Ven. Lezing over Scandinavische openluchtmusea door Van der Ven voor de bestuursleden van de Vereniging Het Nederlandsch Openluchtmuseum. Plan de campagne door Van der Ven en correspondentie met o.a. Baron van Heemstra over de financiering en popularisering van het N.O.M. Betoog 'Kritiek op leiding en beheer van het Nederlandsch Openluchtmuseum 1912 1920' door Van der Ven. Correspondentie over de overdracht van het N.O.M. aan de staat, met A. van Erven Dorens en met het departement van Volksvoorlichting en kunsten.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:42.11
Knipsels, drukwerk en typoscripten. 1936-1947 en z.j. 12 omslagen.
N.B. Inzake o.a de houding van het echtpaar Van der Ven tijdens de Tweede Wereldoorlog:
- Knipsel over volkdansen op de Meihof.
- Artikel/lezing 'Why we do English folk dances in Holland', door Elise van der Ven.
- Knipsels over volksdansen.
- Correspondentie en rapporten van de Duitsers, o.a. van Obersturmführer Schneider over Elise van der Vens opvattingen over de volksdans in 1941. '
- Verweerschrift tegen de beschuldigingen door de P.O.D. te Oosterbeek ingebracht tegen dr. E. van der Ven Ten Bensel in zake haar volksdansactiviteit gedurende de bezetting' + betoog door Elise van der Ven over haar activiteiten tijdens WOII 'in aansluiting met hetgeen mijn man heeft betoogd'.
- Betoog door Elise van der Ven over het bestaan van een rapport van de Oosterbeekse N.S.B., waaruit de vaderlandsliefde van Van der Vens zou blijken (bron: E. Pongs).
- 'Weerlegging van beschuldigingen in het dossier van dr. E. van der Ven ten Bensel in verband met den volksdans' door Elise van der Ven.
- Verklaringen van o.a. procureur fiscaal J. Kalff, verzetsman J. van der Gaag en Engelse volksdansvrienden inzake de vaderlandsliefde en anti Duitse gezindheid van de Van der Vens. Betoog 'De heemliefde van het Nederlandsche volk', ter onderstreping van de vaderlandsliefde van D.J. van der Ven (auteur: Elise van der Ven?)
174:42.12
Knipsels, correspondentie, aantekeningen en typoscripten. 1940-1941 en z.j. 1 map.
N.B. Recensie van 'In den bloeienden hof onzer volkscultuur' door Van der Ven. Knipsels over het N.O.M. tijdens WOII, o.a. benoeming S.J. Bouma. Overgeschreven bericht uit de Volksche Wacht over de Stichting tot Behoud van Waardevol Volksgoed. Correspondentie o.a. met dr. Pluszar, referent Departement voor Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming over o.a. verzoek voor afspraak in Den Haag, met A. van Erven Dorens over aanbieden N.O.M. aan de staat, met referent W.J.J. Noordijk, referent van het Departement voor Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming over de 'Waterbergkwestie'. Lezing door D.J. van der Ven over Skandinavische openluchtmusea voor de bestuursleden van de Vereniging Het Nederlandsch Openluchtmuseum. Deel plan de campagne voor financiering en popularisering van het N.O.M.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:42.16
Knipsels, correspondentie en drukwerk. 1 omslag. 1930-1969 en z.j.
N.B. Inzake o.a. de houding van D.J. van der Ven tijdens WOII, de begrafenis van Jos Schrijnen en het Internationaal Congres voor Volkskunst.
174:42.15
Knipsels, correspondentie en typoscripten. 1940-1945 en z.j. 2 omslagen.
N.B. Inzake o.a de houding van het echtpaar Van der Ven tijdens de Tweede Wereldoorlog:
- Verweerschrift door Van der Ven op aantijgingen van fout gedrag tijdens WOII.
- 'Verweerschrift tegen de beschuldigingen door de P.O.D. te Oosterbeek ingebracht tegen dr. E. van der Ven Ten Bensel in zake haar volksdansactiviteit gedurende de bezetting.', door Elise van der Ven.
- 'Weerlegging van beschuldigingen tegen D.J. van der Ven ingebracht door de P.O.D. te Oosterbeek', door D.J. van der Ven.
- 'D.J. van der Ven en het Nederlandsch Openluchtmuseum', door D.J. van der Ven, hierin o.a.: tegenwerking als bestuurslid van het N.O.M. in de jaren 1920-1940, tegenwerking van mijn nationale en internationale folkloristische activiteit, het N.O.M. gedurende de laatste tien jaren voor de oorlog, de Duitsche bezetting en het N.O.M., hoe het N.O.M. door mijn bemiddeling in 1941 Rijksmuseum is geworden.
- 'Naschrift op het rapport: D.J. van der Ven en het Nederlandsch Openluchtmuseum en verweer tegen de naar aanleiding hiervan geuite beschuldigingen', door D.J. van der Ven.
- Gedeelte van plan de campagne voor de financiering en popularisering van het N.O.M. Correspondentie met J.C.A. Kattenbusch te Groningen over Arnold Meijer en het Nationaal Front.
- Knipsel met kritiek op 'De volksdans in Nederland', door het echtpaar van der Ven.
- Aflevering van het tijdschrift 'Der Norden' (1944) met artikel over het N.O.M. door Jan de Vries.
174:42.17
Knipsels en correspondentie. 1974-1979 en z.j.
N.B. Inzake 'Dirk Jan van der Ven 1891-1973 : biografie en bibliografie', door Elise van der Ven. Met aanvullingen en vebeteringen op de publikatie.
174:42.18
Typoscripten, knipsels en een drukproef. 1922-1956 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake o.a. de Atlas der Nederlandsche Volkskunde. Programma's van folkloredagen en van cursussen volkskunde. Bevat de artikelen 'De folklore als wetenschap in Nederland', en 'Oorzaak en oorsprong van Friese volksgebruiken' door D.J. van der Ven.
[174:42.18 map 9, 10 en 11 niet aangetroffen]
174:42.19
Knipsels, typoscripten, drukwerk en correspondentie. 1933-1970. 1 omslag.
N.B. Inzake o.a. de houding van D.J. van der Ven tijdens WOII.
Bevat:
- Correspondentie van directeur van het N.O.M., W. Roukens met uitgeverij Winants over het gedrag van D.J. van der Ven tijdens WOII
- 'Verslag van de volkskunde commissie over 1940': hierin o.m. vermelding van benoeming D.J. van der Ven tot 'commissaris voor den buitendienst'
- Verweerschrift (zonder titel) door D.J. van der Ven over gedrag tijdens WOII.
- Correspondentie met P.J. Meertens o.m. over het gedrag van de Van der Vens tijdens WOII en de kandidaatstelling van Elise van der Ven voor het P.U.G.
- Correspondentie met J.G.A. Kattenbusch van het Nationaal Front
- Getypte kopie en knipsel van artikel uit Volk en Vaderland, over plagiaat van het werk van D.J van der Ven in Hamer
- Knipsel over de installatie van de Commissie van bijstand voor het N.O.M.
174:42.20
Correpondentie en knipsels. 1932-1970. 1 omslag.
N.B. Correspondentie met o.a. A. Gerits, over op te richten letterkundig tijdschrift 'met aandacht voor het volkseigene'.
174:42.21
Correspondentie. 1966-1978. 1 omslag.
N.B. Privé-correspondentie over de houding van het echtpaar Van der Ven in WOII en de HBS-tijd van D.J. van der Ven.
174:42.22
Typoscripten en manuscripten. 1910-1924 en z.j. 3 omslagen.
N.B. Inzake o.a. natuur, openluchtmuseum, volksdansen en de jeneverbes.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:42.23
Knipsels, typoscripten en correspondentie. 1928-1946 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake o.a. plagiaatkwesties en publikaties van D.J. van der Ven gedurende WOII. Het gebruik 'luiemotte' te Genemuiden.
[174:42.23 map 6 t/m 14 niet aangetroffen]
174:42.24
Correspondentie en knipsels. 1929-1973 en z.j. 20 omslagen in 1 map.
N.B. Correspondentie, o.a. over een in een loterij gewonnen aquarel (geschonken aan het N.O.M.). Radiopraatje door D.J. van der Ven tijdens WOII: 'Hoe ik folklorist geworden ben'. Lijsten van artikelen door D.J. van der Ven en Elise van der Ven in de 20er en 30er jaren. Lijst van 'studies en verspreide artikelen' die D.J. van de Ven van plan was in twee bundels uit te geven. Verslag door D.J. van der Ven van de Internationale Conferentie voor Volkskunst te Rome. Correspondentie met Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap over subsidie van f.500, voor Zuiderzeefilm. Recensies van folkloristische voordrachten door D.J. van der Ven. Correspondentie n.a.v. overlijden van D.J. van der Ven.
174:42.25
Correpondentie, knipsels, drukwerk en aantekeningen. 1939-1974 en z.j. 6 omslagen in 1 map.
N.B. Correspondentie met Anton Gerits, J.H. Jager Gerlings over het In Memoriam voor D.J. van der Ven in Bijdragen en Mededelingen van het N.O.M. Correspondentie met J.H. Jager Gerlings, prof. H.L. Cox, Anton Gerits over een stichting ter beheer van de nalatenis van D.J. van de Ven. Correspondentie met J. van der Gaag over ongebruikte filmfragmenten van D.J. van der Ven. Knipsel over Anton Gerits.
Bevat exemplaren van 'Bijdragen en mededelingen van het Nederlands Openluchtmuseum', 1972:1 en 1973:1.
174:42.26
Correspondentie. 1930-1932 en z.j. 5 omslagen in 1 map.
N.B. Correspondentie met Willem Dyserinck over aankoop Markerhuis voor het N.O.M. Correspondentie o.a. met Felix Timmermans, H.P. Bloemers, burgemeester van Rheden.
174:42.27
Knipsels en typoscripten. 1927-1937 en z.j. 2 omslagen.
N.B. Inzake financiering en popularisering van het het N.O.M.
Bevat een interview met, en artikelen door D.J. van der Ven.
174:42.28
Typoscripten. Z.j. 15 omslagen in 1 map.
N.B. Inventaris van het archief van D.J. van der Ven op de Meihof (onvolledig).
174:42.29
Typoscripten en aantekeningen. Z.j. 9 omslagen in 1 map.
N.B. Inventaris van het archief van D.J. van der Ven op de Meihof (onvolledig).
174:42.30
Typoscripten. Z.j. 3 omslagen in 1 map.
N.B. Lijst met boeken en tijdschriften aanwezig op de Meihof (onvolledig).
174:42.31
Correspondentie. 1923-1932 en z.j. 7 omslagen in 1 map.
N.B. O.a. Jan Jans, J. Th. Oudemans, G. Krekelberg. Correspondentiemap inzake allerlei folkloristische onderwerpen (alfabetisch op correspondent gerangschikt, incompleet E-P).
174:42.32
Knipsels, typoscripten en correpondentie. 1934-1937 en z.j. 17 omslagen in 1 map.
N.B. Inzake de Atlas der Nederlandsche Volkskunde. 'Project voor de organisatie van een waarnemersnet voor het stand komen van den atlas der Nederlandsche volkskunde.' Programma's van Nederlandsche Folkloredagen in de 30er jaren.
174:42.33
Correspondentie en knipsels. 1925-1936 en z.j. 14 omslagen in 1 map.
N.B. Inzake o.a. de Zuidnederlandsche Centrale voor Folklore Onderzoek, Vlaamse en Nederlandse Folkloredagen.
Affiche 'Eerste Vlaamsche folklore-dag', 1934 >>>grootformaat map.
174:42.34
Typoscripten, manuscripten, drukwerk en correspondentie. 1922-1930 en z.j. 31 omslagen in 2 mappen.
N.B. Inzake o.a. de Cursus in volkskunde (1929-1930) en het Nederlandsch Nationaal Bureau voor Anthropologie.
Bevat lezingen door D.J. van der Ven en anderen.
174:42.35
Typoscripten en correspondentie. 1909-1944 en z.j. 9 omslagen in 1 map.
N.B. Bevat o.a. lezingen door D.J. van der Ven in Antwerpen, Kopenhagen en Stockholm.
174:42.36
Manucripten en correpondentie. 1909-1944 en z.j. 3 omslagen in 1 map.
N.B. 'Eindexamen doen in 1909' door D.J. van der Ven. 'Dagboek gedurende ons verblijf in Reuver, augustus 1944 - maart 1945' door D.J. van der Ven.
174:42.37
Correpondentie en drukwerk. 1932-1934 en z.j. 5 omslagen in 1 map.
N.B. Inzake de sectie Folklore van het Nederlandsch Nationale Bureau voor Anthropologie en de Nederlandsche Folkloredagen.
174:42.38
Correspondentie. 1924-1942 en z.j. 1 map.
Correspondentie over allerlei volkskundige onderwerpen, o.a. met Anton van Duinkerken en prof. Ph.S. van Ronkel.
174:42.39
Manuscripten, correspondentie en foto's. 1910-1940. 8 omslagen in 1 map.
N.B. Correspondentie over artikelen door D.J. van der Ven in 'Hamer' en 'De Weg' en over de eenheid van het Nederlandse volk. Beschrijving eerste ontmoeting van het echtpaar Van der Ven op de ijsclub in Arnhem. 'Tabel van de volkeren behoorende tot het blanke ras'. 'De tragicomische avonturen van Joachim de Pechvogel', door D.J. van der Ven. (2e prijs in H.B.S. koerier).
Bevat enkele vroege portretten van D.J. van der Ven.
174:43.7
Correspondentie. 1941-1971 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie met particulier secretaris van prins Bernard over o.a. film Asselt aan de Maas. Correspondentie met H. Cox, K.U. Nijmegen, B.J.M. Bosman van de Suikerstichting Nederland, L.S. Meihuizen van het Nederlands Agronomisch Historisch Instituut en A.Gerits over overdracht van (delen) van het archief van D.J. van der Ven.
174:43.8
Correspondentie. 1942-1962 en z.j. 8 omslagen in 1 map.
N.B. Correspondentie met o.a. de diplomaat J. van der Gaag, B. van Vlijmen, J. Boogaard en de firma Perry & Co, over de door Van der Gaag en Van der Ven tijdens WOII ontworpen spelen: Cupido, Zwierezwaaien en het Carnavalsspel. Ook correspondentie over het ruilen van voedselbonnen en over en met Lex van der Gaag.
174:43.9
Aantekeningen, knipsels, foto's, negatieven, een glasdia, tekeningen, bouwtekeningen, correspondentie en berekeningen. 1947-1957 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake de Meihof (Lunteren). Bevat schetsen van de inrichting en berekeningen omtrent bouw en financiering van De Meihof. Bevat de publikatie 'De metamorfose van ons landhuis De Meihof en Schaborn-mat', [1957].
Bevat foto's van het echtpaar Van der Ven.
Glasdia>>>geplaatst bij afbeeldingen
174:43.10
Correspondentie, persbericht en typoscripten. 1934-1940 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake de invulling van het programma van de Eerste Nederlandsche Heemkunde Week 1940. Correspondentie over Tweede Nederlandsche Heemkunde Week (geannuleerd?).
Bevat een lezing door D.J. van der Ven.
174:43.11
Knipsels, correpondentie en drukwerk. 1942-1969 en z.j. 1 omslag.
N.B. Betreffende verzetsman J. van der Gaag, o.a. over Van der Gaags weigering om een vertoning van de Oogstfilm op de Meihof bij te wonen vanwege de aard/opvattingen van het publiek (1943). Verklaring door J. van der Gaag over het gedrag van D.J. van der Ven tijdens WOII. Correpondentie over een gezelschapsspel.
174:43.15
Knipsels, correspondentie, typoscripten en drukwerk. 1928-1937 en z.j. 1 map.
N.B. Betreft o.m. vertoning van de Zuiderzeefilm en de film 'Asselt aan de Maas'. Correspondentie met o.m. Nicholas de Vries (Grand Rapids, MI) betreffende levering van films naar de VS.
Affiche inzake vertoning van de Zuiderzeefilm voor de Rotterdamsche Meisjes H.B.S. Bond 16 februari 1929 >>> grootformaat map.
174:43.1
Plakboek met drukwerk, affiches en knipsels. 1921-1922. 1 doos.
N.B. Inzake de film 'Neerlands volksleven in de lente' door D.J. van der Ven.
174:43.2
Dagboek. 1909. 1 omslag.
N.B. Inzake o.a. de relatie met Elise van der Ven. Bevat ook knipsel met advertentie waarin D.J. van der Ven zich aanbiedt als Particulier secretaris.
Zie ook 174:43.25 voor een aansluitend dagboek.
174:43.3
Manuscripten. ca. 1900-1914 en z.j. 1 map.
N.B. Met de hand geschreven artikelen en lezingen door D.J. van der Ven betreffende het Nederlands Openluchtmuseum en openluchtmusea in Scandinavië.
174:43.4
Correspondentie. 1968-1969 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake aardappelen en schenking van boeken.
Bevat gedrukt Openbare Les door Dr. H.L. Cox, 1968
174:43.17
Knipsels, typoscripten, keuringskaarten en een affiche. 1928-1967 en z.j. 1 omslag.
N.V. Inzake de films 'Oogsttijd in het verleden' en 'Neerlands volksleven in de oogsttijd'.
Affiche 'Neerlands volksleven in de oogsttijd' [1961] >>>grootformaat map.
174:43.5
Correspondentie, artikel en drukwerk. 1960-1973 en z.j. 1 omslag.
N.B. Betreffende de overdracht van een deel archief van D.J. van der Ven aan Zuid-Afrika en diverse folkloristische onderwerpen.
174:43.6
Correspondentie. 1968-1970. 1 omslag.
N.B. Briefwisseling met vertegenwoordigers van het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en P.J. Meertens over de plannen voor de oprichting van een stichting ter beheer van de Meihof en het archief van D.J. van der Ven.
174:43.12
Artikelen, knipsels, glasdia, foto's en afbeeldingen. 1924-1966 en z.j. 1 omslag.
N.B. Betreffende volksgerichten en boerenbruiloften.
Glasdia>>>geplaatst bij afbeeldingen
174:43.13
Knipsels, correspondentie en drukwerk. 1931-1942 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie met A. van Erve Dorens over de onjuiste adressering: D.J. van der Ven, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum en over het Marker huisje.
Bevat een aflevering van het tijdschrift 'Volksche Wacht' (7e jrg. (1942), nr. 7)
174:43.14
Correspondentie en knipsels. 1920-ca.1943 en z.j. 2 omslagen.
Betreffende het Nederlands Openluchtmuseum en de folkloristische optocht in Arnhem.
174:43.18
Correspondentie, drukwerk en een knipsel. 1943-1971 en z.j. 1 omslag.
N.B. Correspondentie met J. van der Gaag over het spel Zwierezwaaien. Correspondentie met J. van der Gaag en vertegenwoordiger van CRM over o.a. de overdracht van het archief van D.J. van der Ven. Verklaring van J. van der Gaag over het gedrag van D.J. van der Ven tijdens WOII en over de overdracht aan hem na de bevrijding door D.J. van der Ven van een beschouwing over het Nederlands Openluchtmuseum. Aanbiedingsfolder voor 'Zwierezwaaien', een serie van 80 prentbriefkaarten met Nederlandse volksdansen.
174:43.19
Knipsels, schriften en ansichtkaarten. 1930-1936 en z.j.1 map.
N.B. Knipsels en schrift met lezingen en aantekeningen inzake Friesland. Schrift met Zweedse taaloefeningen (van Elise van der Ven). Briefkaart van D.J. van der Ven uit Malmédy aan Elise van der Ven.
174:43.20
Correspondentie, bouwtekeningen, rekeningen, aanbestedingen en knipsels. 1914-1959 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake de bouw van de nieuwe Meihof.
Bevat de publicatie
Wat krijg ik nog / Mr. C.J.A.M. Ten Hagen en H. Verschoor, 1950
174:43.23
Aantekeningen, drukwerk en correspondentie. 1934-1972 en z.j. 1 omslag.
N.B. Programma's van volksdansdemonstraties. Geschreven aantekeningen door D.J. van der Ven. Plan voor serie monografieën door D.J. van der Ven. Brieven van Wim Bonsel.
174:43.24
Correpondentie, aantekeningen en typoscripten. 1935-1963 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake het NOM, de Meihof, de bibliografie van D.J. van der Ven door Elise van der Ven-ten Bensel.
174:43.25
Cahiers met aantekeningen en lezingen. 1909-1927 en z.j. 1 map.
N.B. Knipselboek met artikelen door D.J. van der Ven over Zweden als toeristenland. Lezing over de natuur. Programmaboekje van 'IIIe session de l'Institut International d'Anthropologie'.
Dagboek van D.J. van der Ven (zie ook 174:43.2).
174:43.21
Correspondentie en knipsels. 1925-1971 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake de film 'Volksgebruiken in Asselt aan de Maas', door D.J. van der Ven.
174:43.26
Knipsels, correspondentie, lijsten en typoscripten. 1937-1976 en z.j. 1 omslag.
N.B. Lijsten en correpondentie inzake de verkoop van het boekenbezit. Knipsels met o.a. een interview met D.J. van der Ven over volksdansen. Typoscript inzake volksdans (door Elise van der Ven?)
174:43.27
Knipsels, afbeeldingen, foto's, contracten, drukwerk, aantekeningen, een manuscript, een cliché en een kasboek. 1916-1973 en z.j. 2 mappen.
N.B. Contracten met Ons Huis, Suikerstichting, Aardappelstudiecentrum, Bakkerol en Winants. Correspondentie met K. ter Laan. Lijst met Werkzaamheden (1973-1977) door Elise van der Ven. 'Tom Jones and the vicar of Wakefield' door Elise van der Ven. Verlovingskaartjes van het echtpaar Van der Ven. Foto's van de nieuwe Meihof, van D.J. van der Ven en van het echtpaar Van der Ven. Correspondentie met Jop Pollman. Kasboek betreffende uitgaven aan de Meihof (1916-1930). Fotoportret van D.J. van der Ven (op hout geplakt). Knipsels en drukwerk inzake de fotograaf Nico Jesse. Boekje met foto's van een sinterklaasviering op een lagere school.
174:43.28
Correspondentie en enige knipsels. 1919-1982 en z.j. 1 map.
N.B. Voornamelijk internationale briefwisselingen over o.a. lezingen en informatie uit publicaties.
174:43.29
Correspondentie. 1930-1953 en z.j. 1 map.
N.B. Correspondentie met o.a. A. Marinus te Brussel, A. Rossi, secretaris van 'Institut International de Coopération Intellectuelle te Parijs en J. Henselmans te Eindhoven.
174:43.22
Correspondentie en documentatie. 1928-1970 en z.j. 1 omslag.
N.B. inzake de overdracht van het archief aan Zuid-Afrika, de film 'Volksgebruiken in Asselt aan de Maas'. Inhoudsopgave van 'Neerlands volksleven in de zomer' door D.J. van der Ven.
174:43.16
Typoscripten, correspondentie en drukwerk. 1921 en z.j. 1 omslag.
N.B. Toegangsbewijzen en tekst filmboekje betreffende de film 'Neerlands volksleven in de lente'. Deel van de correspondentie ter voorbereiding van deze film.
174:44.1
Persoonlijke stukken, biografische informatie en foto's van D.J. van der Ven en Elise van der Ven. 1921-1966 en z.j. 1 map.
N.B. Bevat:
- Een vloeiblad
- Financieel overzicht van inkomsten Elise van der Ven
- Een blad met het handschrift van D.J. van der Ven en het oordeel van een grafoloog daarover
- 2 toegangskaarten voor de bioscoop (1931)
- Karakterschets D.J. van der Ven, 1921 (overduk uit de Hollandsche Revue)
- Artikel over D.J. van der Ven door H.G. Cannegieter, 1935 (overdruk uit Morks magazijn)
- Artikel over D.J. van der Ven uit de Telegraaf, 1941
- Artikel over D.J. van der Vens reizen naar Duitsland, 1955-1956.
- Aantekeningen van Elise van der Ven betreffende een telefoongesprek over wijlen haar echtgenoot en zijn verleden.
174:44.45
Knipsels. 1921-1972 en z.j. 1 map + losse afbeelding.
N.B. Artikelen door D.J. van der Ven.
174:44.46
Knipsels. 1930-1971 en z.j. 2 mappen.
N.B. Recensies inzake publicaties van D.J. van der Ven:
- Heemschut, volkskunst en de drooglegging der Zuiderzee
- Libellen-serie
- In de ban van burchten, kastelen en paleizen
- Met de gaostok door Twente en Salland.
174:44.47
Knipsels. 1953-1962 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake brood en bakkerij.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:44.48
Knipsels. 1921-1933 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake Noord-Brabant.
174:44.49
Knipsels. 1930-1965 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake de prehistorie en kalksteen- of mergelgroeven.
174:44.50
Knipsels. 1960-1964 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake volksdansen.
174:44.51
Knipsels. 1960-1964 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake de Zuiderzee, de inpoldering ervan en Zuiderzeetentoonstellingen.
174:44.52
Knipsels. 1930-1959 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake Het Gooi.
174:44.2
Correspondentie. 1927-1979. 1 omslagen.
N.B. Van en aan D.J. van der Ven en E. van der Ven-ten Bensel.
Correspondenten o.m. Dr. Weber-Kellermann, Miedema Pers, Uitgeverij Ons Huis, J.J. Cordes, Maria von Münchhausen, Hans Georg von Münchhausen, Renaissance Française, M. de Waal (Nederlands Landbouw Museum), H.L. Cox (Instituut Volkenkunde KUN), Hetty Thielemans, Oskar Klein, Justin Herre (Fürstlich Wiedische Rentkammer, Neuwied), J. Duyvetter (Openluchtmuseum), Rolf Gardiner, K. ter Laan, S. Lopes Cardozo.
174:44.3
Drukproeven en typoscripten. 1924-1925 en z.j. Map 1 van 5.
N.B. Betreft het periodiek 'Ons eigen tijdschrift', redactie D.J. van der Ven (1924 en z.j.).
174:44.4
Drukproeven en typoscripten. 1924-1925 en z.j. Map 2 van 5.
N.B. Betreft het periodiek 'Ons eigen tijdschrift', redactie D.J. van der Ven (1925 en z.j.).
174:44.5
Drukproeven en typoscripten. 1924-1951 en z.j. Map 3 van 5.
N.B. Betreft het periodiek 'Hoe wonen wij', redactie D.J. van der Ven (1951 en z.j.).
Bevat een manuscript door K.K. van Hoffen.
174:44.6
Drukproeven en typoscripten. 1924-1951 en z.j. Map 4 van 5.
N.B. Betreft het periodiek 'Hoe wonen wij', redactie D.J. van der Ven (1950-1951 en z.j.).
174:44.7
Drukproeven en typoscripten. 1924-1951 en z.j. Map 5 van 5.
N.B. Artikelen van D.J. van der Ven, o.a. over suiker.
174:44.53
Knipsels. 1955-1963 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake boerenwagens.
174:44.54
Knipsels. 1955-1963 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake valkeniers en Valkenswaard.
174:44.55
Knipsels. 1923-1966 en z.j. 1 omslag.
N.B. Inzake West-Friesland.
174:44.56
Knipsels. 1923-1980 en z.j. 2 mappen.
N.B. Inzake diverse onderwerpen, o.m. folklore, volksdans, spelling, bier, liedjes, volksgeloof en Antwerpsche poesje.
174:44.31
Foto's, negatieven en clichés. Z.j. 1 omslag.
N.B. Diverse onderwerpen, o.m. brood, interieurs in Solingen, het Vlaamse platteland, Frankische kleding, kazuifels, Huize Weldam, E.J. Huizenga-Onnekes, het Loo, Lugano, Münster, la Maison Supersaxo in Sion (Zwitserland).
174:44.32
Afbeeldingen. Z.j. 1 map.
N.B. Diverse onderwerpen, o.m. de Zuiderzeewerken, De Romeinse katakomben te Valkenburg, Planetarium Franeker, Pappenheimers, het Loo, kousen.
174:44.8
Typoscripten. Z.j. 1 map.
N.B. Bevat gepubliceerde en ongepubliceerde artikelen.
174:44.9
Typoscripten. Z.j. 1 map.
N.B. Bevat gepubliceerde en ongepubliceerde artikelen.
174:44.10
Knipsels, typoscripten, afbeeldingen, correspondentie, foto's en publicaties. Z.j. 1 map.
N.B. Inzake apotheken en (volks)geneeskunde.
Bevat de publikaties:
- Im Reich der Pharmazie, 1962
- De apotheker / Jef van Eyck, 1944
- Führer durch das Deutsche Apothekenmuseum im Heidelberger Schloss, z.j.
Bevat artikelen door D.J. van der Ven.
174:44.11
Radiomanuscript 'Het land rond de Zuiderzee' door D.J. van der Ven. 1939. 1 omslag.
174:44.12
Getypte en geschreven aantekeningen, knipsels. Z.j. 1 omslag.
N.B. O.a. over fruit, barbiers en sinterklaas.
174:44.13
Aantekenboekjes. Z.j. 1 map.
N.B. O.m. betreffende planten, kruiden, bomen, paddestoelen, Duitse taal en volksdans.
174:44.16
Proefdruk. 1915. 1 map.
N.B. Gelderland: Ons mooie Nederland / D.J. van der Ven, 1915

174:44.17
Proefuitgave. Z.j. 1 map.
N.B. De vrouw in de Nederlandsche folklore : deel I Lente's opgang / D.J. van der Ven, z.j. (2 stuks, ongepubliceerd). Typoscript en schets van de cover.
174:44.18
Proefdrukken. 1931. 1 map.
N.B. De stervende folklore der Zuiderzee / D.J. van der Ven, 1931. 2 stuks.
174:44.19
Proefdrukken. Z.j. 1 map.
N.B. [Kastelentocht door het stamland van het huis Oranje-Nassau] / D.J. van der Ven, z.j. 2 stuks.
174:44.14
Aantekeningen, drukproeven, correspondentie, schetsen voor het omslag. 1918-1919 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake het periodiek 'Kunst in Arnhem : geïllustreerd maandschrift'. Met correspondentie over een verzoek aan uitgevers om hun materiaal kosteloos ter beschikking te stellen.
174:44.15
Documentatie, drukwerk en typoscripten. 1918-1967 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake Paleis Het Loo, de Düsseldorfer Radschläger, sterreschot, bejaardenzorg en ontgroenen.
174:44.20
Periodieken. 1927-1977 en z.j. 1e van 4 mappen.
Bevat:
- 19nu. Jrg 7, nr. 3 (met het artikel Berstensvol schimmen uit het verleden door Steven Walraven over D.J. van der Ven)
- Aardappel Studie Centrum (nr. 1, 1969)(Bevat informatie over het aardappelarchief van Van der Ven)
- It beaken. Jrg. 17, nr 3/4/5 (1955). Bevat een brief.
- Bijdragen en mededlingen / Het Nederlands Openluchtmuseum. Jrg. 22, nr. 1 (1959)
- De boekverkoper. Jrg. 30, nr. 5 (1952)(met een bibliografie van D.J. van der Ven)
- Ciba-tijdschrift. Nr. 25 (1947). Themanummer over Heiligen als helpers bij ziekte.
- Ciba-tijdschrift. Nr. 34 (1948). Themanummer over zout, met enige knipsels.
- Consudel. Jrg. 28, nr. 5 (1971)(bevat artikel D.J. van der Ven 80 jaar door Dirk Broeder)
174:44.21
Periodieken. 1927-1977 en z.j. 1e van 4 mappen.
Bevat:
- Consudel. Jrg. 36, nr. 3 (1979)(bevat necrologie van D.J. van der Ven door Dirk Broeder)
- Dansnieuws. (1979)
- Hamer. Jrg. 1, nr. 8 (mei 1941)
- Hannoverschen Anzeigers Illustrierte Zeitung (24 april 1927)
- Hoe wonen wij? Jrg. 1, nr. 5 (1951)(tijdschrift onder redactie van D.J. van der Ven)
- De Kampioen. Jrg. 45, nr. 34 (1928)
- Kijk uit. 1962. (over 25-jarig koninklijk huwelijk)
- Kleines Handbuch für den Wörishofener Kurgast des Jahres 1958, 1958
- Mittelfränkische Heimatbogen. Nrs. 75 + 76. Themanummers: Daran erkenn ich meine Pappenheimer / Gerd Kretzschmar
174:44.22
Periodieken. 1927-1977 en z.j. 1e van 4 mappen.
Bevat:
- De Nedermaas : Limburgsch geïllustreerd maandblad. Jrg. 5, nr. 8 (1928)
- North Sea and Baltic(High summer 1938)(o.m. over een bezoek van Rolf Gardiner aan de Van der Vens)
- Oberdeutsche Zeitschrift für Volkskunde. Jrg. 17, nr. 1/3 (1943).
- Op de uitkijk. Jrg. 38, nr. 3 (1965)(bevat documentatie en correspondentie met en over prinses Luise von Wied)
- Oude kunst : maandblad voor verzamelaars van en belanghebbenden bij oude kunst. Jrg. 7, nr. 11 (1930)(bevat bespreking van Heemschut, volkskunst en drooglegging der Zuiderzee door D.J. van der Ven)
174:44.23
Periodieken. 1927-1977 en z.j. 1e van 4 mappen.
Bevat:
- De speelman : tijdingen van het Vlaamsch Instituut voor Volkskunst. Nr 25 (1943). Met een artikel van Elise van der Ven-ten Bensel over o.m. haar danslessen aan de Jeugdstorm.
- Vastelaovend same / B.C.L. Jrg. 5, nr 8 (1977)(bevat jaarverslag stichting carnavalsmuseum 1976)
- Wereldkroniek. Jrg. 58, nr 35 (1955)(over prinses Wilhelmina)
- Wessex : letters from Springhead (Midwinter 1946)(bevat het artikel What shall we do with the Dutch door Rolf Gardiner, o.a. over de Van der Vens)(2 ex.)
- Wessex : letters from Springhead (advent 1965)
- Zeden en gewoonten, folklore, dialect, Friesche letterkunde. Catalogus nr. 4 (2 ex.)
174:44.24
Drukwerk. 1925-1933 en z.j. 1 map.
N.B. Inzake de Zuiderzee.
Bevat:
- Het geïllustreerd gemeenteblad. Jrg. 6, nr. 5 (1925)
- Programma voor den nationalen folkloristischen filmavond op zaterdag 9 december 1933 [...] vertooning van het filmwerk 'De Zuiderzee' m.m.v. D.J. van der Ven en J. Röntgen
- Over de Zuiderzee / G.S. Vlieger, z.j.
- Mee naar de Zuiderzee per S.S. Prins Hendrik en Minister Kraus, z.j.
- Bezoekt Medemblik en de Zuiderzeewerken, z.j. - Bevat knipsels.
- Zuiderzee Visscherij Tentoonstelling = Zuyderzee Fisheries Exhibition, z.j. - Bevat knipsels.
- Gids voor Enkhuizen, z.j.
- Enkhuizer Courant : ZVT-nummer, [1930]
174:44.25
Zelfstandige publicaties. 1894-1970 en z.j. 1 bundel.
N.B. Bevat:
- Het ridderwezen geschetst volgens de ridderromans / J. te Winkel [,1894]
- De 22 träöt : 1948-1970, 1970
- The forgotten culture of rural England / [typoscript door Rolf Gardiner], 1929
- [Congresso mondiale del Dopolavoro], z.j.
- Europese gemeenschap voor kolen en staal, 1959. - Met een artikel over mijnbouw door D.J. van der Ven. - Bevat typoscript.