Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut april 2013

Verzonden: 2013-04-05 12:35:30
Jaargang 3, april 2013

Uitgelicht 1-aprilgrappen

Vorige week verscheen een bericht op Kennislink over geneticus Sarah Geeraards van het Meertens Instituut die onderzoek deed naar de afstammelingen van Willem van Oranje. Lezers werden opgeroepen hun haren in te sturen naar het Meertens Instituut om middels een DNA-test te bepalen of zij verwant waren aan de 'vader des vaderlands'. Het bericht was een 1-aprilgrap van Kennislink; het Meertens Instituut zat in het complot. Lees meer.

Nieuw in de collectie Voornamencollectie Weehuizen

In januari 1970 nam de heer A.J.A.M. Weehuizen afscheid van het bedrijf waar hij net zijn 40-jarige jubileum had gevierd: de Geïllustreerde Pers (nu VNU Tijdschriften). Na zijn pensioen wilde hij zijn interesse in de naamkunde nog verder uitdiepen. Door een ziekte kwam dit er niet meer van. Hij overleed in november 1970. Zijn collectie op het gebied van de naamkunde is dankzij zijn zoon Boudewijn Weehuizen nu opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Lees meer.

Jaarverslag 2012 online

Het jaarverslag 2012 staat online. Een beknopte samenvatting van de activiteiten in 2012 is te vinden in een aantrekkelijk vormgegeven folder. De overige feiten van het afgelopen jaar zijn via deze link te vinden.

 

Syntax of Dutch. Volume III

Syntax of Dutch richt zich op één enkel kernaspect van de Nederlandse grammatica: de zinsbouw of de syntaxis. Ondanks het specialistische onderwerp bestaat het uit maar liefst acht delen, waaraan in totaal meer dan tien jaar is gewerkt. Deel III Adjectives and Adjective Phrases is zojuist verschenen bij Amsterdam University Press. Lees meer.

 

De Vrede van Utrecht op cd van Camerata Trajectina

Dit jaar viert de Vrede van Utrecht zijn 300e verjaardag. Camerata Trajectina draagt bij aan de feestvreugde met de cd De Vrede van Utrecht. Muziek uit de Spaanse Successieoorlog. Artistiek leider prof. dr Louis Peter Grijp heeft verrassend veel muziek gevonden in verband met de Vrede en de voorafgaande oorlog. Hij deed zijn onderzoek in de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut, met hulp van studenten Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Lees meer.

DANS verwelkomt 25-duizendste dataset en start digitalisering werken over de geschiedenis van de walvisvaart

Nicoline van de Sijs heeft in het online archiveringssysteem EASY van DANS onlangs de vijfentwintigduizendste dataset gedeponeerd. Verder is de Stichting Vrijwilligerswerk Nederlandse Taal o.l.v. van der Sijs en Hans Beelen (Universiteit van Oldenburg) gestart met het digitaliseren van Nederlandstalige historische teksten over de Noordse landen en arctische walvisvaart. Een aantal is nu al te downloaden, de overige teksten komen in de loop van het jaar beschikbaar via EASY. Meer informatie op de website van DANS.

Agenda

15 april 2013
Meertens Ethnology Lecture over media en de ziekten van de multiculturaliteit

Plaats: Spui 25-27, Amsterdam
Tijd: 20.00 - 21.30 (borrel na afloop)

19 april 2013
Symposium Stichting Academisch Erfgoed, (her)gebruik van de collecties in wetenschappelijk onderzoek, met een lezing van Douwe Zeldenrust

Plaats: Auditorium UBVU, Boelelaan 1105, Amsterdam
Tijd: 13.00 uur

27 april 2013
Muziekensemble van Louis Peter Grijp geeft concert rond Gruuthusemanuscript

Plaats: Concertgebouw Brugge, België
Tijd: 20.00 uur
 

Meertens in de Media

25 maart 2013: Nederlander blijft graag in eigen streek wonen. Op maandag 25 maart was Gerrit Bloothooft te gast in de studio van Radio 1 om te vertellen over de databank Migratie in Nederland. De uitzending is terug te zien via deze link.

30 maart 2013: Taal en emoties.
"Als eentalige kan ik er zelf niet over meespreken, maar dialectsprekers vertellen me vaak dat zij voor hun beide talen - het dialect en het Nederlands - verschillende gevoelens hebben". Download de column van Leonie Cornips in Dagblad De Limburger.

1 april 2013: Pareltjes over pelgrimeren. Op tweede paasdag stond Dit is de Dag (EO) in het teken van modern pelgrimeren. Met een bijdrage van Peter Jan Margry. De uitzending is via deze link te beluisteren.

Vraag van de Maand

Hoe moet na de de troonswisseling op 30 april 'Oranje boven' worden gezongen? Immers, 'Leve de koningin' kan dan niet meer.

Het antwoord wordt gegeven door Martine de Bruin 

Volg ons via Twitter en/of Facebook

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.