Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut januari 2013

Verzonden: 2013-01-04 14:44:08
Jaargang 3, januari 2013

Uitgelicht Oude theorieën verifiëren met nieuwe technieken – Over de grammatica van volksverhalen

Volksverhalen hebben een eigen grammatica. Dat probeert etnoloog Theo Meder aan te tonen in het door hem geschreven Avonturen en structuren: op zoek naar de bouwstenen van volksverhalen, nieuwjaarsuitgave van het Meertens Instituut. Daarmee gaat hij in feite terug op het onderzoek van 20e eeuwse structuralisten als Propp en Greimas, die ook al (universele) structuren aan verhalen toeschreven. Maar waar Propp zijn theorie baseerde op honderd toversprookjes, kunnen nu duizenden verhalen tegelijk onderzocht worden met behulp van de computer. Lees verder.

NWO-subsidie voor Grammatica op de kaart

Het onderzoeksprogramma ‘Grammatica op de kaart’ wil met gebruikmaking van nieuwe geografische database-technieken laten zien hoe de geografische verspreiding van taalverschijnselen ons uiteindelijk iets kan leren over hoe grammatica functioneert in het menselijk brein. Lees verder.

Onderzoeksplan 2013-2018 verschenen

De geesteswetenschappen veranderen in hoog tempo dankzij technologische vernieuwing en een cognitief perspectief op geesteswetenschappelijke vragen. Het Meertens Instituut doet volop mee aan deze ontwikkelingen, zoals blijkt uit het nieuwe onderzoeksplan Crossing Boundaries (2013 – 2018), dat deze week in druk verschijnt. Lees verder.

Gekaaptebrieven.nl genomineerd voor Geschiedenis Online Prijs

Gekaaptebrieven.nl is genomineerd voor de Geschiedenis Online Prijs 2012. Stemmen voor de publieksprijs kan via deze link. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar en is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website.

Als Paulus of als Timotheüs. De structuur van recente bevindelijk gereformeerde bekeringsverhalen.

Om het inzicht in de opvattingen van bevindelijk gereformeerden te vergroten heeft stagiaire Martha Houweling op het Meertens Instituut onderzoek gedaan naar een voor bevindelijken belangrijk onderwerp, namelijk de bekering. Door zich specifiek te concentreren op de structuur van verhalen die bevindelijken over hun bekering vertellen sluit haar onderzoek goed aan op het structuralistische verhaal-onderzoek dat gedaan wordt op het instituut. Lees hier haar verslag.

101 bedevaartplaatsen in vier jaar

Marijke Klok en Marianne Klaver bezochten de afgelopen vier jaar alle 101 bedevaartplaatsen die beschreven staan in het boek 101 Bedevaartplaatsen in Nederland (Peter Jan Margry & Charles Caspers).  “We hebben in de afgelopen vier jaar een tocht gemaakt, die mij (Marijke) nog lang zal heugen: een tocht van ontroering, bezinning en plezier.” Lees meer.
 

Agenda

18 januari 2013
Promotie Eefje Boef over structuur van betrekkelijke bijzinnen in verschillende dialecten
Plaats: Academiegebouw, Universiteit Utrecht

25 januari 2013
Kick-off bijeenkomst Nederlab
Plaats: Symposiumzaal, Meertens Instituut

31 januari 2013
Presentatie DBNL Limburg-portaal
Plaats: Gouvernement aan de Maas in Maastricht

9 februari 2013
De Grote Taaldag
Plaats: Utrecht

14 maart 2013
Symposium Er waren eens twee sprookjesvertellers
Plaats: de Efteling, Kaatsheuvel

Meertens in de Media

Gefascineerd door de heersende hokjesgeest gaat programmamaker Michael Schaap in het nieuwe televisieprogramma De Hokjesman op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen. Met medewerking van Sophie Elpers van het Meertens Instituut. Vanaf donderdag 10 januari, 21.30 uur, Nederland 3.

Vraag van de Maand

Waarom gebruiken we in Nederland het woord zwager en niet schoonbroer, terwijl we wel schoonzus zeggen?

Het antwoord wordt gegeven door Nicoline van der Sijs, senior onderzoeker Variatielinguïstiek.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.