Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut oktober 2012

Verzonden: 2012-10-05 13:48:37
Jaargang 3, oktober 2012

Uitgelicht Duizenden gekaapte brieven toegankelijk voor iedereen

In 1980 werden ze bij toeval ontdekt in het nationale archief in Londen: duizenden handgeschreven brieven, afkomstig van Nederlandse schepen die in de zeventiende en achttiende eeuw waren buitgemaakt door de Engelsen. Vanaf maandag a.s. zijn 3000 getranscribeerde gekaapte brieven voor iedereen beschikbaar op internet. Lees meer.

Nieuw in de collectie ‘Wit als sneeuw, zwart als inkt’

Iedereen kent de sprookjes van Grimm. De populaire verhalen over figuren als Sneeuwwitje, Roodkapje, Doornroosje en Hans en Grietje worden al generaties doorverteld en voorgelezen. “Geen enkel Duits boek is in zoveel talen vertaald als de sprookjes van Grimm,” schrijft Vanessa Joosen, docent jeugdliteratuur aan de universiteiten van Tilburg en Antwerpen. In dit boek onderzoekt ze de lotgevallen van de sprookjes in Nederland. Lees verder.

CLARIN-NL filmpjes

CLARIN-NL heeft twee filmpjes gemaakt over projecten binnen het Meertens Instituut. Met de zoekmachine MIMORE kunnen onderzoekers gegevens uit drie databanken over Nederlandse dialecten vergelijken en op kaarten afbeelden. In het Search & Develop project is een zoekmachine ontwikkeld die het mogelijk maakt om verschillende databanken tegelijkertijd te doorzoeken, zowel op inhoud als op metadata.

Column Leonie Cornips in Dagblad de Limburger

Leonie Cornips (1960, Heerlen), bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en onderzoeker aan het Meertens Instituut, doet onderzoek naar de relatie tussen de gesproken talen en dialecten in Limburg en de identiteit die eraan ontleend wordt. In Dagblad de Limburger doet ze tweewekelijks persoonlijk verslag van haar zoektocht. Lees hier haar eerste column.

 

 29 oktober: Meertens Ethnology Lecture over erfgoedpolitiek in Zuid-Afrika

In post-apartheid Zuid-Afrika worden belangrijke momenten uit de geschiedenis van verzet en verzoening in een groeiend aantal nationale en gethematiseerde feest- en herdenkingsdagen herdacht. Dit proces van selectief herinneren en vergeten vormt zowel het nationaal geheugen als nieuwe noties van burgerschap. Tegelijkertijd roept deze erfgoedpolitiek alternatieve, kritische vormen van herdenken op. Lees meer.

Prijswinnaars Dat is andere taal!

Het goede antwoord op de prijsvraag uit de vorige
nieuwsbrief was: Ameland. Uit de 57 goede inzendingen hebben we 5 winnaars getrokken, die binnenkort het boek Dat is andere taal! thuisgestuurd krijgen: H. Lammens (Ouderkerk aan de IJssel), S. Schouten (Harderwijk), M. Koen (Rijswijk), J. Benaets (Schoten, VL), Y. Van der Velden (Belfeld).

Agenda

7 oktober 2012
Kennis op Zondag, met een lezing van Marc van Oostendorp

Plaats: Museon, Den Haag

8 oktober 2012
Lancering website Gekaapte Brieven in Rotterdam

Plaats: De werf van het historische schip De Delft te Rotterdam

13 oktober 2012
Manifestatie Immaterieel Erfgoed met een lezing van Theo Meder

Plaats: Fort Voordorp, Groenekan

26 oktober 2012
Sprookjessymposium ‘Van kikvors tot droomprins: de wording van het sprookje’

Plaats: Meertens Instituut

29 oktober 2012
Meertens Ethnology Lecture: Heritage, commerorative days and the politics of citizenship in South Africa

Plaats: SPUI25, Amsterdam

Publicaties

Syntax of Dutch. Volume I & II
Syntax of Dutch richt zich op één enkel kernaspect van de Nederlandse grammatica: de zinsbouw of de syntaxis. Ondanks het specialistische onderwerp bestaat het uit maar liefst acht delen, waaraan in totaal meer dan tien jaar is gewerkt. Het resultaat is een uniek naslagwerk voor taalkundigen én geïnteresseerde leken die meer willen weten over de syntactische eigenschappen van de Nederlandse taal. De eerste twee delen verschijnen in oktober 2012 bij Amsterdam University Press. Auteurs: Hans Broekhuis, Evelien Keizer.

Vraag van de Maand

Wat is het verschil tussen een streektaal en een dialect?

Marc van Oostendorp geeft antwoord.

Deel deze nieuwsbrief via:

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.