Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut juni 2011

Verzonden: 2011-06-03 11:24:21
Jaargang 1, juni 2011

Uitgelicht Meldpunt Taal, een jaar later

Op 15 juni a.s. is het precies een jaar geleden dat de website Meldpunt Taal werd gelanceerd. Marc van Oostendorp, één van de initiatiefnemers van het Meldpunt, vertelt over de resultaten die het ‘weerstation van de taalwetenschap’ inmiddels heeft opgeleverd. 

Nieuw in de collectie Volksschilderkunst

Volksschilderkunst is, kort gezegd, het beschilderen van gebruiksvoorwerpen of huisraad. In Nederland is er in het verleden een levendige volksschildercultuur ontstaan. Dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds kon een omvangrijke verzameling literatuur en beeldmateriaal op dit gebied worden opgenomen in de collectie van het Meertens Instituut. Lees meer.

Tentoonstelling Van bij de wieg tot bij het graf

In het missaalkastje bij de “kinderingang” van zijn ouderlijk huis vond Ignace Schretlen alle gelukwensen terug die zijn grootmoeder had ontvangen na de geboorte van zijn vader in 1919. Citaten uit de felicitaties werden gekoppeld aan citaten uit brieven na het overlijden van zijn vader – voormalig hoogleraar kinder-geneeskunde prof. dr. E.D.A.M. Schretlen - in 2000. Vanuit twee perspectieven – de wieg en het graf – heeft men “letterlijk” een leven in handen. Vanaf 14 juni te zien op het Meertens Instituut.

Hester Dibbits van Meertens Instituut naar Reinwardt Akademie

Vanaf augustus 2011 wordt Hester Dibbits lector Cultureel erfgoed aan de Reinwardt Akademie. Zij zal zich gaan richten op het verbinden van erfgoedtheorie met de dagelijkse praktijk in het werkveld. Daarbij zal de focus liggen op het verzamelen, toetsen en doorgeven van kennis en vaardigheden aan (toekomstige) erfgoedprofessionals op het terrein van materiële en immateriële cultuur in musea en andere erfgoedinstellingen.

Onderzoek in tekstbestanden Amerikaans Nederlands

Steeds meer teksten komen digitaal beschikbaar, en dat biedt ongekende mogelijkheden. Via die tekstbestanden kan men bijvoorbeeld ontdekken hoe oud woorden zijn en hoe vaak ze voor­komen. Maar bij zulke grote bestanden komt nog wel het een en ander kijken. Op dit moment wordt er op het Meertens Instituut gewerkt aan het samenstellen van een verzameling Amerikaans Nederlandse teksten. Lees meer.

Zomerstop

In de zomermaanden juli en augustus zal de nieuwsbrief niet verschijnen. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt op 2 september 2011. Voor nieuws van het Meertens Instituut verwijzen wij graag naar onze website. Wij wensen u een fijne zomer!

 

Agenda

9 juni
Lezing prof. Dagnoslaw Demski, How and why (ethnic) identity matters in everyday interaction.
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 11.00 uur

10 juni 2011
CATCHPlus bijeenkomst

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
Tijd: 9.30 - 17.00 uur

14 juni - 15 september
Expositie Van bij de wieg tot bij het graf

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
maandag t/m donderdag, 9.00 - 16.00 uur

Meertens in de Media

20 mei 2011: Tweetalig kind is beter in taal
Tijdens het symposium "Twee Talen - één BeTalen" wilden taaldeskundigen, waaronder Leonie Cornips, voor eens en voor altijd duidelijk maken dat het een grote misvatting is dat tweetalige kinderen thuis Nederlands moeten praten om de taal goed onder de knie te kunnen krijgen. Bron: Eindhovens Dagblad

1 juni 2011: Ja. Ja. Ja. 'Ja' is het populairste woord in Nederland. Iedereen gebruikt het, maar de betekenis is zo wisselend als het uiterlijk van Lady Gaga. Marc van Oostendorp schreef er een artikel over in het tijdschrift Onze Taal. Luister naar het gesprek en lees het artikel via BNR Nieuwsradio.

Vraag van de maand

Waarom vieren we in Nederland behalve een eerste ook een tweede pinksterdag, zoals ook een tweede kerst- en paasdag? In veel andere landen is dat niet de gewoonte. Mw. M. van K., Den Haag.

Lees hier het antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.