Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut april 2011

Verzonden: 2011-04-01 16:27:38
Jaargang 1, april 2011

Uitgelicht De populariteit van traditionele Holland-symbolen

Sinds enige tijd is er een groot aanbod aan huishoudelijke artikelen, woonaccessoires en kleding met traditionele Holland-symbolen. Waarom worden tegenwoordig zo vaak traditionele Holland-symbolen afgebeeld op gebruiksvoorwerpen als ovenwanten en wc-borstels? Tessa Verloren van Themaat heeft stage gelopen op het Meertens Instituut om een antwoord te vinden op deze vragen. Lees meer.

 Nieuw in de collectie Dagboeken van Mano Scheuer

De (water)bouwkundige Mano Scheuer (1914-2009) heeft zijn leven lang geschreven. Hij publiceerde in 1999 een filosofisch boek (‘De uitdaging’), maar daarnaast heeft hij veel aandacht besteed aan zijn dagboeken, brieven en vakantieverslagen. De collectie is geschonken aan het Meertens Instituut. Lees meer.

 

 Debatmiddag “Immaterieel erfgoed en Volkscultuur” met boekpresentatie

Naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Immaterieel erfgoed en volkscultuur. Almanak bij een actueel debat op 27 april a.s. wordt er in Spui 25 een debatmiddag georganiseerd over immaterieel erfgoed en volkscultuur. Lees meer.

 1 april!

De traditie om op 1 april grappen te maken bestaat in grote delen van Europa en is ook bekend in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit 1561. Toch denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572. Lees verder in de feestenbank.

De oude Nederlandse maten en gewichten

Een koegang was in Leeuwarden 0.72 hectare en een Amsterdamse pond boter was in Deurne 494 gram. Dit is terug te vinden in een nieuwe databank van het Meertens Instituut. De databank Oude Nederlandse Maten en Gewichten bevat historische metrologische gegevens. Het gaat om gegevens uit het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw.

Jaarverslag 2010

Het jaarverslag 2010 staat online. Wederom is er dit jaar voor gekozen om slechts een beknopte samenvatting van de activiteiten in 2010 op te nemen in een aantrekkelijk vormgegeven folder. De overige feiten van het afgelopen jaar zijn via deze link te vinden.

Taalportaal Nederlands en Fries online

Een virtueel taalinstituut waar je alles kunt opzoeken wat je maar wilt weten over de grammatica van het Nederlands en Fries. Tot nu toe leek dit een illusie, maar daar gaat verandering in komen dankzij het Taalportaal.

 

Agenda

3 maart - 4 juni 2011
Tentoonstelling Beschermheiligen

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam
ma t/m do, 9.00 uur - 16.00 uur

19 april 2011
Lezing Leendert Brouwer over familienamen

Plaats: Waterlands Archief, Purmerend
Tijd: 20.00 uur

27 april 2011
Debatmiddag “Immaterieel erfgoed en Volkscultuur” met boekpresentatie

Plaats: Spui 25, Amsterdam
Tijd: 15.00 uur - 17:30 uur

Meertens in de Media

28 maart 2011: 'Je mag niet zomaar een achternaam kiezen'
Voor een willekeurige nieuwe achternaam is in Nederland een heel goede reden nodig én de toestemming van de koningin. Bron: AD.nl

15 maart 2011: Unesco-conventie is politiek instrument
De Leeuwarder Courant stelt in de Dagstelling (10 maart) dat Unesco's immaterieel erfgoedconventie uit 2003 weinig betekenis zou hebben. Niets is minder waar stelt Peter Jan Margry. Bron: Leeuwarder Courant

Maart 2011: Focus, Meertens Instituut
Een interview met Sjef Barbiers, onderzoeksleider van de afdeling Variatielinguïstiek, over een instituut in beweging. Bron: Edata&research

Vraag van de maand

Worden nieuwe woorden als twitteren en sms'en ook in dialect overgenomen? Dhr. Kroonen uit Dordrecht

Lees hier het antwoord

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze nieuwsbrief via:

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.