Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut september 2016

Verzonden: 2016-09-02 14:39:30
Jaargang 6, september 2016

Uitgelicht Meertens Crowdsourcingplatform

Het Meertens Instituut heeft een lange geschiedenis van crowdsourcing (het gebruikmaken van de kennis van de menigte).  Het zojuist opgeleverde Meertens Crowdsourcingplatform biedt een overzicht van alle crowdsourcingprojecten die vanuit het Meertens Instituut zijn opgezet. Lees meer over de rol van vrijwilligers op het instituut en de verschillende projecten in een bijdrage van Nicoline van der Sijs. 

Nieuw in de digitale collectie Het Berbice Dutch

Di lanshi, letterlijk ‘de taal’, was de benaming die de sprekers eraan gaven: een bijzondere taal, gesproken aan de oevers van de rivier Berbice in Guyana. Het was een van de weinige op het Nederlands geïnspireerde creooltalen. Enkele jaren geleden overleed de laatste native speaker en stierf het ‘Berbice Dutch’, zoals de taal officieel heet, uit. Voordat de taal verdween, is deze net op tijd gedocumenteerd en bestudeerd door onderzoeker Silvia Kouwenberg. De resultaten van haar werk zijn vanaf nu via het Meertens Instituut toegankelijk. Lees verder.

Antal van den Bosch nieuwe directeur Meertens Instituut

Op 1 januari 2017 start Antal van den Bosch als directeur van het Meertens Instituut van de KNAW. Van den Bosch is momenteel hoogleraar taal- en spraaktechnologie aan de Radboud Universiteit en wetenschappelijk directeur van het Centre for Language Studies van die universiteit. Antal van den Bosch volgt Hans Bennis op, die sinds 1998 leidinggeeft aan het Meertens Instituut. Lees verder.

Alternatieve geneeswijzen door de loep van de wetenschap
 
Het Meertens Instituut organiseert op woensdag 21 september een publieksavond over alternatieve geneeswijzen in de Agnietenkapel in Amsterdam. De Amerikaanse hoogleraar Candy Brown zal daarbij de opmerkelijke verschillen in benadering tussen de VS en Europa aan de orde stellen. De zaal krijgt daarbij ampel ruimte om vragen voor te leggen. Lees verder (in het Engels).

Nieuw nummer e-zine Vertelcultuur

Er is een nieuwe editie van het e-zine Vertelcultuur verschenen.  Het e-zine bevat weer een keur aan boeiende onderwerpen, van Harry Potters eeuwenoude onzichtbaarheidsmantel en de roemruchte daden van manwijf Kenau Simonsdochter Hasselaar tot hedendaagse moppen waarin we onze Nederlandsheid lijken te benadrukken en poetry slams. Het e-zine is hier te downloaden.

CBG maakt het online zoeken naar voorouders eenvoudiger

De website van de Nederlandse FamilienamenBank (NFB) is overgeplaatst van het Meertens Instituut naar het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Het CBG heeft een vernieuwde website gemaakt waarmee het onderzoek naar voorouders gemakkelijker wordt door een centrale zoekingang die in één keer archiefbronnen, stamboomgegevens, familienamen en familiewapens doorzoekt. 

Agenda

8 september 2016
Informatiebijeenkomst dialect met lezing van Leonie Cornips

Plaats: Gemeentehuis te Margraten

13 september 2016
Oratie Theo Meder

Plaats: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

22-24 september 2016
Conference on Alternative and Religious Healing in the Modern World

Plaats: Amsterdam

28 september 2016
1e Dr. Lou Spronck-lezing door Petra Stienen

Plaats: Grote Gracht 90-92, Maastricht.

30 september t/m 1 oktober 2016
DRONGO Talenfestival

Plaats: Jaarbeurs, Utrecht
_____________________________

Het Meertens Instituut verhuist op maandag 19 september 2016.

Nieuwe adresgegevens 

Bezoekadres:
Oudezijds Achterburgwal 185
1012 DK Amsterdam

Postadres:
Postbus 10855
1001 EW Amsterdam

_________________________

Vraag van de Maand

Waarom pas ik mijn tongval aan aan die van mijn gesprekspartner? Het antwoord wordt gegeven door Mathilde Jansen.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, LinkedIn, Instagram en/of Facebook

 

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.