Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut november 2015

Verzonden: 2015-11-10 15:44:44
Jaargang 5, november 2015

Uitgelicht Nieuwe app brengt Nederlandse accenten in kaart

Welke accenten hoor je in Nederland? En wat is hun imago? Een nieuwe app, vanaf december te downloaden, gaat deze vragen beantwoorden. Niet eerder werd de diversiteit van het Nederlands op zo’n grote schaal onderzocht. Taalkundige Frans Hinskens van het Meertens Instituut werkt mee aan dit nationale experiment: “Het Nederlands is veel bonter dan we vaak denken.” Lees meer.


Uitgelicht Een voorloper van Jan Schenkman: een Kerstman met een zwarte knecht (1803)

Prenthistoricus en Sinterklaasonderzoeker dr. Nico Boerma beschrijft en analyseert een door hem gevonden tot nu toe onbekende bron: een Duits gedicht uit 1803 (of eerder), waarin een winterse geschenkenbrenger, de Kerstman, optreedt met naast zich een knecht. Deze knecht Ruprecht, die zijn ‘slaaf’ en een ‘neger’ genoemd wordt, werpt nieuw licht op de voorgeschiedenis van het boekje (1850) van Jan Schenkman, waarin voor het eerst die andere geschenkenbrenger, Sint-Nicolaas, te zien is samen met een man met donkere huidskleur als knecht. Lees meer.

Nieuw in de collectie Co-habiting with ghosts

Geesten bestaan, zoveel is zeker. In ieder geval in de belevenis van veel mensen vertegenwoordigen geesten en spoken een dagelijkse realiteit, waarmee terdege rekening moet worden gehouden. Voor haar studie naar Engelse en Welshe spookhuizen heeft Caron Lipman een dertiental zegspersonen (individuen en koppels) geïnterviewd over de dagelijkse omgang met de spoken in hun huizen. Lees meer.

 

Digitale data: wonen in een Dudokhuis

Honderd jaar geleden werd de beroemde Nederlandse architect Willem Marinus Dudok directeur Publieke Werken in Hilversum. In die functie ontwierp hij verschillende sociale woningbouwprojecten. Centraal in Dudoks filosofie stond de wijkgedachte: een wijk was voor hem een duidelijk afgerond en afgescheiden deel van een stad. Maar werd dit ook zo ervaren door de bewoners? Stimuleerde zijn manier van bouwen een buurtleven? De interviews gehouden met bewoners in 1996 worden op dit moment gedigitaliseerd en zijn  vanaf medio november digitaal beschikbaar op het Meertens Instituut. Lees meer.

Nieuw open access-initiatief van start: Linguistics in Open Access

Linguistics in Open Access (LingOA) is een initiatief van vooraanstaande Nederlandse taalwetenschappers, waaronder directeur Hans Bennis van het Meertens Instituut van de KNAW. Vier internationale toptijdschriften op het gebied van linguïstiek (taalwetenschap) maken de stap naar open access. Lees meer.

SagenJager voor Arnhem en omgeving

Het Meertens Instituut heeft naar aanleiding van het Sprookjesfestival in Arnhem een nieuwe route voor de SagenJager ontwikkeld. Het is een fietsroute door Arnhem, Velp en Rozendaal. De route gaat over de Veluwe en door stedelijk gebied. Lees meer.


Enquête crowdsourcing voor onderzoekers en collectiebeheerders

De KNAW roept onderzoekers en collectiebeheerders op een enquête in te vullen betreffende lacunes in datasets.

Agenda

Tot  4 januari 2016
Tentoonstelling What's in a name

Plaats: Meertens Instituut

19 november 2015
Bijeenkomst Taalkunstenaars in de dop. De toekomst van tweetalig Limburg

Plaats: Sittard

20 november 2015
Inlevermiddag dagboekarchief

Plaats: Meertens Instituut

23 november 2015
Onderzoeksconferentie Cultuureducatie en Cultuurparticipatie 2015

Plaats: Utrecht

29 november 2015
EUREKA! Festival met lezing van Marc van Oostendorp

Plaats: Amsterdam

Stageplaats

Het Meertens Instituut heeft een stageplaats beschikbaar. Het betreft een onderzoek in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente wil de taalkeuze en het taalgebruik op de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente onderzoeken.

Nieuwe publicatie

In het boek Werewolf Histories wordt de Europese geschiedenis en folklore van weerwolven geschetst van de oudheid tot aan de twintigste eeuw. Het boek is verschenen onder redactie van gastonderzoek Willem de Blécourt.

Meertens in de Media

Leonie Cornips stelt in haar column in Dagblad de Limburger (pdf) van 2 november dat het tijd wordt dat we beseffen dat steeds meer (jonge) kinderen meertalig zullen opgroeien en dat die talen voor hun ontwikkeling belangrijk zijn.

Theo Meder was op 3 november 2015 te gast bij Dichtbij Nederland, hier terug te beluisteren.

Vraag van de Maand

In IP, vakblad voor informatieprofessionals beantwoordt taalkundige Nicoline van der Sijs zeven vragen over crowdsourcing. Zij heeft jarenlang ervaring met crowdsourcingprojecten.

Volg ons via Twitter, Linkedin, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.