Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut oktober 2015

Verzonden: 2015-10-02 10:41:32
Jaargang 5, oktober 2015

Uitgelicht Nieuwe leerstoel volksverhaal biedt verdieping op letterkundig onderzoek

Volksverhaal en Vertelcultuur van de middeleeuwen tot heden in Nederland in een internationale context. Zo luidt de volledige titel van de leerstoel van Theo Meder, die per 1 september dit jaar namens de KNAW en het Meertens Instituut is benoemd als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek naar mondeling overgeleverde verhalen sluit goed aan bij het lopende onderzoek van de historische letterkunde. Lees verder.

De keuze van Sophie Elpers Geluidsopnames uit 1955

Medewerkers van het Meertens Instituut kiezen een favoriet collectiestuk en lichten het belang van dit stuk toe. Sophie Elpers kiest voor de geluidsopnames van het congres van de Commission Internationale des Arts et Traditions Populaires (CIAP) in 1955 in het Nederlands Openluchtmuseum. Voor de discipline van wat toen 'volkskunde' werd genoemd een belangrijk congres wat heeft geleid tot een koerswijziging van het (internationaal) onderzoek. Lees verder

Universiteit van Nederland

Aan de Universiteit van Nederland geven de beste hoogleraren van Nederland gratis college op internet. De opnames in Amsterdam zijn bij te wonen. Op 20 oktober geeft Marc van Oostendorp vijf korte colleges over taal. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

 

 

Sagen jagen door de Friese Wouden

Het Meertens Instituut heeft in samenwerking met Stichting Dam Jaarsma en studente geschiedenis Lutske Holthuis een Friese sagenjager ontwikkeld. Aan de hand van verhalen die Dam Jaarsma heeft verzameld verkent de fietser of wandelaar de Friese Wouden in het decor van boomwallen en waterplassen. Lees verder.

 

Tentoonstelling What's in a Name geopend

In de fotoserie What's in a name portretteert fotografe Saskia Aukema mensen die op enig moment in hun leven hun naam hebben veranderd, of die dat incidenteel doen, en noteert daarbij hun verhalen. De tentoonstelling op het Meertens Instituut loopt tot 5 januari 2016. Lees verder.

Verschenen: Heritage, Pilgrimage and the Camino to Finisterre

Het onderzoek dat in dit boek beschreven wordt gaat over de Camino (pelgrimsroute) naar Fisterra. De focus ligt niet op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella maar van Santiago naar 'het einde van de wereld', Fisterra. Het boek is het eindresultaat van een project in samenwerking met het Heritage Laboratory (Spanish National Research Council) in Santiago (Spanje). Vanuit het Meertens Instituut was onderzoeker Peter Jan Margry betrokken. Lees verder.

Agenda

3 oktober 2015
Nijmeegse Taalmiddag

Plaats: Nijmegen

9 oktober 2015
Studiedag Het ritme van de stad met een lezing van Irene Stengs

Plaats: Rotterdam

16 oktober 2015
Oratie Hester Dibbits

Plaats: Erasmus Universiteit Rotterdam

7 november 2015
Congres 'Klinkend Nederlands'

Plaats: Chassé Theater, Breda

11 november 2015
Lezing over het mijnwerkers-Nederlands door Leonie Cornips

Plaats: Universiteit Maastricht

Meertens in de Media

3 september 2015: Hans Bennis sprak tijdens de opening van het academisch jaar aan de Universiteit van Amsterdam over het Korterlands.

17 september 2015: In het programma Landinwaarts van de NTR was er aandacht voor de Friese Sagenjager.  

19 september 2015: Wat betekent AVG, biba, kwarrel en VVV? Lees alles over studententaal in de laatste column van Leonie Cornips in Dagblad de Limburger.

Vraag van de Maand

Waarom heet Assepoester geen Assepoetster?

Het antwoord wordt gegeven door Theo Meder, onderzoeker orale cultuur op het Meertens Instituut.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter, Linkedin, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.