Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut september 2015

Verzonden: 2015-09-04 12:14:50
Jaargang 5, september 2015

Uitgelicht Op zoek naar het eigene in een voormalige Coca-Colafabriek

 Veel lezers kennen het Meertens Instituut van de boeken van J.J. Voskuil. Maar het huidige onderzoeksinstituut – gehuisvest in een voormalige Coca-Colafabriek – ademt allang niet meer de stoffige sfeer van toen. Een kijkje in dit instituut maakt zichtbaar hoe de aloude collecties ingezet worden voor modern etnologisch en taalkundig onderzoek. Lees verder.

Nieuw in de collectie Wijsheid in spreekwoorden

Hoe verweefde Martin Luther King spreekwoorden in zijn speeches, en heeft Barack Obama daarvan geleerd? Hoe onstaan nieuwe zegswijzen eigenlijk? Welke functies bekleden spreekwoorden in literair-filosofische teksten? In zijn nieuwe bundel Behold the proverbs of a people presenteert Wolfgang Mieder een aantal essays waarin hij onder meer deze onderwerpen aan de orde stelt. Lees verder.

2 oktober 2015 Open dag Meertens Instituut

Op vrijdag 2 oktober 2015 opent het Meertens Instituut de deuren. Iedereen is welkom om het onderzoek en de collecties van dichtbij te bekijken. Een middag met lezingen, tentoonstellingen en rondleidingen door het instituut. Meer informatie over het programma en aanmelding is hier te vinden.

Collectie Fonetiek van UvA naar Meertens Instituut

Vandaag is de collectie Fonetiek van de Universiteit van Amsterdam officieel overgedragen aan het Meertens Instituut. De collectie bevat uniek materiaal op het gebied van spraakverwerving, dialecten en omroephistorie. Het is een omvangrijke audiocollectie die bestaat uit meer dan 1700 glasplaten, honderden banden en tientallen wasrollen. Lees verder.

Prof. dr. Theo Meder benoemd tot bijzonder hoogleraar

Prof. dr. Theo Meder is met ingang van 1 september 2015 benoemd tot bijzonder hoogleraar Volksverhaal en Vertelcultuur van de middeleeuwen tot heden in Nederland in een internationale context aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel is ondergebracht bij de faculteit Letteren, afdeling Nederlandse taal en literatuur.

Vrijwilligers gezocht voor Sonttolregisters

De Rijksuniversiteit Groningen en Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum te Leeuwarden, zoeken vrijwilligers om thuis, via het internet, mee te helpen aan de bouw van een monumentale, vrij toegankelijke historische databank: Sonttolregisters Online. Meer informatie.

Agenda

17 juni - 23 september
Tentoonstelling Nederlandsheid

Plaats: Meertens Instituut

23 september 2015
Boekpresentatie De Vliegende Hollander: van demon tot held; van spook tot materie

Plaats: Meertens Instituut

25 - 26 september 2015
DRONGO talenfestival

Plaats: Jaarbeurs, Utrecht

1 oktober 2015 - 4 januari 2016
Tentoonstelling What's in a name

Plaats: Meertens Instituut

2 oktober 2015
Open dag Meertens Instituut

Plaats: Meertens Instituut

3 oktober 2015
Nijmeegse Taalmiddag

Plaats: Nijmegen
 

Meertens in de Media

Op 25 augustus plaatste het Meertens Instituut een tweet met daarbij de 'patatkaart' uit de Dialectatlas (2011), die ook te vinden is in de Kaartenbank. Deze tweet leidde tot een felle strijd op social media tussen #teampatat en #teamfriet. We waren een dag 'trending topic' op Twitter en heel Nederland had er wel een mening over. Verschillende media hebben erover bericht, en wij staan nu bekend als de taalwaakhond van Nederland. Zie de Limburgerde Telegraaf, de Metro en  HP de Tijd. Marc van Oostendorp was ook te zien in EditieNL (vanf 7:44)

Vraag van de Maand

Is picnic/picknick racistisch? Het antwoord wordt gegeven door Nicoline van der Sijs.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons verder via Twitter, Linkedin, Instagram en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.