Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut april 2015

Verzonden: 2015-04-03 10:44:06
Jaargang 5, april 2015

UItgelicht Met de waterschrik door de polder

Vorige maand lanceerde het Meertens Instituut de SagenJager, een digitale routeplanner vol met volksverhalen door de omgeving van Waterland. Te voet of op de fiets kun je genieten van een mooi stukje landschap en je tegelijkertijd laven aan de volkscultuur van dit gebied. Heksen, tovenaars, spoken en watermonsters: ze komen allemaal voorbij via deze mobiele website. Lees hier het interview met Theo Meder, onderzoeker orale cultuur.

De keuze van Frans Hinskens Tijdreizen in de Meertens Collecties

Medewerkers van het Meertens Instituut kiezen een favoriet collectiestuk, boek, geluidsfragment, vragenlijst of archiefstuk en lichten het belang van dit stuk toe. Frans Hinskens vertelt over de vertalingen van de Gelijkenis van de Verloren Zoon in Nederlandse dialecten. Lees verder.

 

Verschenen:  Het lied dat onze moeder zong

Het boek Het lied dat onze moeder zong geeft een inkijk in de vroegere liedcultuur op het Brabantse platteland. Ton Dekker (oud-medewerker Meertens Instituut) en Henk Kuijer hebben tussen 1991 en 1999 in het Brabantse dorp Liessel ruim vijfhonderd liederen van de gezusters Anna van Gog-Dings (1917-) en Jeannette van der Putten-Dings (1920-2011) op band vastgelegd. In het boek zijn 140 liederen geselecteerd. Op de bijgevoegde CD zijn deze 140 liederen te beluisteren. Lees verder.

Tweede nummer Vertelcultuur verschenen

In het tweede nummer van het e-tijdschrift Vertelcultuur onder meer aandacht voor het volksverhaal van Fostedina met de gouden oorijzers en het gebruiken van ossenhuiden als fundament in de bouw. Marlon Wissings bijdrage gaat over ebola als nieuwe bron voor broodjeaapverhalen. Lees verder.

Lancering Nederlab

De eerste versie van Nederlab is gelanceerd, het laboratorium voor onderzoek naar de veranderingspatronen in de Nederlandse taal en cultuur. Via Nederlab kunnen onderzoekers en studenten alle gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten van ca. 800 tot heden gezamenlijk doorzoeken en analyseren met binnen Nederlab ontwikkelde, gebruiksvriendelijke tekstanalysesoftware.

MOOC ‘Miracles of Language’ van start

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan de MOOC 'Miracles of Language'. In deze massive online open course van de universiteit Leiden laat Marc van Oostendorp cursisten kennis maken met de veelzijdige studie van de talen van de wereld. Meer informatie.

 Het Meertens Instituut op sociale media

Blijf op de hoogte van activiteiten, vacatures en actueel nieuws van het instituut via Twitter, Linkedin en/of Facebook. Laat je verrassen door foto's uit onze collectie en van onze activeiten via Instagram

Agenda

9 april 2015
Lezing Jolien Scholten: Een asymmetrie in concordantie in Nederlandse dialecten

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

13 april 2015
Lezing Frans Hinskens over taalvariatie-onderzoek

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

22 april 2015
Lezing over traditie en rituelen van feestvieren door Irene Stengs

Plaats: Huis de Pinto, Amsterdam

23 april 2015
Documentaire 'Levende Klederdracht' met introductie door Sophie Elpers

Plaats: Brussel (B)

3 mei 2015
Jiddisj in 'the spotlight' (met lezing van Marc van Oostendorp)

Plaats: Betty Asfalt Complex, Amsterdam

Meertens in de Media

26 maart 2015: Waarom zelfs de elite geen genoeg krijgt van Hazes. Artikel op Trouw.nl met een bijdrage van Irene Stengs. Zij deed onderzoek naar het fenomeen Hazes.

28 maart 2015: Gegrepen door het Griekse woord voor vrouw. Marc van Oostendorp is taalkundige dankzij de radio. Want op zijn twaalfde zette zijn vader eens, tijdens een lange autorit, de radio aan en hoorde hij een taalprogramma van de NOS. Toen wist hij dat hij taalkundige wilde worden. Bron: Woord.nl.

Vraag van de Maand

'Dirkzwager' is een bekende Nederlandse achternaam. 'Janzwager', 'Pietzwager', 'Klaaszwager' enz. heb ik echter nog nooit gehoord. Ligt dat aan mij, of bestaan die namen inderdaad niet?  Het antwoord wordt gegeven door Leendert Brouwer, naamkundige op het Meertens Instituut.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.