Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut oktober 2014

Verzonden: 2014-10-03 13:52:25
Jaargang 5, oktober 2014

Uitgelicht Vieze liedjes geven beeld van hun tijd

Vorige maand verscheen bij uitgeverij Vantilt het boek Vieze liedjes uit de zeventiende en achttiende eeuw, samengesteld door Annemieke Houben. Een groot deel van de liedjes verzamelde Houben in de periode dat ze werkzaam was aan het Meertens Instituut. Lees hier het interview met Annemieke Houben en maak kans op een exemplaar van het boek. 

 

De keuze van... Marc van Oostendorp

Het Meertens Instituut bezit ruim 80.000 boeken, 4.000 tijdschrifttitels, ruim 50 digitale collecties, duizenden uren aan geluidsmateriaal en ongeveer 500 archieven. Medewerkers van het instituut kiezen in deze nieuwe rubriek een favoriet collectiestuk, boek, tijdschrift, geluidsfragment, vragenlijst of archiefstuk en lichten het belang van dit stuk toe. Marc van Oostendorp bijt het spits af met een geluidsopname uit 1965: 'Ik gaat hoor!'

Liederenbank wint Nederlandse Dataprijs

De Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut is de winnaar van de Nederlandse Dataprijs voor geesteswetenschappen en sociale wetenschappen 2014. Deze prijs geeft waardering aan onderzoekers die data bij elkaar brengen, documenteren en toegankelijk maken voor anderen.

Maand van de Geschiedenis: Vriend & Vijand

In oktober is het thema van de Maand van de Geschiedenis Vriend & Vijand. Wij besteden aandacht aan dit thema door middel van de collecties en databanken. Elke dag in de maand oktober wordt er via Facebook en Twitter een sage, mop, taalkundige kaart, lied of collectiestuk met als thema vriend en/of vijand verspreid.
 

Dialectspelletjes op het DRONGO festival

Afgelopen weekend deed Job Cohen op het DRONGO festival een dialectenquiz bij het kraampje van het Meertens Instituut. Alle spelletjes zijn via deze link terug te vinden en te spelen. Het DRONGO festival viert meertaligheid, met een gevarieerd en interessant programma voor jong en oud.

"Hoe Johannes Mohamed werd": Rotterdamse voornamen in een interactieve app

Hoe ziet Rotterdam eruit als je kijkt naar hoe de Rotterdammers heten? Datavisualist Lotte Bijl bracht het in beeld met een interactieve visualisatie van de meest voorkomende voornamen in Rotterdam. Daarbij maakte zij gebruik van de Nederlandse Voornamenbank.

De Bosatlas van het Cultureel Erfgoed

Verschillende medewerkers van het Meertens Instituut hebben bijgedragen aan de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed. De Bosatlas biedt een monumentaal overzicht van het erfgoed van Nederland in meer dan 1000 kaarten en afbeeldingen en verschijnt in oktober.

 

 

 

Agenda

29 oktober 2014
De Toekomst van Taalontwikkeling. Landelijke inspiratiebijeenkomst met o.a. Leonie Cornips

Plaats: De Balie, Amsterdam

29 november 2014
Taalconferentie te Gent met een lezing van Ton van der Woude
n
Plaats: NOVOTEL Gent Centrum

30 november 2014
Jubileumconcert Camerata Trajectina

Plaats: Geertekerk, Utrecht

Anansi Masters

Theo Meder, senior onderzoeker orale cultuur aan het Meertens Instituut, houdt een website bij over volksverhalen. Hij bespreekt daar de DVD Anansi Masters. Op deze dubbel-DVD staan 32 verhalen over het fabeldier Anansi, verteld in het Papiaments door vertellers in
Curaçao en Aruba.

 Meertens in de Media

20 september 2014: Dialect en zelfbeeld. De column van Leonie Cornips in Dagblad de Limburger gaat over jonge dialectsprekers en hun zelfbeeld: "Ik ben altijd nieuwsgierig geweest of negatieve oordelen over dialectsprekers en hun taalvaardigheid in het Nederlands juist zijn en wat het effect van die oordelen is op hoe de leerling zichzelf waardeert. "

Vraag van de Maand

Graag zou ik informatie ontvangen over de gebruiken rond de "geboortelepel”. Meer specifiek zou ik willen weten of de geboortelepel traditioneel aan het kind dan wel aan de ouders werd geschonken. Dhr. F. van Putte

Marianne van Zuijlen geeft antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.