Nieuwsbrief Meertens Instituut

 home   aanmelden   archief

Nieuwsbrief Meertens Instituut september 2014

Verzonden: 2014-09-05 14:47:26
Jaargang 4, september 2014
Uitgelicht “Fonologische structuur is niet altijd gelijk aan wat je hoort”

Ben Hermans is sinds 2005 werkzaam als dialectoloog en historisch fonoloog aan het Meertens Instituut. Per 1 juli is hij tevens benoemd tot bijzonder hoogleraar Taaltypologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In die functie zal hij zijn onderzoek naar klemtoonsystemen in Nederland uitbreiden naar de talen van Zuid-Amerika. Lees verder.

Nieuw in de collectie Taal van Haaksbergen

Dinant Dijkhuis (1910-1976) werkte jaren aan een boek over de taal van Haaksbergen. Hij ging met zijn bandrecorder de boer op en aan de keukentafel probeerde hij de mensen over het verleden te laten praten. Hij rangschikte hetgeen hij had verzameld en uiteindelijk resulteerde dat in Taal van Haaksbergen, dat pas na zijn dood werd gepubliceerd. De opnamen die hij maakte zijn gedigitaliseerd en opgenomen in de audiocollectie van het Meertens Instituut. Lees verder.

Amsterdam Center for European Ethnology van start

Het Amsterdam Center for European Ethnology (ACEE) is een (inter-)nationaal coördinerend podium voor onderzoek en onderwijs op het terrein van de Europese etnologie dat wetenschapsuitwisseling en het samenbrengen van onderzoekers stimuleert. Het ACEE is op 1 september 2014 van start gegaan en heeft onderdak binnen het Meertens Instituut.

40 jaar Camerata Trajectina

In 2014 viert het muziekensemble Camerata Trajectina haar 40-jarige jubileum met een concert, een jubileumboek en een bijzondere uitbreiding van de Liederenbank. Het jubileumconcert vindt plaats op 30 november 2014 te Utrecht. Er is een vroegboekkorting tot 8 september.

Oratietekst Peter Jan Margry online

Op 3 april 2014 sprak Peter Jan Margry zijn oratie uit ter aanvaarding van het ambt van hoogleraar Europese etnologie. De tekst van de oratie met de titel Bloed kruipt! Over de Culturele Hemoglobine van de Samenleving is nu digitaal beschikbaar.

 

 Liederenbank genomineerd voor Nederlandse Dataprijs

De Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut is een van de drie genomineerden voor de Nederlandse Dataprijs voor humaniora en sociale wetenschappen. De winnaar wordt op 24 september a.s. bekendgemaakt. De Dataprijs bestaat uit een bedrag van 7.500 euro om de dataset toegankelijk(er) te maken, een beeld en een diner voor de betrokken onderzoekers. De prijs wordt mogelijk gemaakt door DANS en 3TU.Datacentrum.

De ‘sprekende kaart’ over de grens

Sinds de jaren vijftig maken onderzoekers van het Meertens Instituut geluidsopnames waarbij de dialectsprekers vrijuit spreken over uiteenlopende onderwerpen. De dialecten binnen Nederland zijn te vinden via de Nederlandse Dialectenbank. De ‘sprekende kaart’ is onderdeel van de Nederlandse Dialectenbank en recent zijn in het buitenland gemaakte opnames toegevoegd aan deze kaart.

Agenda

6 september 2014
Voorstelling 'De hond van Oost' met een lezing van Theo Meder

Plaats: Museum Perron Oost, Amsterdam

12 september 2014
Jubileumsymposium International Society for Ethnology and Folklore (SIEF)

Plaats: Trippenhuis, Amsterdam

13 september 2014
Lezing Taalcultuur in Limburg: De lokale constructies van ‘wij’ en ‘zij’

Plaats: Maastricht

17 en 18 september 2014
Workshop Maps and Grammar

Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

27 september 2014
DRONGO festival over meertaligheid

Plaats: OBA, Amsterdam

Vrijwilligers gevraagd

De Koninklijke Bibliotheek is in samenwerking met het Meertens Instituut een crowdsourcingproject gestart. Wij zoeken vrijwilligers om historische kranten uit de 17e eeuw over te tikken zodat de gegevens foutloos en betrouwbaar worden. Zo kunnen geïnteresseerden en onderzoekers er optimaal gebruik van maken via Delpher.nl.

Stageplekken

Het Meertens Instituut heeft diverse stagemogelijkheden. Zo zoeken wij bijvoorbeeld stagiairs voor de verwerking van dialectwoordenboeken.

Vraag van de Maand

Ik heb Het sprookje Uta-Daja en Uta-Nebo. Plaats van handeling Ultrajera en ik zou meer informatie willen hebben over dit boekje.

Theo Meder en Marianne van Zuijlen geven antwoord.

Ook een vraag voor het Meertens Instituut? Mail de redactie.

Volg ons via Twitter en/of Facebook, deel deze brief via 

 



MEERTENS INSTITUUT Postbus 10855, 1001 EW Amsterdam. Telefoon +31 (0)20 4628500.