elektronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten (eWND)

Woord: barrière

barrière  , breer , barrier.
Bron: Daelen-Meuter, Jos. van (ca. 1937), Venloos waordebook, ongepubliceerd typoscript, Venlo.
barrière , baareier , onzijdig , baareiere , baareierke , soms: breier: slagboom, barriëre.
Bron: Schelberg, P.J.G. (1986), Woordenboek van het Sittards dialect, Amsterdam
barrière , breier , onzijdig , breiere , breierke , slagboom, hek.
Bron: Schelberg, P.J.G. (1986), Woordenboek van het Sittards dialect, Amsterdam
barrière , brier , barrière, tolboom. bij de Gèffese brier moete tol betaolen, bij de Geffense barrière moet je tol betalen. zie ook tol.
Bron: Zegers, A. (1999), Het dialect van het land van Ravenstein, in het bijzonder van Uden en Zeeland, Uden.
barrière , breer , zelfstandig naamwoord, onzijdig , breere , breerke , hek , VB: Doég 't breer toûw aanders koëme mich de keu oét. Zw: De breere: de spoorwegbomen Zw: E breerke: vijf 'strafstreepjes' bij het toepen (kaartspel); brerespoorwegbomen brere (fr. 'barrière') VB: Noé zien mich de brere alweer toûw en dat doort zich miestaal get.; de brere overweg de brere VB: De brere zién haos tien menute toûw bliëve, sjendaolig.; e breerke hebben kaartterm (bij toepen) e breerke hebbe) VB: Es te e breerke hebs, hebs te viéf 'sjtraofsjtriëpkes'
Bron: Jaspars, G. en H. Fiévez (2006-2008), Woordenboek van het Gronsvelds, Gronsveld/Ryckholt
barrière , brier , barrière
Bron: Bergh, N. van den, e.a. (2007), Um nie te vergeete. Schaijks dialectboekje, Schaijk.
barrière , [hek] , breer , mannelijk , brere , breerke , 1. toegangshek 2. slagboom , Vergits se neet ’t breerke toe te doon?
Bron: Tonnaer, M. en Har Sniekers (eindred.), (2012), Thoears Woeardebook, Thorn
barrière , breer , zelfstandig naamwoord , brere , breerke , 1. als een deur te openen onderdeel van een omheining 2. ijzeren (opengewerkte) toegangspoort tot het erf (afgeleid van het Franse barrière en het Engelse barrier)
Bron: Janssen, L. (2013), Limburgs Woordenboek Heels-Nederlands, Heel.
barrière , breêr , zelfstandig naamwoord, vrouwelijk , breer , breerke , hekafsluiting (spoorweg), afsluithek
Bron: Feijen, Jan (2013), Zoeë Kalle Vae - Weertlands woordenboek, Weerd.
barrière , brier , zelfstandig naamwoord , "uit Frans barrière; WBD III.3.1:411 'barrier (brier)' = slagboom, ook 'boom, tolboom'; LDM: De meesten van ons hebben nog wel gekend de barrières of barrier, nog korter ""brier"", gelegen aan de wegen die zijn aangelegd tijdens de Franse overheersing en daarom meestal genoemd Napoleonswegen, zoals Turnhout-Tilburg, Tilburg-Breda, Tilburg-Den Bosch. Zo ook van de grens Achel-Eindhoven, Boxtel-Den Bosch. Over deze wegen lagen de barrières, slagbomen, met de huizen waarvan men de nu nog bestaande ""brier"" noemt. Maar het huis, meestal ook herberg, was niet de barrier, maar de boom, die over de weg lag, zoals nu nog aan de grenskantoren. Hier moest door voerlui met paarden of honden en ook voor voetgangers tol worden betaald. Het recht om tol te innen werd tegelijk met het woonhuis verpacht.(…) Voor zover ons bekend waren er in Tilburg 3 barrieren, waarvan 2 aan de Bredaseweg. De eerste lag tegenover café ""Het dorstig Hert"" en de tweede, voor de Hultense brug, tegenover café Dongenwijk en de derde op de Bosscheweg, juist voor het tegenwoordige spoorwegviaduct. Deze zaak is echter ook verbouwd en niet meer als barrier te herkennen. Van de Poppelse grens naar Tilburg waren er 2, maar beiden onder de gemeente Goirle. Vanaf Tilburg lag de eerste juist over de gemeentegrens, rechts. Zij draagt nog steeds de naam van ""De Golse brier"". De tweede lag op de Poppelseweg even voor de brug over de stroom. Tot voor enige tijd waren beide uitwendig nog in de oorspronkelijke toestand. Deze bierhuizen waren allen in dezelfde trant gebouwd en op een afstand van elkaar van ca. een uur gaans. (Lowie van Dorrus Misters; rubriek Uit onze Tilburgse folklore, afl. 12 ‘Van postwagen en diligence’; NTC 11-12-1951)"
Bron: Sterenborg, W. en E. Schilders (2014), Woordenboek van de Tilburgse Taal (WTT), Tilburg: Stichting Cultureel Brabant


<< vorige pagina

Gelieve als bronverwijzing te gebruiken:
Sijs, Nicoline van der (samensteller) (2015-), eWND, op ewnd.ivdnt.org,
gehost door het Instituut voor de Nederlandse Taal