10 december 2018

  90% van crowdsourcingsproject Historische Kranten klaar

  Na de verschijning van de eerste Nederlandse krant op 14 juni 1618 zwol het aantal kranten en krantenafleveringen in de loop van de 17e eeuw snel aan: in totaal verschenen er in die eeuw 36 Nederlandstalige krantentitels. De inhoud van twaalf Nederlandse 17e-eeuwse krantentitels kan op website Delpher worden geraadpleegd. De Gotische tekst van die kranten is door de computer met optische tekenherkenning gelezen, zodat gebruikers woorden kunnen opzoeken in de krantenteksten.

  Helaas heeft de computer moeite met het lezen van het oude schrift en het interpreteren van het oude Nederlands. Maar gelukkig hebben we nog de human touch, want mensen kunnen nog steeds meer dan de computer. Een paar jaar geleden heeft het Meertens Instituut samen met de Koninklijke Bibliotheek een crowdsourcingproject opgezet om met de hulp van vrijwilligers foutloze transcripties van de 17e-eeuwse kranten te maken. Inmiddels is dat project voor 90% klaar en het resultaat ervan zal in de toekomst op Delpher worden geplaatst.

  Lees meer...
  4 december 2018

  Vraag-en-antwoordpagina over Zwarte Piet

  De controverse rond Zwarte Piet laat zien hoe eens schijnbaar triviale elementen uit de feestcultuur fundamentele vragen over democratie, gelijkheid, rechtsorde en identiteit kunnen oproepen. In de controverse worden steeds dezelfde vragen gesteld en komen vaak vergelijkbare kwesties aan de orde. Omdat het hier gaat om grote onderwerpen die raken aan de basis van onze staat en samenleving, zijn er geen eenduidige of eenvoudige antwoorden te geven. Het Meertens Instituut heeft een vraag-en-antwoordpagina gemaakt om, gebaseerd op ons lopende wetenschappelijke onderzoek, het verband duidelijk te maken tussen deze terugkomende vragen en de grotere onderwerpen waaraan zij raken.

  Foto: Flickr.com, Vanuit het perspectief van het paard (CC BY-NC 2.0)


   

  21 november 2018

  Geluidskunstenaar maakt serie podcasts over Meertens-audiocollectie

  Geluidskunstenaar Elise 't Hart is sinds oktober Artist in Residence bij het Meertens Instituut. Zij beluistert opnames uit de grote audiocollectie van het instituut, en is daarbij vooral geïnteresseerd in huisgeluiden, zoals krakende vloeren en rinkelende kopjes. Het zijn de geluiden die de onderzoekers juist negeren wanneer zij dialecten, liedjes of volksverhalen bestuderen. De komende maanden maakt 't Hart een serie podcasts die te beluisteren zijn via onze website: https://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/artist-in-residence Lees meer...
  19 november 2018

  Meertensuitgaven gescand en doorzoekbaar gemaakt

  Er zijn in de geschiedenis van het Meertens Instituut veel seriewerken uitgegeven die bedoeld waren voor een breder publiek dan alleen collega-onderzoekers. De langlopende serie ‘Volkskundig Bulletin’ is daar een voorbeeld van, naast series als ‘Publikaties van het P.J. Meertens Instituut’ en ‘Bijdragen en Mededelingen’.
  Lees meer...
  12 november 2018

  Nieuwsbrief november 2018

  In de nieuwsbrief van november een interview met Irene Stengs, die op 9 november aan de VU haar oratie uitsprak met de titel Gepopulariseerde cultuur, ritueel en het maken van erfgoed. Centraal in haar onderzoek staan zogenaamde high density events: gebeurtenissen met een hoge dichtheid aan emoties, beelden en mensen die zich erbij betrokken voelen. Voorbeelden van zulke gebeurtenissen zijn de redding van de Thaise grottenjongens afgelopen zomer en de monsterzwemtocht van Maarten van der Weijden.

  Lees meer...