18 januari 2017

  Jo Daan opgenomen in vrouwenlexicon

  De biografie van dialectologe Jo Daan (1910-2006) is opgenomen in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Daan was van 1939 tot 1975 werkzaam als medewerker en hoofd van de afdeling Dialectologie van het Meertens Instituut. Tot op zeer hoge leeftijd is zij buitengewoon actief gebleven in haar vakgebied; zij was een inspiratiebron voor generaties dialectonderzoekers. Het lemma over Jo Daan is geschreven door Nicoline van der Sijs.

  Lees meer...
  10 januari 2017

  Nieuwsbrief januari 2017

  In de nieuwsbrief van januari kunt u meer lezen over het nieuwjaarsboekje Van wie is het Wilhelmus? Daarin laten Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel zien dat moderne computeranalyses ons een heel nieuwe richting opsturen in het onderzoek naar de herkomst van het huidige Nederlandse volkslied.

  In de rubriek Vraag van de Maand beantwoordt Martine de Bruin de vraag waarom het Wilhelmus nog steeds ons volkslied is, terwijl de tekst eigenlijk niet meer van deze tijd is.

  Verder in de nieuwsbrief aandacht voor de benoeming van Hans Bennis tot Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie, de lancering van het Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten en de Transcriptor, een online tool die Russische namen uit het cyrillisch omzet naar het Nederlands.

  Foto: oudste publicatie van het Wilhelmus uit de jaren 1570 (Wikimedia Commons via CC0)

  10 januari 2017

  Online tool vertaalt namen vanuit het Russisch

  Een online tool waarmee je Russische namen uit het cyrillisch of het Engels omzet naar het Nederlands. Dat is het resultaat van een NWO-project dat nu is afgerond door het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit. De onderzoekers reiken hiermee journalisten, schrijvers, redacteuren en andere taalgebruikers een handig hulpmiddel aan.

  Lees meer...
  6 januari 2017

  Elektronisch Woordenboek Limburgse Dialecten gelanceerd

  Op 17 december 2016 is het Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten (e-WLD) gelanceerd. Hoogleraar en onderzoeker variatielinguïstiek van het Meertens Instituut Nicoline van der Sijs werkte mee aan de totstandkoming van het e-WLD, dat een aanvullig vormt op de elektronische Woordenbank van de Nederlandse dialecten (eWND), een woordenbank in beheer van het Meertens Instituut.  

  30 december 2016

  Afscheidsrede Hans Bennis

  De powerpointpresentatie bij de afscheidsrede van Hans Bennis als hoogleraar Nederlandse Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam, uitgesproken op 16 december 2016, is hier te downloaden. De titel van de afscheidsrede is De kunst van het verdwijnen.

  Foto: Mels de Gooijer